Mødedato: 08.12.2021, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

SSP-sekretariatets afrapportering vedrørende urolige områder i København for 1. halvår af 2021

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres om SSP-sekretariatets afrapportering om urolige områder i København for 1. halvår af 2021. SSP-sekretariatet udarbejder to gange årligt en status over urolige byområder. Den første del af 1. halvår 2021 var præget af coronarestriktioner og nedlukning. Generelt har de unge haft en positiv adfærd og været gode til at overholde restriktioner og forsamlingsforbud. Demonstrationer med Men in Black, Rasmus Paludan/Stram Kurs og Israel/Gaza-konflikten har også fyldt i 1. halvår 2021 og krævet koordinerede og forebyggende indsatser. I lighed med 2020 har der i 1. halvår 2021 været aktivitet i bandemiljøet i København. SSP København har fortsat fokus på at holde unge ude af konflikterne og har en skærpet opmærksomhed på rekruttering af nye medlemmer.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager SSP-sekretariatets afrapportering vedrørende urolige områder i København for 1. halvår af 2021 til efterretning (bilag 1).

Problemstilling

SSP-København er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi. Formålet med samarbejdet er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og at nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet.

SSP-afrapporteringen for 1. halvår 2021 er vedlagt som bilag 1. Ved sagens drøftelse vil sekretariatschef Riad Tolba for SSP-sekretariatet præsentere afrapporteringen, og udvalget vil have mulighed for at stille uddybende spørgsmål. Den mundtlige status vil også omfatte den aktuelle situation.

Løsning

Uro begået af unge under 18 år

SSP-lokaludvalget på Nørrebro har haft en fokuseret indsats ifm. to knivstikkerier med forurettede unge under 18 år i hhv. januar og april. Knivstikkeriet i april relaterede sig til en konflikt mellem to ungegrupper, der i forvejen har været fokus på fra bl.a. 18+-centre og gadeplan. I februar var der flere forhold om påsatte brande i Ydre Nørrebro og Bispebjerg over to dage. Gerningspersoner har efterfølgende vist sig at være tre unge under 18 år.

I Vanløse har unge under og over 18 år opholdt sig i et af bydelens boligområder samt på nogle af bydelens skolers åbne arealer, legepladser, butikscenter og metro-/togstation i aften- og nattetimer på en forstyrrende og til tider utryghedsskabende måde. Der er igangsat en række initiativer, herunder dialog på tværs af de kommunale parter, lokale aktører, Københavns Politi og med de unge.

Der har været fokus på en ny ungegruppering på Vesterbro, der ud over unge fra Vesterbro, primært består af unge fra Østerbro/Frederiksberg. Drengene truede andre unge med vold. Der blev gennemført en indsats mellem skolerne, Københavns Politi og andre relevante SSP-parter med bl.a. hjemmebesøg på baggrund af anmeldelser og underretninger.

I Indre By har SSP Sekretariatet modtaget henvendelser fra forældre og SSP-samarbejdsparter om bekymring for udefrakommende unge, som udgjorde ca. 2/3 af de unge, der havde en utryghedsskabende adfærd på Israels Plads. Der er etableret tæt samarbejde med de kommuner, hvor de unge kommer fra.

På Amager blev to unge den 1. juni involveret i knivstikkeri ved Remiseparken/Solvang Kirken. Socialforvaltningen har afholdt samtaler og gadeplan har løbende været synlige i området og i dialog med de unge.

Uro begået af unge 18-24 år

I lighed med 2020 har der i 1. halvår 2021 været aktivitet i bandemiljøet i København. SSP København har fortsat haft fokus på at holde unge ude af konflikterne og har en skærpet opmærksomhed på rekruttering af nye medlemmer. Unge, som træffes sammen med banderelaterede personer, er blevet behandlet i SSP-enkeltsagskonceptet.

Beredskab

SSP-ledergruppen i Valby igangsatte i juni 2020 en koordineret SSP-handleplan i forbindelse med en konflikt mellem ungegrupper fra hhv. Vigerslev og Folehaven. Konflikten eskalerede i februar 2021, hvorfor der blev lavet en ny handleplan og øget samarbejde og koordination mellem alle relevante aktører i de to områder.

SSP Sekretariatet har ligesom de foregående år haft en sommer-beredskabsplan i forhold til unge med konfliktskabende adfærd i byrummet og på forskellige hotspots så som Islands Brygge, strandparkerne og Kongens Have. I sommeren 2021 har der generelt været mange unge i byrummet, ved de grønne områder og havnefronterne. Særligt Nordhavns Sandkaj og Marmorkaj var udfordret af ungegruppers ophold.

SSP København har en bydækkende beredskabsplan, som kan aktiveres i forbindelse med unge-gruppers udadreagerende og utryghedsskabende adfærd i byen. I 1. halvår 2021 har der flere weekender været store grupper af unge, op mod 200-300 personer, samlet flere steder i Indre By. Der har i flere situationer været optræk til uro grundet konflikter mellem særligt pige-grupperinger, som har haft uroskabende og konfliktoptrappende adfærd. I forbindelse med situationen koordinerede SSP en fokuseret indsats i form af en øget politi- og gadeplanstilstedeværelse samt intensivt samarbejde i forebyggelsesregi på tværs af bydele og kommuner. De unge, der var bosiddende i Københavns Kommune, er blevet håndteret af Socialforvaltningen og som SSP-enkeltsager.

Demonstrationer

Der har i 1. halvår 2021 været flere demonstrationer i København, som var arrangeret af Men In Black, en protestgruppe bestående af kritikere af regeringens håndtering af Covid-19 pandemien. Nogle af disse demonstrationer skabte alvorlig uro i form af bål, vold, konfrontationer med politiet mv. Lokale aktører gav tilbagemeldinger om deltagelse af unge i 14-15 års-alderen, hvor der var bekymring for, at de ville blive tiltrukket af et miljø med ekstremistiske elementer. Gadeplansteams skabte en forebyggende og dialogbaseret indsats målrettet unge, som viste en interesse i at deltage i disse demonstrationer. Der har også været arrangeret ekstraordinære aktiviteter for unge i de områder, hvor der var varslet demonstrationer.

I 1. halvår 2021 afholdt Rasmus Paludan og Stram Kurs en række demonstrationer, som for det meste blev afholdt uden optræk til uro. Dog udviklede der sig i uge 9 en dårlig stemning under en demonstration på Den Røde Plads, hvor unge forsøgte at bryde politiets afspærring, hvorefter Rasmus Paludan blev evakueret. Efter den episode bistod SSP Sekretariatet efter anmodning fra Københavns Politi med at koordinere forebyggende og tryghedsskabende indsatser med gadeplan, opsøgende enheder, helhedsplaner m.fl.

Der blev den 18. marts afholdt en lovlig, anmeldt demonstration ved Israels ambassade i Hellerup med deltagelse af ca. 4000 personer. Demonstrationen udviklede sig med uroligheder, som en mindre gruppe på 50-100 personer stod bag. Senere bredte uroen sig til flere bydele i København, særligt på Nørrebro med ildspåsættelser. Gadeplansindsatser blev aktiveret, Sikker By aktiverede flere boligsociale helhedsplaner og sammen med nærpolitiet blev der lagt en dæmper på urolighederne. Der blev i klubber og på gadeplan foretaget forebyggende samtaler med unge, hvilket blev taget godt imod.

Christianshavn

I forbindelse med coronarestriktionerne indførte Københavns Politi opholdsforbud på Pusher Street og Green Light District på Christiania i perioden 7.-13. januar, som senere blev forlænget til d. 21. april. Som konsekvens heraf rykkede salget af hash ud i randområderne af Christiania. Københavns Politi iværksatte en massiv indsats mod både købere og sælgere af euforiserende stoffer. Der var flere anholdelser af unge under 18 år for salg af euforiserende stoffer. SSP Sekretariatet koordinerede en forebyggende indsats målrettet de unge.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil medio 2022 modtage status for 2. halvår af 2021 samt hele 2021.

Mikkel Boje

                                          / Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Sekretariatschef for SSP Riad Tolba, vicedirektør Lise Stidsen Vandahl og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top