Medlemsforslag fra Frank Hedegaard (F): Forslag til bekæmpelse af Trafficking
Medlemsforslag fra Frank Hedegaard (F): Forslag til bekæmpelse af Trafficking
Socialudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. november 2006
2. Medlemsforslag fra Frank Hedegaard (F): Forslag til bekæmpelse af Trafficking
SUD 400/2006 J.nr. 400/2006
INDSTILLING
Forslag til bekæmpelse af Trafficking
Fremsat af. SF.
At Socialudvalget anmoder Socialforvaltningen nedsætte en taskforce i København, der skal koordinere bekæmpelsen af trafficking.
At Socialudvalget godkender, at denne taskforce
sammensættes af repræsentanter fra Socialforvaltningen, Sundhedsforvaltningen,
Politiet, Socialministeriet og NGO'er (f.eks. Redens Stop kvindehandel, Red
Barnet, fagforbundet
At Socialudvalget anmoder Socialforvaltningen rette henvendelse til Ligestillings- og Socialministeren med henblik på, at denne taskforce i København integreres i Arbejdsgruppen for handel af kvinder og indarbejdes i regeringens ny handlingsplan til bekæmpelse af handel med kvinder (jan. 2007).
Begrundelse:
Den økonomiske globalisering indebærer også en globalisering af handlen med sexslaver og sexindustrien, da sex er blevet en vigtig handelsvare på globalt plan. Det skønnes, at omsætningen i den illegale sexindustri på årsbasis er større end det samlede militærbudget på verdensplan (5-7 mia. USD). FN anslår, at 4 mio. mennesker, mest kvinder og børn, årligt transporteres rundt i og imellem forskellige lande med henblik på seksuel udnyttelse. Tusindvis af kvinder i den fattige del af verden forfølger således hvert år et håb om fast arbejde, større velstand og en vej ud af desperationen. Men for mange ender håbet som et mareridt med vold og tvungen prostitution i et snusket bordel i et fremmed land langt væk hjemmefra. De er røget i kløerne på internationale mafianetværk, der nådesløst profiterer på kvindernes desperation. Det er moderne slavehandel - også kendt under det mere neutrale ord "trafficking". Cirka 500.000 personer blev i 1996 bragt ind i EU på ulovlig vis. Hen ved 90 % blev bragt til en medlemsstat for at blive udnyttet seksuelt.
Igennem de seneste år er trafficking steget kraftigt i Københav n, hvor der ses en stigning af kvinder, især fra de Baltiske lande og Nigeria og vi ved, at flere af disse kvinder er mindreårige under 18 år.
Overfor trafficking-problemet er der igangsat flere tiltag i København, men de er i dag ikke koordineret, således at der sker en sammenhængende indsats. På mødet den 28. september 2006 mellem Socialudvalget og Lokalnævnet for Politisamarbejdet i Storkøbenhavn blev SFs forslag om en taskforce, der kan koordinere indsatsen, positivt modtaget og i den forbindelse udtalte politidirektør Hanne Bech Hansen og Kriminalinspektør Per Larsen "at der er et stort behov for at få en samlet tværgående indsats". En taskforce vil derfor kunne danne rammen for denne nødvendige koordination, så bekæmpelsen at trafficking kan intensiveres
Den politimæssige indsats kan ikke stå alene og skal forankres med den sociale. Den sociale indsats kan på samme måde ikke stå alene, men har i høj grad brug for den indsats der ydes af de frivillige NGO'er. Det underbygges af COWI evalueringsrapporten (oktober 2006) hvor de tvær-sektorielle tiltag vurderes at have den bedste effekt overfor kvindehandel.
Henvendelsen til Ligestillings- og Socialministeren skal forankre den københavnske indsats med den landsdækkende handlingsplan. Selvom kommunen kun er forpligtiget til at hjælpe i forhold til kvinder med opholdstilladelse i Danmark, så er Socialforvaltningens deltagelse nødvendig i bekæmpelsen af trafficking, alene ud fra kommunens opsøgende virksomhed i prostitutionsmiljøet.
SF vil gerne være med til at fastholde, at indsatsen imod kvindehandel ikke alene består i at forberede en hjemsendelse af kvinderne, men at man bevarer fokus på årsagerne og mulighederne for at reducere og bekæmpe trafficking.