Mødedato: 08.11.2006, kl. 16:00

Revideret tids- og procesplan for Børne- og Ungepolitik

Revideret tids- og procesplan for Børne- og Ungepolitik

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. november 2006

 

 

13.      Revideret tids- og procesplan for Børne- og Ungepolitik

 

SUD 418/2006  J.nr. 418/2006

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget,

 

at     udvalgene godkender revideret tids- og procesplan for den politiske behandling af Børne- og ungepolitikken 

 

 

RESUME

Københavns Kommune skal udarbejde en børne- og ungepolitik, der har til formål at sikre sammenhængen mellem det generelle og forebyggende arbejde og den målrettede indsats overfor børn og unge med behov for særlig støtte. Politikken følges af et bilag, der imødekommer lovkravet om standarder for sagsbehandlingen i sager med udsatte børn.

Det overordnede ansvar for udarbejdelsen af Børne- og ungepolitikken er placeret hos Børne- og ungdomsudvalget og Børne- og ungdomsforvaltningen. Socialforvaltningen har ansvaret for udarbejdelsen af standarderne for sagsbehandlingen.

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen fremlagde på møderne henholdsvis den 20. og 27. september 2006 forslag til tids- og procesplan for vedtagelsen af en børne- og ungepolitik i kommunen.

Børne- og Ungdomsudvalget tog beskrivelsen af udarbejdelsesprocessen vedr. børne- og ungepolitikken i Københavns Kommune til efterretning.  Socialudvalget besluttede ikke at tage beskrivelsen til efterretning, og indstillingen blev således ikke tiltrådt. Socialudvalget ønskede forelagt en ny procesplan således, at der kan komme en grundig politisk deltagelse og ejerskab til politikken. Socialudvalget bad Socialforvaltningen om at rette henvendelse til Børne- og Ungdomsforvaltningen herom.

På denne baggrund fremlægges hermed en revideret tids- og procesplan for udarbejdelsen af børne- og ungepolitikken.

Den reviderede procesplan giver mulighed for en større politisk deltagelse gennem en traditionel politisk behandling af et konkret stillet forslag med mulighed for, at der indarbejdes ændringsforslag mm. Forslaget indeholder også, at de stående udvalg og Økonomiudvalget inddrages som høringsparter, idet en børne- og ungepolitik fremover vil være med til at danne rammen for mange forskelligartede tilbud i kommunen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Der har gennem nogle måneder været arbejdet målrettet i Børne- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde med specielt Socialforvaltningen på at udarbejde en Børne- og ungepolitik for Københavns Kommune. 

 

Fo rmålet med politikken er: 

  • At overholde lov om social service der som en del af anbringelsesreformen indeholder, at der skal vedtages og offentliggøres en Børne- og ungepolitik i alle kommuner inden 2007
  • At Børne- og ungepolitikken sikrer og skaber rammen for den sammenhængende indsats på børne- og ungeområdet. Ordet sammenhængende fokuserer på at der skal være en sammenhæng mellem det generelle og forebyggende arbejde og den målrettede indsats over for børn og unge med behov for særlig støtte.
  • Politikken skaber en ramme inden for hvilken professionelle og frivillige interessenter kan formulere og revidere delpolitikker, udarbejde strategier, handle- og udviklingsplaner og udvikle kvaliteten i ydelserne og evaluere effekten af indsatsen

 

Indholdet i politikken

Politikken skal indeholde følgende:

  • At servicelovens krav om at kommunerne skal udarbejde en børne- og ungepolitik giver en god anledning til at samle arbejdet med målsætninger, perspektivplaner, sektorplaner, projekter mv. under en fælles paraply.
  • At politikken bliver fremtidens ramme for indsatser i forhold til børn og unge.
  • At kommunens børne- og ungepolitik beskriver, hvad et godt børne- og ungdomsliv er, og hvordan det skal være at vokse op i landets hovedstad.
  • At politikken også rummer visionen for, hvordan børn og unge med vanskelige livsvilkår inkluderes som samfundsborgere i fællesskabet.
  • At Børne- og ungepolitikken har et tidsperspektiv på 5-10 år.
  • At politikken bygges op om en række visionære udsagn, der hver følges af en række politiske mål og af en kortfattet beskrivelse af kommunens handlingsorienterede indsatser på et overordnet niveau.
  • At et gennemgående træk i politikken er at det er børnene og de unge, der er i centrum og dem, der skal opnå en effekt af politikken.

 

Standarder for sagsbehandlingen

Som en del af de tiltag som kommunen forpligter sig til i forbindelse med anbringelsesreformen, der trådte i kraft 1. januar 2006, skal kommunen fastsætte standarder for sagsbehandlingen i forhold til indsatsen over for børn og unge med behov for særlig støtte efter kapitel 8 i lov om social service.

Standarderne skal indgå i den sammenhængende børnepolitik, som kommunen skal udarbejde i 2006 jf. § 4, Stk. 2, i lov om social service. Standarderne skal som minimum beskrive kommunens målsætninger, indsatser og fremgangsmåder i forhold til fem punkter.

1.      Den tidlige indsats, herunder hvordan kommunen sikrer, at skoler, dagtilbud m.v. foretager de nødvendige underretninger og sikrer opfølgningen på underretningerne.

2.      Inddragelse af forældremyndighedsindehaveren og barnet eller den unge under hele indsatsen.

3.      Systematisk inddragelse af familie og netværk, jf. § 57 a i lov om social service.

4.      Opfølgning og evaluering af den konkrete indsats, herunder tilsyn og forberedelse til hjemgivelse.

5.      Afdækning af de særlige forhold og indsatser i forhold til unge, der er fyldt 15 år.

I standarderne skal det fastlægges ud fra, hvilke konkrete mål kommunen vil vurdere om indsatsen på de enkelte områder har levet op til kommunens egen standarder. Mindst hvert andet år skal kommunen følge op på standarderne for sagsbehandlingen. I den forbindelse skal det vurderes om der er behov for særlige undersøgelser og om standarderne for sagsbehandlingen skal revideres. Standarderne samt processen omkring opfølgning og revidering af disse, skal gøres alment tilgængelig for offentligheden.

Disposition for standarderne

Standarderne for sagsbehandlingen vil blive bygget op efter følgende disposition:

·        De overordnede målsætninger for indsatsen ift. standardens tema

·        Beskrivelse af de indsatser, metoder og initiativer, der realiserer de overordnede målsætninger

·        Fastsættelse af konkrete mål for indsatserne og initiativerne

·        Konsekvens for sagsbehandlingen, når indsatserne gennemføres

·        Beskrivelse af evaluering af mål og opfølgning på standarden samt tidsplan herfor

Opbygningen af standarderne tager udgangspunkt i Servicestyrelsens anbefalinger for kommunernes udarbejdelse af standarder for sagsbehandlingen.

Indholdet i standarderne tager udgangspunkt i allerede vedtagne indsatser, tiltag og relaterede mål eksempelvis indsatser og mål fra sektorplanen for børnefamilieområdet. Hertil kommer nyere tiltag, som der endvidere vil fremgår mål og opfølgning for i standarderne.

Ny procesplan

Såvel Børne- og Ungdomsudvalget som Socialudvalget har henholdsvis den 20. og den 27. september 2006 behandlet forslag til tids- og procesplan for børne- og ungepolitikken.

Denne tidligere plan indeholdt følgende mål:

  • At en sammenhængende børne- og ungepolitik for Københavns Kommune er udarbejdet og vedtaget af Borgerrepræsentationen inden udgangen af 2006
  • At der har været en bred inddragelse af interessenterne i udarbejdelse af politikken
  • At politikken er formuleret i et sprog, der er konkret og handlingspåpegende

 

Tids- og procesplanen blev den 27. september afvist i Socialudvalget med ønsket om at få en ny procesplan forelagt, der i højere grad giver mulighed for politisk deltagelse med henblik på at skabe ejerskab til politikken.

Den procesplan, der her foreslås, giver mulighed for en sådan større politisk deltagelse gennem en traditionel politisk behandling af et konkret stillet forslag med mulighed for, at der indarbejdes ændringsforslag mm. Forslaget indeholder også, at de stående udvalg og Økonomiudvalget inddrages som høringsparter, idet en børne- og ungepolitik fremover vil være med til at danne rammen for mange forskelligartede tilbud i kommunen.

Den nye procesplan med en større grad af politisk deltagelse betyder, at børne- og ungepolitikken ikke kan godkendes og offentliggøres inden årsskiftet 2006-2007, hvilket er kravet i serviceloven.

 

Indtil nu er følgende aktiviteter gennemført:

  • Der er afholdt 6 Interviews af kerneinteressenter

 

  • Der er afholdt 10 workshops med op til 160 interessenter

 

  • Statements med interessentpointer forelå sammen med skitser til standarder for sagsbehandling vedr. udsatte børn

 

  • Børne- og ungdomsudvalget og Socialudvalget behandlede hhv. den 20. og den 27. september 2006 forslaget til proces- og aktivitetsplan. Socialudvalget har anmodet om en større grad af politisk deltagelse i processen.

 

·        Et udkast til børne- og ungepolitikken er udarbejdet og offentliggjort mhp., at interessenter kan sætte sig ind i teksten inden den åbne høring. Udkastet blev offentliggjort den 2. oktober 2006.

 

·        Der er afholdt åben høring (se beskrivelse nedenfor) 

Beskrivelse af den åbne høring den 12. oktober

Udkastet til Børne- og ungepolitikken blev offentliggjort på bl.a. kommunens hjemmeside, og der blev den 12. oktober 2006 blevet afholdt er en utraditionel åben høring om børne- og ungepolitikken på rådhuset.

Mere end 200 børn og voksne mødte frem for at give deres mening til kende om en ny børne- og ungepolitik i København. Både børn og voksne holdt taler fra 'speakers corner' - og mange afleverede gode ideer og forslag på de fremlagte postkort.

Åben høring er en helt ny tanke i demokratiske processer. Den giver alle interesserede - borgere, medarbejdere, politikere, interessegrupper osv. - en lejlighed og platform til at byde ind med holdninger og ideer undervejs i selve politikskabelsen, altså inden den færdige politik foreligger og inden den politiske vedtagelse.
  
Arrangementet blev bakket op af interessenterne og blev en succes. Der var mere end 200 deltagere i løbet af de 2½ time høringen varede og der var 12 talere på talerstolen i "speakers corner". Der blev afleveret kommentarer på 100 postkort i de tre opstillede postkasser og der var intense dialoger i de seks dialogboder.

 
Høringen gav således input til den politik, som skal danne rammen for kommende beslutninger om de konkrete indsatser for børn og unge. Politikken skal være den visionære og holdningsmæssige ramme, som politikere kan prioritere resurserne indenfor og den ramme som mange lokale fora kan opsætte mål og handleplaner indenfor.

Den fremadrettede proces

Materialet fra den åbne høring indarbejdes sammen med de skriftlige kommentarer til politiken der kan komme frem til 2. november fra alle interessenter. Medio november vil det færdige forslag til børne- og ungepolitikken foreligge.

 

Forslaget skal herefter behandles politisk. Børne- og ungepolitikken forventes efter denne procesplan at kunne vedtages i Borgerrepræsentationen ultimo marts 2007, hvorefter den kan publiceres og en egentlig implementeringsproces kan iværksættes.

 

Produkt

Behandling

Fælles indstilling, om den reviderede tids- og procesplan for behandling af Børne- og ungepolitikken med bilag (standarderne)

 

1. november - BUU

8. november - SU

Fælles indstilling med forslag til Børne- og ungepolitik med bilag (standarderne) og at politikken efterfølgende sendes til høring i de stående udvalg og ØU

 

29. november – BUU

6. december - SU

Høringsperiode i de stående udvalg og ØU

 

Uge 49 2006 – uge 4 2007

Fælles indstilling om Børne- og ungepolitikken med bilag

 

14. marts – BUU og SU

Behandling i Borgerrepræsentationen

29. marts - BR

 

Publiceres

April 2007

 

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Udgifterne til udarbejdelsen af børne- ungepolitikken afholdes inden for henholdsvis Børne- og Ungdomsudvalgets og Socialudvalgets eksisterende budget. Udgifterne i form af arbejdstimer, udgifter til diverse arrangementer og materialer udgør for BUF i 2006 i alt ca. 396.000 kr. I 2007 vil udgiften til arbejdstimer andrage ca. 42.000 kr., mens trykning af Børne- og ungepolitikken forventes at ville andrage ca. 50.000 kr. Udgifterne afholdes af Børne- og Ungdomsudvalget på konto 304010 (UHR/administrativ løn)og konto 305840 (UHR/administrative udgifter).

 

 

HØRING

Ingen yderligere bemærkninger 

 

BILAG VEDLAGT

Ingen 

 

 

                                Else Sommer                           Grethe Munk                                                                               

 

 

 

 

 


 

Til top