Mødedato: 08.10.2014, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Etablering af delvist lukkede afdelinger til kriminalitetstruede unge

Se alle bilag
Socialudvalget skal tage stilling til etablering af delvist lukkede afdelinger på tre institutioner til udsatte unge og eksterne midler fra Socialstyrelsen til MultifunC København. Derudover orienteres Socialudvalget om Socialforvaltningens dialog med Socialstyrelsen om en mulig tilpasning af MultifunC konceptet til danske forhold.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, 
  1. at Socialudvalget godkender, at der etableres delvist lukkede afdelinger på MultifunC København, Den Flyvende Hollænder og Nexus
  2. at Socialudvalget godkender eksterne midler til MultifunC København i 2014 og 2015, jf. økonomiafsnittet
  3. at Socialudvalget tager orienteringen om Socialstyrelsens arbejdsgruppe vedr. tilpasning af MultifunC til efterretning

Problemstilling

I budget 2013 blev der afsat midler til etablering af delvist lukkede afdelinger på to døgninstitutioner til udsatte unge - en til unge med psykiske vanskeligheder og en til kriminalitetstruede unge. I sommeren 2013 åbnede landets første delvist lukkede afdeling på Specialinstitutionen Skodsborg, som er målrettet unge med psykiske vanskeligheder. Der mangler fortsat at blive etableret en delvist lukket afdeling til kriminalitetstruede unge, som vil gøre det muligt at tilbageholde de unge og sikre, at de får den fornødne pædagogiske behandling. Børnefamiliecenter Københavns efterspørgsel viser dog et behov for delvist lukkede afdelinger på tre institutioner frem for én.

MultifunC København er en af de tre institutioner til kriminalitetstruede unge. MultifunC København har en række udfordringer og den delvist lukkede afdeling vil være et led i udviklingen af institutionen. En af udfordringerne er, at institutionen har tomme pladser på grund af manglende efterspørgsel. Socialudvalget skal derfor tage stilling til Socialstyrelsen tilbud om eksterne midler til MultifunC København.

Løsning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender, at der etableres delvist lukkede afdelinger på MultifunC København, Nexus og Den Flyvende Hollænder, og at MultifunC København får eksterne midler fra Socialstyrelsen. Derudover orienteres Socialudvalget om de igangværende udviklingstiltag på MultifunC København. Først beskrives reglerne for delvist lukkede afdelinger og baggrunden for dem.

Om delvist lukkede afdelinger
Lovgivningen om delvist lukkede afdelinger er skabt efter opfordring fra Socialforvaltningen. Baggrunden var, at forvaltningen oplevede udfordringer med at give de mest udsatte unge den fornødne behandling, da lovgivningen ikke gav mulighed for at hindre de unge i at forlade institutionerne. Det er særligt problematisk, hvis den unge har til hensigt at begå kriminalitet eller gøre skade på sig selv eller andre. Forvaltningen havde f.eks. udfordringer med unge med psykiske vanskeligheder, som forlod institutionen for at prostituere sig selv. 

1. juli 2013 blev det muligt at oprette delvist lukkede afdelinger på døgninstitutioner. Det gør det muligt at indrette institutionerne fleksibelt, så den delvist lukkede afdeling kun anvendes i det omfang, det er nødvendigt. En delvist lukket afdeling består af minimum en plads.  

Reglerne i praksis
En delvist lukket afdeling giver øgede muligheder for magtanvendelse, men det begrænses til de perioder, hvor den unge har behov for en insisterende indsats for at kunne fastholdes i den pædagogiske behandling. Desuden er det et krav, at de øgede magtbeføjelser opvejes af en intensiveret pædagogisk indsats, og at der altid er en medarbejder sammen med den unge, så der ikke er tale om isolation. Konkret er der mulighed for at låse yderdøre og vinduer i perioder og fastholde de unge fysisk i særlige kritiske situationer. Der må kun ske tilbageholdelse i fem dage i træk og højst 30 dage om året. 

Det er Børn og Unge-udvalget, der kan træffe afgørelse om tilbageholdelse, hvis det er afgørende for den socialpædagogiske behandling, at den unge ikke udebliver fra institutionen, og der er risiko for, at den unges sundhed eller udvikling vil lide skade i forbindelse med en udeblivelse. Desuden kan Børn og Unge-udvalget lægge vægt på den unges historik i forhold til at udeblive fra åbne institutioner og at det forventes, at den unge vil begå kriminalitet, indtage euforiserende stoffer eller gøre alvorlig skade på sig selv i forbindelse med en udeblivelse fra institutionen.

Forud for en anbringelse skal Børnefamiliecenter København indstille til Børn og Unge-udvalget, at en ung skal anbringes på en delvist lukket afdeling. I den forbindelse beskrives den unges problemstillinger og de særlige situationer, hvor den unge vil have behov for fastholdelse eller tilbageholdelse. Det er institutionslederen eller dennes stedfortræder, der i praksis skal vurdere, hvornår den unges adfærd lever op til afgørelsen fra Børn og Unge-udvalget, og den unge dermed kan fastholdes fysisk eller tilbageholdes på en afdeling med låste vinduer og yderdøre. Beslutningen skal efterfølgende indberettes som en magtanvendelse, så den kan vurderes af andre fagpersoner.

Delvist lukkede afdelinger på tre institutioner til kriminalitetstruede unge
Som led i budget 2013 blev det vedtaget, at der skulle etableres delvist lukkede afdelinger på to af forvaltningens døgninstitutioner - en institution til unge med psykiske vanskeligheder og en institution til kriminalitetstruede unge. Der blev samtidig afsat 1 mio. kr. til opdatering af de fysiske rammer, så der kan etableres afdelinger, hvor yderdøre og vinduer kan låses. Der er foreløbigt brugt 0,5 mio. kr. til etablering af en delvist lukket afdeling på Specialinstitutionen Skodsborg, der er målrettet unge med psykiske vanskeligheder.

Den delvist lukkede afdeling på Specialinstitutionen Skodsborg blev etableret i sommeren 2013, som den første af sin slags i landet, og forvaltningen har brugt det første år på at skabe den fornødne erfaring på området. Implementeringen af den delvist lukkede afdeling på Specialinstitutionen Skodsborg er nu nået så langt, at forvaltningen er klar til at etablere delvist lukkede afdelinger til kriminalitetstruede unge. Erfaringerne fra Specialinstitutionen Skodsborg viser, at de unge har gavn af at blive tilbageholdt i kortere perioder, da det gør det muligt at nå ind til dem med de pædagogiske værktøjer, som institutionen råder over. Tilbageholdelsen og de pædagogiske tiltag gør det samlet set muligt at få den unge til at falde til ro igen og eksempelvis opgive tanken om at forlade institutionen for at gøre skade på sig selv.

Forvaltningen foreslår, at der etableres delvist lukkede afdelinger på de tre døgninstitutioner, som er målrettet de mest udsatte og kriminalitetstruede unge - Nexus, Den Flyvende Hollænder og MultifunC København. Forvaltingen ønsker at have mulighed for delvist lukkede afdelinger på alle tre institutioner, da de opfylder forskellige behov ift. metoder, størrelse og geografi. Derved er det muligt at tage hensyn til den unges konkrete behov, og der kan tages højde for den aktuelle sammensætning i ungegruppen på de enkelte institutioner.

De tre institutioner vil hver især få en delvist lukket afdeling med 1-2 pladser. Det konkrete antal afhænger af de fysiske rammer og Socialtilsynets godkendelse. De delvist lukkede afdelinger er målrettet unge, som i forvejen er indskrevet på institutionerne, og der ændres dermed ikke på det antal pladser, som institutionerne er normeret til. 

Etableringen af de tre delvist lukkede afdelinger kan håndteres inden for de 0,5 mio. kr., der allerede er afsat til formålet i budgetaftalen for 2013. Den pædagogiske indsats kan ligeledes rummes inden for institutionerners eksisterende budgetter, da de i forvejen har en høj medarbejdernormering på grund af målgruppens behov.

Eksterne midler til MultifunC København
Socialstyrelsen har tilbudt Socialforvaltningen et tilskud på 4,6 mio. kr. i 2014 og mulighed for yderligere 3 mio. kr. i 2015. Socialstyrelsen har tidligere støttet opstarten af MultifunC København, med knap 7,7 mio. kr. i perioden 2009-2012, og ønsker nu at understøtte institutionen yderligere for at få flere erfaringer med MultifunC i Danmark. Det koster 22 mio. kr. om året at drive MultifunC København, som har otte døgnpladser. Udviklingsstøtten er betinget af, at Socialforvaltningen kan dokumentere, at der visiteres unge til MultifunC København.

Forvaltningen arbejder på at udvikle MultifunC København og implementere MultifunC konceptet. Etableringen af den delvist lukkede afdeling skal ses i sammenhæng med flere tiltag på institutionen, som har til formål at sikre, at institutionen lever op til manualens krav. Derfor får institutionen også ledelsesmæssige støtte i en periode.

I 2014 har visitationen til MultifunC København været skærpet, så alle potentielle unge er blevet screenet for, om de tilhører MultifunC's målgruppe. Desuden har forvaltningen ydet tilskud til MultifunC København, så pladsprisen svarer til Den Flyvende Hollænder og Nexus. På trods af disse tiltag er det fortsat svært at finde nok unge, som hører til målgruppen. MultifunC Midtjylland har samme udfordring med målgruppen. Årsagen er, at MultifunC's målgruppe er meget snævert defineret, så det kun er de mest kriminelle og udadreagerende unge, der kan indskrives på institutionen. Til brug for denne vurdering anvendes et standardiseret værktøj, hvor den unge skal score over et konkret niveau for at være i målgruppen for MultifunC. 

Børnefamiliecenter København forventer at købe fire ud af otte døgnpladser på MultifunC København i 2015, og det har foreløbig ikke været muligt at sælge pladserne til andre kommuner. Institutionen er derfor afhængig af det økonomiske tilskud, som Socialstyrelsen har tilbudt. Alternativet er, at forvaltningen finansierer de manglende indtægter via Børnefamiliecenter Københavns budget til køb af anbringelser, som dermed går til køb af tomme pladser frem for indsatser til udsatte børn eller unge.

MultifunC i en dansk version
MultifunC København og MultifunC Midtjylland har begge en række udfordringer af økonomisk og faglig karakter. Socialstyrelsen, Region Midtjylland og Københavns Kommune har derfor aftalt at undersøge mulighederne for at tilpasse MultifunC til en dansk kontekst. En hovedudfordring er den måde, som MultifunC institutionerne er organiseret på, og at manualen gør, at det ikke er muligt at tilpasse antallet af medarbejdere i samme grad, som på andre institutioner. En anden udfordring er, at der ikke er den fornødne efterspørgsel efter MultifunC i hverken København eller Midtjylland, og at det giver økonomiske udfordringer jf. ovenstående beskrivelser.

Konkret håber Socialforvaltningen, at det vil være muligt at tilpasse organiseringen på MultifunC København, så antallet af ledere og medarbejdere kan reduceres, og der kan skabes en tættere sammenhæng mellem de enkelte teams. Det vil kunne nedbringe prisen for en MultifunC plads og skabe en mere effektiv styring af institutionen. Derudover vil Socialforvaltningen gerne drøfte mulighederne for at lempe den snævre definition af MultifunC's målgruppe, så det bliver muligt at indskrive en bredere gruppe af kriminalitetstruede unge på MultifunC København. Socialstyrelsen har i første omgang lagt op til, at der skal etableres en arbejdsgruppe, som skal undersøge mulighederne for at tilpasse MultifunC i en dansk kontekst (se bilag 1).

Det er altså fortsat uklart, i hvor høj grad det vil være muligt at lave de ønskede tilpasninger i organiseringen, da Socialstyrelsen skal godkende dem. Forvaltningen vender tilbage med en ny indstilling, når arbejdsgruppens handleplan foreligger, så udvalget kan vurdere, om MultifunC København skal fortsætte og på hvilke vilkår. Handleplanen forventes at være klar i slutningen af januar 2015.    

Økonomi

Det koster cirka 22 mio. kr. om året at drive MultifunC København. Prisen dækker otte døgnpladser på institutionen og den efterfølgende opfølgning i hjemmet.

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget opskrives med 4,6 mio. kr. i 2014 og 3 mio. kr. i 2015 på bevillingsområde 'børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1, døgninstitutioner. Det vil ske i forbindelse med en sag om bevillingsmæssige ændringer (projektfejebakke). Socialudvalget indtægts- og udgiftsbudget hæves med 7,6 mio. kr. jf. tabel 1:

Tabel 1:Ændring af Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vedr. MultifunC København

1.000 kr. 2014 2015 I alt
Indtægtsbudget -4.600 -3.000 -7.600
Udgiftsbudget 4.600 3.000 7.600

Videre proces

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive hævet i en sag om bevillingsmæssige ændringer (projektfejebakke), hvis 2. at punkt godkendes.

Forvaltningen vender tilbage med en ny indstilling, når resultatet af Socialstyrelsens arbejdsgruppe foreligger. Socialudvalget vil derefter få mulighed for at tage stilling til den videre drift af MultifunC København.
          Anette Laigaard
                                                    /
                                                              Sven Bjerre

Beslutning

Under punktets behandling deltog kontorchef Ane K. Christensen

1. og 2. at-punkt blev godkendt

3.  at-punkt blev taget til efterretning

Protokolbemærkning fra Venstre:

”Venstre finder, at tilpasningen af forsøget med MultifunC, betyder, at Socialforvaltningen slækker på visiteringskravene i en sådan grad, at det er mest hensigtsmæssigt at stoppe forsøget MultifunC og give de unge andre passende tilbud. Der er ikke nok efterspørgsel til at forsøget fungerer i København, og halvdelen af pladserne står tomme. Pengene kan bruges bedre på de eksisterende ordninger for kriminelle unge".

Til top