Mødedato: 08.10.2014, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Evaluering af Socialudvalgets proces for budget 2015

Budgetaftale 2015 er indgået 12. september 2014. Socialudvalget skal evaluere og drøfte den netop afsluttede proces med henblik på at opsamle erfaringer til brug for budgetprocesserne i de kommende år.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at

1. Socialudvalget evaluerer og drøfter budgetprocessen vedrørende budget 2015

 

Problemstilling

Budgetproces 2015 er netop afsluttet med indgåelse af budgetaftalen. BR 2. behandler budgetforslag 2015 2. oktober 2014.

 

Socialudvalgets budgetproces 2015 har omfattet:

 

·         Budgetseminar 6./7. marts

·         1. behandling af budgetforslaget 26. marts

·         Budgetseminar 11. april inkl. indledende drøftelse med hovedMED

·         2. behandling 23. april med henblik på aflevering af budgetforslaget til Økonomiforvaltningen 5. maj til videre behandling i ØU og BR.

·         Budgetseminar 14. og 15. august forud for budgetforhandlingerne

 

Budgetforhandlingerne blev afviklet ultimo august/primo september og budgetaftale 2015 blev indgået d. 12. september 2014.

 

I det følgende uddybes den gennemførte proces for budget 2015 med henblik på at Socialudvalget evaluerer og drøfter processen, herunder hvad der skal gentages/ikke skal gentages, og om der skal tilføjes elementer til næste år.

Løsning

Budgetproces 2015 kan overordnet opdeles i to – en proces fra marts og frem til og med juni og en proces i august - september:

Forårets proces (marts-juni) – fokus på budgetforslag i balance

Budgetprocessen i foråret var tilrettelagt med tre overordnede formål:

·         at øge Socialudvalgets indsigt i opbygningen af og udfordringerne i forhold til Socialforvaltningens økonomi (dvs. at give et overblik over forvaltningen og tingenes tilstand)

·         at give et klart billede af den opgave, der skulle løses i udvalget for at aflevere et budgetforslag i balance den 5. maj 2014 - der var eksempelvis en bunden opgave med at finde ca. 30 mio. kr. i nye omprioriteringsforslag, der gik videre til budgetforhandlingerne, samt en række bevillingsbortfald

·         afklaring af udestående spørgsmål til budgetmaterialet, herunder mulige nye budgetforslag og behov for yderligere materiale i øvrigt

Det 2-dages budgetseminar i marts omfattede blandt andet 4 butikker med præsentation af målgruppeområdernes (udsatte børn og unge, udsatte voksne, borgere med sindslidelse og borgere med handicap og hjemmeplejen) udfordringer og omprioriteringsbehov. Det blev her drøftet, om udvalget ønskede at omprioritere mellem forskellige indsatser, om der var områder, der krævede et løft, eller om der var behov for helt nye løsninger.
 
Efter-sommerens proces (august-september) – prioriteringer til budgetforhandlingerne
Efter sommerferien afholdt Socialforvaltningen et 2-dages seminar med fokus på de kommende budgetforhandlinger, herunder muligheden for at finde fælles fokusområder.

Seminarets budgetprogram blev indledt med, at forvaltningen præsenterede en status på de overordnede udfordringer og de budgetnotater, der indtil videre var udarbejdet som svar herpå.

Dag 2 var tilrettelagt med workshops på baggrund af udvalgets tilkendegivelser af, hvilke områder, der særligt var interesse i at få uddybet forud for budgetforhandlingerne. Disse var:

·         Tidlig indsats, udsatte børn og unge

·         Unge hjemløse

·         Social boligpakke

·         Misbrug og sindslidelse

Afslutningsvis blev formalia omkring budgetforhandlinger, herunder bestilling af notater gennemgået.

Udvalgets drøftelser mundede i forlængelse af ovennævnte workshops ud i enighed om 3 temaer på det sociale område: Boligområdet, unge hjemløse og tidlig indsats for udsatte børn og unge.

 Det blev aftalt, at forvaltningen på baggrund heraf skulle udsende et opdateret budgetkatalog, og et samlet materiale om de tre prioriterede temaer med handouts og korte film til SUD’s medlemmer.

Herefter sluttede udvalgets budgetproces, og forhandlingerne i BR gik i gang ultimo august. Forvaltningen støttede under forhandlingerne de enkelte udvalgsmedlemmer med vejledning og fremsendelse af budgetnotater på baggrund af bestillinger.

 

Forslag til ændringer i forbindelse med budgetproces 2016

1. Tidligere inddragelse af medarbejder- og brugerorganisationer
Der har fra medarbejderorganisationernes side været udtrykt ønske om en tidligere inddragelse i processen med særligt udarbejdelsen af omstillingsforslag. Forvaltningen har haft en dialog med HovedMED herom, og det foreslås på den baggrund, at der som en del af budgetproces 2016 afholdes et møde forud for Socialudvalgets budgetseminar med deltagelse af Socialudvalget, HovedMED og relevante brugerorganisationer, hvor linjen i omstillingerne kan drøftes. Efterfølgende vil omstillingskataloget kunne tilpasses til brug for budgetseminaret.

2. Tidligere drøftelse af budgetønsker, herunder kobling til omstillingerne

Jf. ovenstående gennemgang af proces 2015, har processen været opdelt i drøftelse af omstillinger i foråret, og drøftelse af budgetønsker i efter-sommeren. Forvaltningen foreslår, at budgetønskerne i højere grad inddrages tidligere i processen, blandt andet med fokus på koblingen mellem investeringsbehov og omstillingsmuligheder.

 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af drøftelsen vil Socialforvaltningen følge op på eventuelle ønsker til udvikling og/eller ændringer, som udvalget måtte have til kommende års budgetproces. Forvaltningen vil primo 2015 udarbejde en plan for budgetproces 2016, hvori udvalgets ønsker er indarbejdet.

 

         Anette Laigaard

                                                                  /Anders Kirchhoff

Beslutning

Punktet blev udsat til næste møde.
Til top