Mødedato: 08.10.2014, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Orientering om Socialforvaltningens fremadrettede arbejde i forhold til borgere med misbrug på socialpsykiatriske bosteder og koordineret indsatsplan.

Se alle bilag
Socialudvalget orienteres om forvaltningens igangsatte og fremadrettede indsatser for borgere med misbrug på de socialpsykiatriske bosteder, bl.a. som led i budgetforliget 2015 og om et nyt nationalt initiativ vedrørende koordinerede indsatsplaner for borgere med dobbeltdiagnose.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  • At Socialudvalget tager forvaltningens fremadrettede initiativer i forhold til borgere med misbrug på socialpsykiatriske bosteder og nyt nationalt initiativ om individuelle koordinerede indsatsplaner til efterretning.  

Problemstilling

Det er en velkendt problemstilling, at der er mange udfordringer forbundet med indsatsen for borgere med psykisk lidelse og samtidigt misbrug. Det er en national problemstilling, bl.a. udpeget af Regeringens psykiatriudvalg, men også en problemstilling som opleves i Københavns Kommune, bl.a. i forhold til de socialpsykiatriske bosteder. Socialforvaltningen har foretaget en undersøgelse af omfanget af misbrug på socialpsykiatriske bosteder, der viser at ca. en tredjedel af beboerne har et misbrug.

Forvaltningen arbejder løbende på at løse de udfordringer, der er forbundet med indsatsen over for målgruppen og som led i budgetforhandlingerne for 2015 satte Socialudvalget særligt fokus på målgruppen og udtrykte behov for initiativer på området.

Socialudvalget orienteres om forvaltningens initiativer målrettet misbrug på socialpsykiatriske botilbud, bl.a. som følge af undersøgelsen af omfanget af misbrug på socialpsykiatriske botilbud i København Kommune og budgetforliget i 2015. Socialudvalget orienteres endvidere om et nyt nationalt initiativ om individuelle koordinerede indsatsplaner for borgere med dobbeltdiagnose, der skal være med til at sikre en koordineret indsats for målgruppen.  Socialforvaltningens undersøgelse af misbrug på socialpsykiatriske bosteder vedlægges til udvalgets orientering.  

Løsning

Styrket indsats på socialpsykiatriske bosteder
I forvaltningen har der løbende været fokus på dobbeltdiagnoseproblematikken, men det vurderes, at der er behov for handling i forhold til at styrke indsatsen for borgere med misbrug på socialpsykiatriske bosteder. Socialforvaltningen har foretaget en undersøgelse af omfanget af misbrug på socialpsykiatriske botilbud, der bekræfter lignende undersøgelse fra 2009. Op til en tredjedel af beboerne vurderes af det interviewede personale til at have et misbrug, hvor alkohol og hash er mest udbredt. På Center Amager er andelen 50 pct. Dette skyldes, at der er forholdsvis få botilbudspladser kombineret med et botilbud med 16 pladser specifikt målrettet borgere med dobbeltdiagnose. Nedlæggelse af Ringbo og etablering af en særlig enhed for borgere med dobbeltdiagnose på Center Amager i 2016 vil formentlig øge andelen.

Personalet i undersøgelsen oplever en række velkendte problemstillinger i forbindelse misbruget, bl.a. i forhold til de negative konsekvenser for den enkelte (bl.a. forringet livskvalitet, forværring af psykisk lidelse mm), for medbeboere (bl.a. konflikter, utryghed) og personale (bl.a. utryghed). Personalet efterspørger i undersøgelsen bl.a. bedre kompetencer til at håndtere misbrug, bedre behandlingstilbud for beboerne, og hjælp til afhjælpning af konflikter bl.a. som følge af stofhandel.

Budgetforlig 2015: Pilotprojekt med Region Hovedstaden om integreret behandling på socialpsykiatriske bosted.
For at forbedre indsatsen for borgere med misbrugsproblematik på de socialpsykiatriske bosteder, er der i budgetforliget for 2015 afsat midler til et samarbejdsprojekt med Region Hovedstaden. Projektet skal afprøve integreret misbrugsbehandling på et socialpsykiatrisk bosted. Behandlingen skal leveres af et tværfagligt udgående team bestående af medarbejdere fra både region og kommune med forskellige kompetencer inden for socialpsykiatri, misbrug og psykiatri. Teamet skal arbejde ud fra inspiration fra ACT- modellen, der bl.a. har vist god effekt på hjemløseområdet. Teamet skal arbejde tæt sammen med borgeren ud fra fælles mål og prioriteter for indsatsen. Målet er at give borgeren en bedre behandling, der er tilpasset borgerens samlede situation og ønsker. Projektet skal kvalificeres nærmere i samarbejde med Region Hovedstaden og forventes igangsat i 2015.

Øvrige initiativer i forhold til misbrug på socialpsykiatriske bosteder
Derudover vil forvaltningen fremadrettet arbejde videre med nedenstående initiativer i forhold til misbrug på socialpsykiatriske bosteder, som afholdes inden for forvaltningens ramme. Herunder blandt andet:

Kompetenceudvikling af medarbejdere på bosteder.  Forvaltningen har igangsat en uddannelsesindsats, der skal bidrage til et generelt kompetenceløft af personalet i socialpsykiatrien, herunder bosteder, der skal understøtte at personalet bedre kan motivere til reduktion af misbrug, understøtte behandlingsindsatsen og har kendskab til behandlingstilbud. Forventningen er, at det vil understøtte indsatsen i forhold til at flere beboere motiveres til at komme i misbrugsbehandling og fastholde god effekt af misbrugsbehandling

Øget samarbejdet med politiet om kriminalforebyggende tiltag i det lokale PSP-samarbejde. PSP-samarbejdet er et forum mellem politi, sociale myndigheder og psykiatrien, hvor deltagerne kan koordinere indsatsen over for særligt udsatte borgere. Det styrkede samarbejde med politiet skal sikre klare aftaler mellem socialforvaltningen og politi på bostederne.

Øget specialisering af botilbud
, så borgere med dobbeltdiagnose samles på specialiserede boenheder.  Som en del af nedlæggelsen af Ringbo oprettes et specialiseret botilbud med 50 pladser til borgere, der misbruger hårde stoffer og eller har et misbrug af alkohol og/eller hash, som skaber en problematisk adfærd og/eller er generende for de andre beboere. Etablering af en enhed for borgere med dobbeltdiagnose forventes at vil øge kompetenceniveauet af medarbejdere i forhold til håndtering af misbrug. Derudover vil samling af beboere med misbrug give øget mulighed for at skærme øvrige beboere for de negative konsekvenser af misbrug.

Styrke samarbejdet med regionen om behandling. For at undgå, uklarheder i samarbejde mellem Københavns Kommune og Region Hovedstaden arbejder forvaltningen målrettet med at styrke samarbejdet med Region Hovedstaden, der har behandlingsansvaret for både den psykiatriske lidelse og misbruget for en stor andel af borgerne med dobbeltdiagnose på bostederne. Der arbejdes pt. på at udvikle en fælles samarbejdsmodel med regionen for at få bedre afklaring af de borgere, der er svære at afgøre behandlingsansvaret for.

Symposium om sikkerhed på bosteder. Forvaltningen vil løbende have fokus på at udveksle og udvikle ny viden om sikkerhed på bosteder. Forvaltningen har i samarbejde med KL, Danske Regioner og Region Hovedstaden afholdt et symposium den 23. september i forhold til løsninger i forhold til sikkerhed.

Derudover er der som Socialudvalget også er orienteret om, taget en række initiativer i forhold til Ringbo. 

Det er forventningen at ovenstående initiativer vil styrke indsatsen for borgere med misbrug på socialpsykiatriske tilbud.

Individuelle koordinerede indsatsplaner for borger med psykisk lidelse og samtidigt misbrug
Udover forvaltningens fremadrettede initiativer i forhold til de socialpsykiatriske bosteder skal Københavns Kommune som opfølgning på satspuljeaftalen 2014-17 fremadrettet udarbejde koordinerede indsatsplaner for borgere med svær psykisk lidelse og samtidigt misbrug. Planen udarbejdes i samarbejde mellem region, kommune for den enkelte borger, hvor der vurderes behov for en tæt og koordineret indsats.  Der er i satspuljeaftalen afsat 6. mio. kr. årligt til fordeling mellem regioner og kommuner til implementeringsstøtte til udarbejdelse af planerne. Socialstyrelsen og Sundhedsstyrelsen har i slutningen af august måned udgivet faglige retningslinjer for udarbejdelse af koordinerede indsatsplaner (vedlagt som bilag).

Udarbejdelsen af de individuelle koordinerende indsatsplaner skal støtte op om de enkelte regioner og kommuners generelle forpligtigelse til at sikre, at alle borgere kan modtage psykiatrisk behandling samt behandling for alkoholafhængighed og stofmisbrug. De koordinerende indsatsplaner skal medvirke til at forbedre indsatsen for borgere ved at skabe bedre sammenhæng i den enkelte borgers forløb. Den nærmere arbejdstilrettelæggelse af arbejdet med de koordinerede indsatsplaner skal ske som led i den nye sundhedsaftale.

I sundhedsaftaleregi for Region Hovedstaden og kommunerne overvejes på nuværende tidspunkt processen for tilrettelæggelse af implementeringen af de koordinerede indsatsplaner, herunder om der skal vælges en fælles model for regionens kommuner eller om det skal ske lokalt.

Forvaltningen vil i starten af næste år orientere udvalget om status på implementering af de individuelle koordinerede indsatsplaner.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Beslutning

Under punktets behandling deltog kontorchef Gitte Bylov Larsen

Orienteringen blev taget til efterretning.
Til top