Afrapportering på borgercentrenes omstillingsplaner
Resumé
Socialudvalget får en status på borgercentrenes arbejde med omstillingsplanerne, herunder implementeringen af tiltag, der har fået investeringsmidler i forbindelse med Overførselssagen 2020-2021. Borgercentrenes omstillingsplaner udgør den strategiske ramme for borgercentrenes socialfaglige og økonomiske omstillinger og indeholder hver tre-fem faglige spor. Bilag 1 præsenterer baselinemålinger fra 2020 og første opfølgende målinger fra 2021 af én målsætning pr. spor i borgercentrenes omstillingsplaner.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager afrapporteringen til efterretning
Problemstilling
Socialudvalget besluttede på mødet d. 21. april 2021, at udvalget årligt skal have en opfølgning på borgercentrenes arbejde med omstillingsplanerne i forbindelse med budgetseminaret i februar. Socialudvalget fik senest en status på borgercentrenes arbejde med omstillingsplanerne på budgetseminaret i februar 2022
Løsning
Borgercentrenes omstillingsplaner udgør den strategiske ramme for borgercentrenes socialfaglige og økonomiske omstillinger, og indeholder hver tre-fem faglige spor.
I Borgercenter Voksne arbejder styregrupperne for de fire spor i omstillingsplanen planmæssigt med temaer og tilknyttede indsatser i fastlagte faser, og fokusområderne tilpasses løbende efter behov. Fx har bolig- og hjemløsereformen betydet, at der i sporet ’Sammenhæng og forløb’ er sat særligt fokus på overgangen fra herberg til et liv i egen bolig, og der er udviklet et konkret forløbsprogram, der afprøves i et pilotprojekt i resten af 2022. I Borgercenter Handicap er de planlagte aktiviteter og indsatser igangsat, og den overordnede implementering heraf forløber planmæssigt. I 2021 var det særligt programmerne 'Goddag, hvem er du' og 'Livet er ikke snorlige', som kom godt i gang. Der vil løbende blive iværksat yderligere tiltag alt efter udviklingen i målgruppens behov og eventuelt tilførte midler ved kommende budgetaftaler. I Borgercenter Børn og Unge sker implementeringen også i faser, og sporene ’Deltagelse i positive fællesskaber og skolegang’ og ”Sammenhængende forløb” er påbegyndt efter planen. Der er i forbindelse med sporet bl.a. afholdt medarbejder- og lederarrangementer, igangsat ledernetværk på tværs af borgercentret, og hele borgercentret arbejder med sporet via hverdagsimplementering, hvor de lokale enheder bl.a. skal adressere sporet i deres udviklingsplaner.
Borgercentrene sikrer, at borgerne bliver inddraget i arbejdet med omstillingsplanerne og udarbejdelsen af initiativer. Eksempler på borgerinddragelse er bl.a., at borgere har plads i alle styregrupper for de faglige spor i Borgercenter Voksne, at Borgercenter Børn og Unge har nedsat et ungepanel, der skal rådgive borgercentret bl.a. om arbejdet med omstillingsplanerne, og at Foreningen For Lige Vilkår hjælper sagsbehandlerne i Borgercenter Handicap med kompetenceudvikling ved at øge indsigten i livsvilkårene for pårørende til mennesker med handicap. Se i øvrigt fredagsmail om borgerinddragelse d. 12. maj 2022.
Hvert borgercenter har en række målsætninger for arbejdet med omstillingsplanerne, som de følger, for at få et billede af udviklingen inden de faglige spor. Ved den årlige status på arbejdet med omstillingsplanerne, vil udvalget få en opfølgning på én målsætning for hvert spor i omstillingsplanerne. Bilag 1 indeholder denne opfølgning og viser ligeledes baseline. Det bemærkes på tværs af målsætningerne, at det er for tidligt at konkludere på virkningen af indsatserne under de enkelte spor, da de endnu er i den tidlige fase og derfor ikke kan forventes at have fuld effekt på målsætningerne. Målsætningerne påvirkes af flere forskellige faktorer, hvorfor det er forventeligt, at positive resultater først ses efter nogle års kontinuerligt arbejde med afsæt i omstillingsplanerne. Resultaterne i opfølgningen på målsætningerne viser generelt status quo uden de store udsving, og der er på tværs af borgercentrene eksempler på både små fremgange, små tilbagegange og status quo.
Nedenfor gives desuden en kort status på de investeringsforslag fra Overførselssagen 2020-2021, hvor omstillingsplanerne er det faglige og økonomiske afsæt. Udover disse håndteres forskellige tiltag, hvor omstillingsplanerne er det faglige og økonomiske afsæt, inden for borgercentrenes egne rammer, nogle er tilført investeringsmidler, og andre er tilført nye midler i forbindelse med budgetforhandlinger. Et eksempel på et investeringsforslag, der er givet midler til, er investeringen i Overførselssagen 2021-2022 i udviklingen af bostøttemetoden ICM (Intensive Case Management) målrettet unge i overgangen til voksenlivet med behov for fleksibel og omfattende støtte (BU/SI01). Eksempler på budgetforslag, der tidligere er tilført midler til, og som bistår arbejdet med omstillingsplanerne, er bl.a. arbejdet på tværs af borgercentrene med servicekultur (SO49) i Budget 2021, forslaget om at skabe bedre botilbud (SO18) i Budget 2022, og forslaget om at hjælpe unge med autisme i overgangen til voksenlivet (SO17) i Budget 2022.
Status på investeringsforslag fra Overførselssagen 2020-2021, hvor omstillingsplanerne er det faglige og økonomiske afsæt, gives nedenfor for hvert borgercenter.
Borgercenter Voksne
SI01 - Styrket rehabiliterende indsats på botilbudsområdet: Botilbudsviften styrkes ved at opnormere botilbuddet Tranehavegård, så efterspørgslen efter købte botilbudspladser samlet set reduceres. Opnormeringen skal bl.a. gå til personaletilstedeværelse i aftentimerne. Desuden vil der foregå kompetenceudvikling af eksisterende medarbejdere for at styrke den rehabiliterende indsats, så flere borgere fx kan støttes i at få et mere selvstændigt liv, gerne i egen bolig.
SI04 - Tilbud til borgere med sindslidelse og særlige behov som erstatning for køb af pladser: Med forslaget gør Socialforvaltningen en midlertidig flytning af et unge-tilbud på Thorupgårdens 4. sal, til en permanent løsning på Thomas Koppels Allé, jf. Socialudvalgets beslutning på udvalgsmødet d. 22. september 2021. På Thorupsgårdens 4. sal etableres i stedet et specialiseret botilbud til borgere med en sindslidelse og særlige udfordringer med fx misbrug. Borgercentret arbejder med godkendelse af tilbuddet hos Socialtilsynet, ansættelse af personale mv.
UD05 - Udvidelse af digitale borgermøder og behandlingsmuligheder: Borgercentret ønsker at øge brugen af digitale borgermøder som et frivilligt supplement til det fysiske møde. Borgercentret er i gang med at implementere den digitale forløbsguide app’en Emento. Indtil videre bruger flere enheder på myndighedsområdet app’en, og i løbet af 2022 skal Emento implementeres bredt i borgercentret.
Borgercenter Børn og Unge
BU01 – Faglig omstilling og kortere varighed på foranstaltninger: Borgercentret har ansat civilsamfundsmedarbejdere i alle myndighedsområder og udførercentre, som skal være med til at understøtte, at flere udsatte børn og unge med en sag i borgercentret hjælpes ind i positive fællesskaber– fx i foreningslivet, fritidsjob, klubber mv. Civilsamfundsmedarbejderne planlægger bl.a. faglige medarbejderarrangementer med positive fællesskaber som omdrejningspunkt, og de har afdækket borgercentrets samarbejder med aktører fra almen og -civilsamfundet, hvilket skal danne grundlag for udbredelse af erfaringer og indgåelse af nye samarbejder. Investeringsmidlerne er herudover anvendt til at udvikle en model for mere sammenhængende forløb, der skal afprøves lokalt i borgercentret. Modellen afprøves på en række ungesager på det forebyggende område.
Borgercenter Handicap.
HA01 – Livet er ikke snorlige – omstilling af handicapområdets tilbudsvifte: Borgercentret ønsker med forslaget at gøre det lettere for borgere med handicap at håndtere livets overgange. Siden maj 2021 har ca. 40 borgere i midlertidige botilbud og eget hjem modtaget en fleksibel en-til-en-indsats med en opsøgende og aktivitetsbaseret tilgang. Her igangsætter medarbejdere borgervalgte aktiviteter fx fysisk træning, museumsbesøg eller virksomhedsbesøg, hvilket skal understøtte den enkeltes motivation til beskæftigelse, uddannelse, fritidsaktiviteter mv. på tværs af botilbud. I løbet af 2022 forventes yderligere ca. 50 borgere at blive tilbudt indsatsen.
Flere borgere med handicap vil modtage social færdighedstræning i 2022, så borgere med autisme og andre tilknyttede diagnoser kan lære strategier til at indgå i bl.a. fællesskaber knyttet til beskæftigelse. I Huset for Tidlige Indsatser har der i 2021 og 2022 været afholdt gruppeforløb som alternativ til individuelle forløb med ca. 70 borgere, hvilket der er gode erfaringer med. I 2022 er der ansat en beskæftigelseskoordinator, som skal sikre større sammenhæng mellem borgernes beskæftigelsesindsats og socialpædagogiske støtte samt øge kompetenceudvikling hos medarbejderne.
HA03 – Styrket servicekultur og bedre borgerdialog: I projektet ’Den gode dialog’ er der igangsat aktiviteter, der skal bidrage til at styrke den gode dialog mellem familien og borgercentret. Den digitale forløbsguide app’en Emento er implementeret i Huset for Tidlige Forbyggende Indsatser primo 2022. Derudover implementeres app’en på området for borgere med behov for hjælp og støtte pga. betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer i foråret 2022. På ungeområdet blev der i 2021 igangsat et pilotprojekt mhp. at udvikle fleksible værktøjer til borgernes digitale evaluering af mødet med sagsbehandler. Derudover skal kompetenceudvikling i digital mødeledelse løfte medarbejdernes kompetencer og sammen med nyindkøbt videoudstyr skabe større fleksibilitet i praksis i borgercentret.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialudvalget vil modtage næste årlige opfølgning på omstillingsplanerne i februar 2023. Det bemærkes, at der ikke vil fremgå opdaterede måltal, der baseres på Socialforvaltningens brugertilfredshedsundersøgelse. Socialudvalget besluttede på udvalgsmødet d. 16. marts 2022, at der ikke skal gennemføres en brugertilfredshedsundersøgelse i 2022, men at forvaltningen i stedet udarbejder en ny model for undersøgelsen til brug i 2023.
Mikkel Boje
/ Lise Stidsen Vandahl, Mette Boskov Vedsmand, Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.
Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand, vicedirektør Lise Stidsen Vandahl, vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.