Mødedato: 08.06.2011, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Årsrapport 2010 vedrørende Sundhedsstyrelsens tilsyn med bosteder i Københavns Kommune

Se alle bilag
Årsrapport for sundhedsfagligt tilsyn 2010 på Socialforvaltningens bosteder for henholdsvis fysisk og psykisk udviklingshæmmede, psykisk syge og udsatte fremlægges til efterretning for Socialudvalget.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, 

1. at Socialudvalget tager årsrapport for sundhedsfaglig tilsyn 2010 på Socialforvaltningens bosteder for henholdsvis fysisk og psykisk udviklingshæmmede, psykisk syge og for udsatte til efterretning. 
 

Problemstilling

Socialudvalget har valgt, at Embedslægerne Hovedstaden skal udføre tilsyn på bosteder for fysisk og psykisk udviklingshæmmede, psykisk syge og udsatte, selv om det ikke er et lovkrav.

Embedslægerne Hovedstaden har gennemført i alt 52 tilsynsbesøg i Københavns Kommune i 2010.

 
Embedslægens årsrapport for de sundhedsfaglige tilsyn i 2010 viser, at der fortsat er behov for forbedringer på det sundhedsfaglige område, og dermed behov for at videreføre den indsats, der er iværksat inden for det seneste år, se nærmere nedenfor.

 
Forvaltningen vurderer, at der begynder at vise sig en effekt af de igangsatte initiativer i forvaltningen, blandt andet som følge af ansættelsen af flere sygeplejersker i tilbuddene og med ansættelsen af den medicinfaglige medarbejder (farmakonom), der identificerer de medicinfaglige problemstillinger i bostederne samt vejleder og underviser medarbejderne i håndtering af medicinen efter retningslinjerne. Der henvises nærmere til tiltagene i punktet ”Løsning” nedenfor.

 

Vedr. 34 tilsyn på bosteder for fysisk og psykisk udviklingshæmmede

Generelt var sundhedsforholdene meget forskellige. På 16 bosteder var de sundhedsfaglige forhold nogenlunde tilfredsstillende. På de øvrige bosteder var de sundhedsfaglige forhold indenfor flere områder ikke gode nok.


På 3 bosteder indebar fejl og mangler meget ringe risiko for patientsikkerheden. På 20 bosteder indebar fejl og mangler patientsikkerhedsmæssige risici, men ikke alvorlige fejl og mangler. På 11 bosteder blev der fundet mere alvorlige fejl og mangler.


På 6 bosteder blev ledelsen anmodet om, at fremsende en plan for, hvornår og hvordan Sundhedsstyrelsens krav på de sundhedsfaglige områder ville blive imødekommet.

På 5 bosteder gennemførte Sundhedsstyrelsen opfølgende tilsyn. Konklusionen på de opfølgende tilsyn var, at der var sket en forbedring af de sundhedsfaglige forhold, og at bostederne delvist havde efterlevet Sundhedsstyrelsens krav.
 

På 22 af de 34 bosteder var der fulgt op på anbefalingerne fra 2009. På 8 bosteder var der kun delvist fulgt op, og på 4 bosteder var der ikke fulgt op.

Vedr. tilsyn på 15 bosteder for psykisk syge

Generelt var sundhedsforholdene nogenlunde tilfredsstillende, men på 2 bosteder var de sundhedsfaglige forhold indenfor flere områder lave.

 
På 3 bosteder indebar fejl og mangler meget ringe risiko for patientsikkerheden. På 9 bosteder indebar fejl og mangler patientsikkerhedsmæssige risici, men ikke alvorlige fejl og mangler. På 3 bosteder blev der fundet alvorlige fejl og mangler.

På 14 af bostederne var der fulgt op på anbefalingerne fra 2009, medens der på 1 bosted kun var fulgt delvist op.


Vedr. tilsyn på 3 bosteder for udsatte

På 2 af bostederne indebar fejl og mangler patientsikkerhedsmæssige risici, men det var ikke tale om alvorlige fejl og mangler.
 

På 1 bosted blev der fundet alvorlige fejl og mangler og ledelsen blev anmodet om, at fremsende en plan for, hvornår og hvordan Sundhedsstyrelsens krav på de sundhedsfaglige områder ville blive imødekommet.

Løsning

Forvaltningens vurdering og initiativer

Forvaltningen har løbende i 2010 fulgt op på bemærkningerne i tilsynsrapporterne fra Embedslægerne Hovedstaden. Herudover er der i 2010 sat en række initiativer i gang for at forbedre den sundhedsfaglige standard på bostederne. Der er på bostederne fokus på, at de sundhedsfaglige forhold skal leve op til den krævede standard.

Det er forvaltningens vurdering, at der fortsat ligger et stort udviklingsarbejde i årene fremover for at højne og fastholde det sundhedsfaglige niveau på bostederne. Dette skal bl.a. ses i lyset af den hidtidige sundhedsfaglige standard, at personalet overvejende er pædagogisk uddannet (og en del er uuddannede) og set i lyset af den løbende personaleudskiftning.

Det er samtidig forvaltningens vurdering, at der begynder at vise sig en effekt af de igangsatte initiativer. Der henvises i den forbindelse til forvaltningens kvartalsmæssige afrapportering til Socialudvalget om embedslægens sundhedsfaglige rapporter, senest for 4. kvartal 2010. Det fremgår heraf, at der er et fald i antal bemærkninger fra 21 til 14 (svarende til ca. 33 %) fra 3. til 4. kvartal 2010, og at antallet af "røde bemærkninger" (alvorlige fejl og mangler samt alvorlig kritik) er faldet fra 6 til 3 (svarende til 50 %) fra 3. til 4. kvartal 2010. 

Forvaltningen forventer, at bostedernes konkrete handleplaner suppleret med de tiltag, der er taget med henblik på at sikre den sundhedsfaglige standard, vil vise et væsentligt bedre resultat omkring dokumentation og medicinhåndtering ved de sundhedsfaglige tilsyn i 2011. Forvaltningen vil i 2011 være i meget tæt kontakt med bostederne omkring de sundhedsfaglige tilsyn.

Nedenfor er forvaltningens og tilbuddenes tiltag nærmere uddybet.

Tiltag, der allerede er iværksat
  

 

·         Siden 1. maj 2010 har der været ansat en sygeplejerske, der er ekspert i medicinhåndtering, og som blandt andet sammen med et team af andre medarbejdere i forvaltningen er opsøgende over for de tilbud, der har de største vanskeligheder med de sundhedsfaglige opgaver og efter behov vejleder og hjælper med at sikre, at botilbuddene følger embedslægens anbefalinger. 

 

·         Siden 1. november 2010 har der været ansat en medicinfaglig medarbejder (farmakonom). Medarbejderen identificerer de medicinfaglige problemstillinger, et bosted har, samt vejleder og underviser medarbejderne i at håndtere medicinen efter retningslinjerne. Medarbejderen vejleder også i forhold til opfølgning på embedslægens tilsynsrapporter. Den medicinfaglige medarbejder har i afgrænsede perioder på op til nogle måneder et primært fokus på udvalgte centre/tilbud, som har aktuelt behov for hjælp og støtte.

 

·         På de centre, hvor det er mest relevant at ansætte ­sygeplejersker, er der fokus på ansættelse af sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale. På nuværende tidspunkt er der sygeplejefunktion i 5 ud af 11 bocentre på handicapområdet og yderligere et center har opslået en stilling.

 

Formålet med at forankre sygeplejen i centrene er at styrke det daglige tværfaglige samarbejde mellem sygeplejefagligt og pædagogiske personale i hvert enkelt center og derved højne kvaliteten på det sundhedsfaglige område. Centersygeplejerskerne har som grundlæggende opgave at bidrage til, at det sygeplejefaglige arbejde er i orden. Centersygeplejerskerne skal bistå de lokale ledere bl.a. med at arbejde systematisk med medicinhåndtering. Sygeplejerskerne er organiseret i et netværk, der på tværs af området arbejder med relevante sundhedsfaglige problemstillinger og kvalitetssikring af de sundhedsfaglige forhold. Der er på nuværende tidspunkt udviklet flere kliniske retningslinjer til bostederne, der enten er evidensbaseret eller efter bedste praksis.  

 

·         Tiltaget vedrørende uddannelse af medarbejdere i medicinhåndtering, der blev iværksat sidste år, fortsætter i 2011. Der er foreløbig på handicapområdet planlagt 6 kurser i 2011 for samlet 144 medarbejdere. I 2010 blev der uddannet 130 medarbejdere i medicinhåndtering. Kurserne gør medarbejderne i stand til at arbejde efter retningslinjerne for det sundhedsfaglige område og bibringer forståelse for vigtigheden af, at de sundhedsfaglige forhold lever op til standarderne herfor.

 

·         Introduktionskursus i medicinhåndtering til alle nye medarbejdere på handicapområdet. 

 

·         Der er udarbejdet et fælles koncept for pædagogiske handleplaner, hvori den sundhedsfaglige dokumentation indgår. På handicapområdet følger forvaltningen i foråret op på status i indholdet af de pædagogiske handleplaner og baggrundsbeskrivelser for få indsigt i centrenes arbejde hermed, og på den baggrund tilbyde støtte til centre og tilbud, som kan have gavn af dette. 

 


·        
Pilotprojekt i samarbejde med Danske Handicaporganisationer omkring øget patientsikkerhed i medicineringen på botilbud for mennesker med handicap.


Forvaltningen ser frem til implementeringen af et fælles IT-system inden for de næste år. Herved får de tilbud som understøttes af IT (f.eks. bostedsystemet) generelt bedre mulighed for at sikre dokumentationen.

 

 

Tilbuddenes tiltag
De tilbud, der har fået de mest kritiske tilsynsrapporter i 2010, har iværksat forskellige tiltag for at imødekomme embedslægens bemærkninger. De alvorlige fejl og mangler er rettet. Der er i flere tilfælde yderligere fulgt op med handleplaner. Som eksempler på tiltag i handleplanerne kan nævnes: 
 

·         Revision af de interne instrukser. Det er blevet indskærpet overfor personalet, at de eksisterende instrukser skal følges. Derudover er de manglende instrukser nu udarbejdet.

 

·         Der er udarbejdet et nyt dokumentationssystem (papir) i stedet for det gamle kardex, som vurderedes utilstrækkeligt. I marts 2011 var systemet så godt som færdigudviklet men endnu ikke implementeret på botilbuddet.  

 

·         Kvartalsvis egenkontrol af medicinadministration. Alle instrukser blev ajourført og det blev indskærpet overfor medarbejderne og afdelingsledere, at de skulle følges. 

 ·         Det skulle tydeligt fremgå i beboermappen, hvem der varetager beboerens helbredsmæssige interesser samt fremgå, at der er indhentet informeret samtykke. 

 ·         Der blev indskærpet overfor medarbejderne, at der af hygiejnegrunde ikke må bæres ure og smykker på hænder og underarme (praksisændring). Derudover blev der udarbejdet manglende instrukser.

 ·         Der har været afholdt statusmøder. 

 

  • Botilbudsleder har været inviteret til erfaringsudveksling vedr. dokumentation på områdets plejehjemslignende tilbud.   

 

 

 

 

Der arbejdes fortsat på at kompetenceudvikle medarbejderne, og følges løbende op på implementeringen af eksisterende og nye retningslinjer samt instrukser.

 

Dokumentation af arbejdet med beboerne, medicin mm. vil blive betydeligt lettere, af det nye elektroniske dokumentationssystem, som forventes at være udviklet og implementeret juli 2011.

 

 

Videre proces

Forvaltningen fortsætter i 2011 arbejdet med de igangsatte initiativer vedrørende forbedring af det sundhedsfaglige niveau i tilbuddene. 
Anette Laigaard

Beslutning

Lotte Daugaard fra bostedet Sjælør og Kenneth Gøtterup fra Bostedet Ringbo deltog med henblik på sagens oplysning.

 

Indstillingen blev godkendt

Til top