Mødedato: 08.06.2011, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på en styrket gadeplansindsats under Center for Forebyggelse og Rådgivning og Børnefamiliecenter København - Bispebjerg

Se alle bilag
Socialudvalget vedtog den 8. december 2010, at midler frigivet i forbindelse med sammenlægningen af Den Social Døgnvagt og Døgnkontakten skulle bruges til en opnormering og styrkelse af det udegående arbejde under Center for Rådgivning og Forebyggelse samt Børnefamiliecenter København - Bispebjerg. Der gives her en status på indsatserne.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. At Socialudvalget tager status på den styrkede gadeplansindsats i Center for Rådgivning og Forebyggelse og Børnefamiliecenter København Bispebjerg til efterretning.

Problemstilling

Socialudvalget vedtog den 8. december 2010, at midler frigivet i forbindelse med sammenlægningen af Den Social Døgnvagt og Døgnkontakten skulle bruges til en opnormering og styrkelse af det udegående arbejde under Center for Rådgivning og Forebyggelse samt gadeplansindsatsen i Børnefamiliecenter København - Bispebjerg. Herudover vedtog udvalget, at forvaltningen inden sommer 2011 skulle afgive status for indsatsen (2010-797719).  

Det blev afsat 1,4 mio. kr. til en tværgående gadeplansenhed og 0,5 mio. kr. til Pigegruppens opsøgende arbejde på Vesterbro. Begge indsatser hører under Center for Forebyggelse og Rådgivning. Herudover er der afsat 0,4 mio. kr. til en styrkelse af gadeplansindsatsen i Børnefamiliecenter København - Bispebjerg. I det følgende gives en status på de tre indsatser.

Løsning

Status på etablering af en tværgående gadeplansenhed under Center for Forebyggelse og Rådgivning

København råder over en række forskellige gadeplansindsatser. Eksempelvis er der gadeplansmedarbejdere forankret i Børnefamiliecenter Københavns enheder, i Københavnerteamet, hos Sjakket og der er gadeplansmedarbejdere tilknyttet Børne- og Ungdomsforvaltningens klubber. Formålet med Den tværgående gadeplansenhed er at opnå en styrkelse af den eksisterende gadeplansindsats ved at skabe en bedre koordinering. Enheden skal således have et overblik over kommunens gadeplansindsatser, der skal koordineres med henblik på at undgå overlap mellem forskellige tilbud og indsatser. Endvidere skal Den tværgående gadeplansenhed kunne forstærke indsatsen i bydele, hvor der akut opstår problemer med uroskabende unge. Sidst skal enheden forestå vidensopsamling og dokumentation af forvaltningens gadeplansarbejde.

Status maj 2011 er, at midlerne blevet brugt til at styrke akutindsatsen i gadeplansarbejdet ved at ansætte en ekstra gadeplansmedarbejder i Københavnerteamet, der i 2011 har været på gaden i Tingbjerg, Bispebjerg og Nørrebro. I situationer hvor der akut opstår uro og behov for en styrket indsats i et lokalområde kan der være behov for at igangsætte attraktive alternativer for de uroskabende unge. Derfor er der afsat 300.000 kr. til at igangsætte positive aktiviteter og alternativ, ekstra bemanding i kortere perioder mv., hvis der opstår akutte problem et sted i byen. Sjakket i Mjølnerparken har modtaget 50.000 kr. af akutmidlerne.

Herudover er der ansat en koordinator for den tværgående gadeplansenhed, der har til opgave at indsamle viden og være tovholder for koordineringen af gadeplansarbejdet på tværs af byen. Der er nedsat en styrregruppe med repræsentanter fra de forskellige enheder der har opsøgende arbejde og der er i 2011 planlagt to tværgående konferencer med fokus på gadeplansarbejdet. Den første afholdes den 6. juni 2011 og omhandler metoder inden for gadeplansarbejdet, herunder eksempelvis hvordan man arbejder med brobygning til relevante samarbejdspartnere, der kan være med til at igangsætte en positiv forandring for den unge. Konferencen i efteråret afholdes den 31. oktober har vil have fokus på 'gode fortællinger'.

En opnormering af Pigegruppens opsøgende arbejde
Socialudvalget opsage den 9. december 2009 kontrakten med KFBU om driften af Tjek-Punkt. Baggrunden for tilførsel af midler til at styrke Pigegruppens opsøgende arbejde var, at videreføre og fastholde en del af det opsøgende arbejde Tjek-Punkt tidligere havde på bl.a. Vesterbro målrettet prostitutionstruede piger. Pigegruppen er et tilbud til socialt udsatte piger i alderen 13-18 år. Målgruppen kan betegnes som såkaldte ”vilde piger”, der kan karakteriseres ved at have problemer med f.eks. kriminalitet, vold eller brug af euforiserende stoffer. Der er ikke tale om pigebander, men derimod om individuelle marginaliserede piger.

Med de tilførte midler har Pigegruppen kunnet sørge for en opsøgende gadeplansindsats, der arbejder med at etablere kontakt til udsatte og prostitutionstruede piger i alderen 13–18 år i miljøerne på Vesterbro. Status 1. maj 2011 er, at Pigegruppen har opbygget et
 tæt og relevant netværk med samarbejdspartnere omkring prostitutionsmiljøet. Her deltager Pigegruppen i møder og kontaktes, når der er piger under 18 år på gaden. Erfaringen er, at de unge ikke definerer sig som prostituerede og ofte finder deres kontakter via nettet og ikke på gaden. Derfor har man en kontakt til et projekt i Servicestyrelsen, der har fokus på prostitution over nettet og er ved at udarbejde en plakat målrettet tilbud, der arbejder med unge, således det er opmærksomme på de tegn de unge piger kan udvise samt, hvor man kan henvende sig for at få råd og vejledning.

En styrket gadeplansindsats på Bispebjerg
Børnefamiliecenter København - Bispebjerg har ikke haft tradition for opsøgende gadeplansarbejde og der var i efteråret 2010 problemer med uroskabende børn og unge flere steder i bydelen, hvorfor der blev tilført midler til ansættelse af en gadeplansmedarbejder. Midlerne skal ses i sammenhæng med, at Socialudvalget den 12. januar 2011 godkendte, en styrkelse af gadeplansindsatsen i blandt andet Bispebjerg med yderligere to gadeplansmedarbejdere. Denne indsats er finansieret af boligsociale midler (2010-152635). Samlet set vil disse initiativer sikre en betydelig oprustning af gadeplansindsatsen og tilbuddene til udsatte børn og unge i Bispebjerg og skabe kontakt til flere uroskabende unge i bydelen, hvilket bidrager til at forebygge fremtidige uroligheder.

Status maj 2011 er, at der for de tilførte midler er ansat en gadeplansarbejder. Denne er sammen med en anden opsøgende medarbejder forankret i ungerådgivningen. De to gadeplansmedarbejdere har et tæt samarbejde med de udegående medarbejdere fra Børne- og Ungdomsforvaltningens klubber i Bispebjerg, og samarbejder om at skabe positive alternativer for de unge, de arbejder med. De to gadeplansmedarbejdere har været på besøg i alle klubber og skoler og er ved at bygge relationer til de profesionnelle og unge i bydelen. Det udegående arbejde finder pt. sted i fuglekvarteret, hvor der er begyndende kontakt til en gruppe på 15-20 unge. Herudover arbejdes der individuelt med ca. 12 unge.

                                                     



  Anette Laigaard

                                                                                            /  Sven Bjerre

Beslutning

Kontorchef Ane K. Christensen overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt

Til top