Håndtering af midlerne til frivilligt socialt arbejde
Socialudvalget skal drøfte den fremadrettede håndtering af puljen til frivilligt socialt arbejde, § 18-midlerne.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget drøfter, om der for 2012 skal prioriteres bestemte aktiviteter eller målgrupper ved uddelingen af 18-midlerne for frivilligt socialt arbejde
2. at Socialudvalget godkender forslag til indhold af det materiale, der forelægges ved behandlingen af uddelingen af § 18-midler til frivilligt socialt arbejde for 2012
3. at Socialudvalget godkender ny procedure for samarbejdsaftaler med frivillige organisationer, der modtager § 18 midler til frivilligt socialt arbejde
4. at Socialudvalget godkender, at der udgives en pjece med oversigt over frivillige organisationer samt oversigt over private tilbud i kommunen, og udgifter til tryk på ca. 50.000 kr. finansieres via § 18-midlerne
Problemstilling
På mødet den 8. december 2011 fremsatte Socialudvalget ønske om at drøfte uddelingen af § 18-midlene til frivilligt socialt arbejde. Der er desuden behov for en revideret procedure for samarbejdsaftalerne med de frivillige organisationer.
Endvidere har der både fra det frivillige, politikere og kommunalt ansatte været ytret ønske om at få en samlet oversigt over, hvor borgeren kan få hjælp med sociale problemstillinger.
Løsning
For 2012 vil der ca. være 19 mill. kr. i puljen til frivilligt socialt arbejde, som består af bloktilskud fra staten samt ca. 6 mill. kr. fra Københavns Kommune. Der fratrækkes 3 % til administration, samt ca. 1.5 mill kr. til 3-årige bevillinger fra 2010 og 2011. Endvidere fratrækkes 1,6 mill kr. til Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde og de tre frivilligcentre. Der er derfor ca. 15 mill. kr. tilbage til fordeling blandt ansøgerne.
Drøftelse af kriterier for uddeling af § 18-midlerne
Det er relevant, at Socialudvalget drøfter, hvorledes § 18-midlerne for 2012 skal uddeles. Det har de seneste mange år været praksis, at alle ansøgninger til puljen for frivilligt socialt arbejde behandles efter de samme kriterier. Der gives få afslag, og grundet antallet af ansøgninger i forhold til puljens størrelse betyder det, at de fleste foreninger får tildelt et beløb under det ansøgte, ca. 1/3 af det ansøgte beløb i gennemsnit.
De overordnede kriterier ved uddelingen er, at alle områder indenfor det sociale felt dækkes nogenlunde ligeligt. Støtten har en dobbeltfunktion, så den dels skaber forudsætning for udvikling af nye frivillige sociale initiativer, samt er en vigtig forudsætning for at igangværende initiativer kan fortsætte.
Hvis Socialudvalget ønsker at støtte konkrete initiativer, er det en mulighed at prioritere frivillige sociale aktiviteter for bestemte målgrupper eller bestemte frivillige sociale aktiviteter ved uddelingen af § 18-midlerne for frivilligt socialt arbejde, fx at sætte et særligt tema ned over puljen eller reservere en del af puljen til et bestemt formål.
Fordelen ved at prioritere midlerne er, at Socialudvalget kan sætte fokus på et særligt område, mens ulempen vil være, at der så vil være andre områder, der tildeles mindre.
Forberedelsesgruppe samt oversigt over ansøgninger
Der er den 8. december 2008 udtrykt politisk ønske om, at indstillingen vedrørende uddelingen af § 18-midlerne fremover forelægges Socialudvalget tidligere. Derfor forelægges en sag for Socialudvalget vedrørende udpegning af medlemmer til forberedelsesgruppen før sommerferien, og i samme forbindelse indkaldes der til to møder i efteråret, hvor forberedelsesgruppen mødes med forvaltningen.
Socialudvalget vil i efteråret 2011 blive fremlagt et overskueligt materiale, der giver et billede af de indkomne ansøgninger samt en indstilling for uddelingen af midlerne. Oversigten vil indeholde:
· En oversigt over organisationerne og deres formål,
· målgruppe
· bydel
· aktiviteter
· antal brugere
· antal frivillige
· om der ansøges om 3-årig bevilling
· tidligere bevillinger
· hvor mange projekter der indstilles til at modtage over og under 100.000 kr.
· oversigt over den samlede indstillede bevilling til hvert område
· indstilling til bevilling eller afslag samt begrundelse herfor
· en angivelse af, hvorvidt SOF har tilsvarende projekter i gang
I bilag 1 er der vedlagt en oversigt over ansøgninger for 2011. Oversigten viser, at der er 43 organisationer, der har ansøgt om 3-årige bevillinger, hvoraf de fire har fået tildelt en 3-årig bevilling. Der er 33 organisationer, der har modtaget en bevilling over 100.000 kr., mens 206 organisationer har modtaget en bevilling under 100.000 kr.
En oversigt over organisationernes formålsangivelse, samt en vurdering fra forvaltningen, vil blive fremlagt sammen med indstillingen vedrørende uddelingen af midlerne for 2012.
I bilag 2 gives der en oversigt Socialforvaltningens samlede projektportefølje, som blev efterspurgt på Socialudvalgets møde den 8. december 2010.
Samarbejdsaftaler med frivillige sociale organisationer
De fleste samarbejder mellem de frivillige organisationer og Socialforvaltningen indgås i forbindelse med uddelingen af § 18-midlerne til frivilligt socialt arbejde. Socialforvaltningen vurderer, at der er behov for at revidere den nuværende procedure for at opnå et smidigere samarbejde. Samarbejdsaftalen udarbejdes i dag efter en fast skabelon, besluttet af Socialudvalget den 20. juni 2007. Den nuværende procedure for § 18-bevillinger er, at organisationen indsender sin ansøgning, som behandles. Får ansøger en bevilling på 100.000 kr. eller derover, sender Socialforvaltningen skabelonen til samarbejdsaftalen til organisationen, som laver et udkast til Socialforvaltningen. Den færdige aftale bliver til i samarbejde mellem organisationen og Socialforvaltningen. Ved årets afslutning skal organisationen indsende en status til Socialforvaltningen. Endvidere skal organisationen indsende et regnskab inden udgangen af april året efter bevillingen er givet. Denne procedure er meget tidkrævende for både det frivillige og forvaltningen. Socialforvaltningen forslår derfor en ny procedure, hvor projektplanen som indgår i det nye ansøgningsskema bruges som ramme for en samarbejdsaftale med de frivillige sociale organisationer. Dette vil blive oplyst i ansøgningsskemaet, så organisationen er klar over vigtigheden i, at opfylde projektplanen korrekt.
I den nuværende samarbejdsskabelon er der fokus på målgruppe, målsætninger, resultatkrav, aktiviteter, dokumentation og evaluering. Disse områder er indarbejdet i det nye ansøgningsskemas projektplan, hvor der for at højne kvaliteten af projekterne, er fokus på effekt for målgruppen. Det nye ansøgningsskema er vedtaget i Borgerrepræsentationen den 28. maj 2009, og blev anvendt første gang sidste år. Ansøgningsskemaets projektplan skal beskrive, hvordan projektet vil forandre situationen for målgruppen. Ansøger skal beskrive, hvordan de vil opnå de ønskede effekter samt aktiviteternes succeskriterier. Desuden skal det beskrives, hvilke effekter/forandringer projektet forventer at medføre for målgruppen på længere sigt, samt en tidsplan. |
|
|
|
Udover en mindre ressourcekrævende proces, er fordelen med den nye procedure, at der sikres overensstemmelse mellem organisationernes ansøgning og samarbejdsaftalen. Socialforvaltningen vil indhente yderligere oplysninger fra organisationerne, hvis det vurderes, at projektplanen er mangelfuld. Se bilag 4 for illustration af nuværende og ny procedure. For 2011 er der 33 organisationer, der skal have udarbejdet en samarbejdsaftale, og de vil blive omfattet af den nye procedure, hvis den vedtages.
I det nye ansøgningssystem vil der automatisk blive sendt et evalueringsskema ud til projekterne, når bevillingen udløber. Punkterne i evalueringsskemaet stemmer overens med den udfyldte projektplan. Evalueringsskemaet kan derfor bruges som en årsstatus for projektet, hvor Socialforvaltningen kan vurdere om målene og intentionen for projektet er nået. Statuspapiret vil indgå i vurderingen af fremtidige bevillinger til organisationen.
Pjece med oversigt over frivillige organisationer
Socialforvaltningen foreslår, at der udgives en pjece over frivillige organisationer i København med kontaktoplysninger, samt oversigt over hvor borgerne kan få hjælp med sociale problemstillinger i Kommunen. Pjecen skal sætte fokus på det frivillige arbejde, og på det potentiale, der er mellem den kommunale indsats på det sociale område, og de frivillige organisationer, som opererer på det sociale område. Målet er at gøre det nemmere for borgere med behov for social støtte, nemmere for kommunens medarbejdere og nemmere for de frivillige i Københavns Kommune at få et samlet overblik, samt kunne iværksætte samarbejdsrelationer.
Udover en tryksag vil der blive udarbejdet et webprodukt, som løbende vil blive opdateret. Oversigten skal i den trykte form ud til sagsbehandlerne på myndighedsområdet og til Socialforvaltningens institutioner, dagtilbud og bosteder, samt til frivillige organisationer.
Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde har indvilliget i at indgå i et samarbejde omkring pjecen.
Økonomi
Der forventes en udgift til tryk af pjecer på ca. 50.000 kr. Udgifterne finansieres via et forventet tilbageløb af § 18-midlerne.
Anette Laigaard/
Jens Elmelund
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling
A stillede følgende ændringsforslag
”At udsatte boligområder indgår som kriterie”
Ændringsforslaget bortfaldt med følgende stemmeafgivelse:
For: A, F, (4)
Imod: B, C, V, Ø (5)
Indstillingen blev herefter godkendt.