Medlemsforslag stillet af A vedrørende mikrolån
Socialudvalget
Mikrolån til socialt udsatte mennesker
MEDLEMSFORSLAG
Det foreslås, At Socialudvalget drøfter hensigtsmæssigheden af, at mikrolån indgår i Københavns Kommunes samlede indsats over for socialt udsatte mennesker. At Socialudvalget opfordrer Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til i samarbejde med Socialudvalget og med inddragelse af Københavns Erhvervscenter (KEC) og andre relevante parter at udarbejde forslag til strategi, implementerings- og finansieringsmodel for mikrolån til socialt udsatte mennesker, jf. motiveringen. At strategi, implementerings- og finansieringsplan fremlægges til politisk behandling, så eventuel finansiering kan behandles i forbindelse med budget 2012. (Stillet af Socialdemokraterne) |
MOTIVERING
Socialdemokraterne ønsker at undersøge mulighederne for mikrolån til socialt udsatte mennesker for at styrke den sociale og beskæftigelsesmæssige indsats over for denne svage gruppe i København. Ud over den eksisterende brede vifte af tilbud, finder vi det nødvendigt, at der søsættes yderligere tiltag, der har et helt direkte fokus på beskæftigelse. Socialt udsatte skal derfor have mulighed for at oprette mikrolån til etablering af selvstændig virksomhed.
Målgruppen regnes under normale omstændigheder for ikke at være kreditværdige, men kan via kommunen få mulighed for at etablere sig i selvstændig beskæftigelse via mikrolån, coaching, forretningsrådgivning og opbygning af personlige og erhvervsmæssige kompetencer, samt styrkelse af deres sociale netværk.
Aktivitetens mål skal være selvforsørgelse, inklusion samt bedre sociale og faglige kompetencer.
Modellen for mikrolån kendes fra Muhammad Yunus’ mikrolånsmodel, der er en anerkendt metode til økonomisk og social udvikling i mange udviklingslande. Socialt Udviklingscenter og Aarhus Kommune har siden 2007 i regi af regeringens Fælles Ansvar II arbejdet på at udvikle en model for mikrolån, der kan fungere i dansk regi. Aarhus Kommune har med gode resultater vist, at det kan lade sig gøre at hjælpe socialt udsatte mennesker med at starte et nyt liv ved at åbne op for mikrolån.
Socialdemokraterne finder, at materialet fra Aarhus kan inspirere til lignende model i København. I Aarhus har den enkelte mikrolåner været tilknyttet det specifikke projekt 1 år, men erfaringerne fra projektet viser, at der er behov for en længere udviklingsperiode for de nyetablerede virksomheder med mikrolån. Normalt er der en udviklings- og implementeringsperiode på tre år, før en virksomhed er bæredygtig. Ved tilrettelæggelsen af projektet skal der desuden afsættes ressourcer blandt kommunens medarbejdere til udførelse af arbejdet med at kvalitetssikre etableringsplanerne for den selvstændige virksomhed som mikrolånet ydes til.
Ved udvikling af projektplanen bør det sikres, at mindst 1/3 af de borgere, der bevilliges mikrolån, er tidligere kriminelle. Denne gruppe vurderes at have et særligt behov for at modtage støtte til opstart af selvstændig virksomhed, idet en plettet straffeattest yderligere kan forringe mulighederne for at komme i beskæftigelse ad anden vej.
Videre proces
Indsatsen i aktivlovens § 65 er forankret i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Det foreslås, derfor, at udvalget retter henvendelse til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om et samarbejde udvalgene imellem om indførelse af mikrolån for socialt udsatte.
Det skal som led i dette arbejde afklares, hvordan en indsats med mikrolån kan implementeres jf. Aktivloven kapitel 6 og § 65. I dette arbejde fastsættes desuden, hvordan indsatsen forankres mellem Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Derudover forudsættes inddragelse af Københavns Erhvervscenter samt tæt samarbejde med Socialt Udviklingscenter SUS og Aarhus Kommune for at indarbejde deres erfaringer i projektbeskrivelsen for mikrolån.
Det forventes, at udvalgene i august 2011 kan behandle model for indførelse af mikrolån, således at forslaget kan indgå i budget 2012.
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling
Ø stillede følgende ændringsforslag i forlængelse af 2. At:
”Samtidig opfordrer udvalget Økonomiudvalget til at inddrage muligheden for mikrolån i arbejdet med socio-økonomiske virksomheder.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Det således ændrede medlemsforslag blev vedtaget med følgende stemmeafgivelse:
For: A, B,C, Ø, (8)
Imod: V, (1)