Mødedato: 08.05.2013, kl. 08:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Temadrøftelse om kvinders brug af Stofindtagelsesrummet

Se alle bilag
Socialudvalget forelægges oplæg til temadrøftelse om kvinders brug af stofindtagelsesrummet.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,
  1. at Socialudvalget drøfter de kvindelige brugeres muligheder for at anvende stofindtagelsesrummet.

Problemstilling

Socialudvalget bestilte d. 13. marts 2013 et oplæg til en temadrøftelse vedr. kvindernes muligheder og udfordringer i forhold til at bruge stofindtagelsesrummene.

Løsning

Forskning på hjemløseområdet viser, at kvinder generelt er bedre i stand til at holde sammen på økonomien og boligen end mændene i udsatte situationer. Det betyder, at den gruppe af kvinder, der så bliver hjemløse eller fx stofbrugere ofte er mere marginaliserede end mændene. Derfor er det særligt vigtigt, at denne ganske udsatte gruppe finder Stofindtagelsesrummene trygge og gode at bruge. Forvaltningen vil tilstræbe, at andelen af kvinder, der anvender stofindtagelsesrummet som minimum svarer til kvindernes andel i den åbne stofscene på Vesterbro. Det skal ske ved generelt at have åbne og attraktive stofindtagelsesfaciliteter og - om nødvendigt - ved en opsøgende indsats for at tiltrække og fastholde kvinderne i rummet.

Kønsfordelingen
Data for kvindernes brug af stofindtagelsesrummet er baseret på registreringerne for de første seks måneder siden åbningen af Stofindtagelsesrummet. Brugerne af stofindtagelsesrummet fordeler sig i følge registreringerne med knapt 21 % kvinder og 79 % mænd, se figur 1 i sagens bilag 1. Kvinderne vurderes at udgøre cirka 20 % stofbrugerne i den åbne stofscene på Vesterbro, hvilket betyder, at der muligvis er en meget lille overrepræsentation af kvinder i stofindtagelsesrummet i forhold til andelen af kvinder i miljøet.

For de første seks måneder udgør kvindernes andel af stofindtag i rummet 22,1 % og mændenes udgør 77,9 %. Andelen af stofindtag foretaget af kvinder sammenholdt med andelen af kvindelige brugere tegner et billede af, at de kvindelige brugere overordnet set kommer lige så hyppigt i stofindtagelsesrummet som de mandlige.

Nogle stofbrugere foretrækker at indtage deres stoffer i Fixelancerne på grund af den roligere atmosfære, som er her. Der er tegn på, at nogle kvinder netop derfor foretrækker Fixelancerne frem for stofindtagelsesrummet i Sundhedsrummets lokaler.

Aldersfordelingen blandt kvinderne
Gennemsnitsalderen for de kvindelige brugere er 40-41 år og dermed nøjagtig den samme som for den samlede brugergruppe. Der er ikke nogen væsentlig forskel på de kvindelige og mandlige brugeres aldersfordeling. 85 % af kvinderne ældre end 31 år (bilag 1).

Hvilken type stoffer indtager de kvindelige brugere?
Der er markante forskelle på, hvilke stoftyper de kvindelige og de mandlige brugere indtager i stofindtagelsesrummet (figur 3 i sagens bilag 1).Kvinderne bruger forholdsvist mere kokain, som det eneste stof, i stofindtagelsesrummet end mændene, som oftere kombinerer kokainen med metadon eller heroin. Generelt indtager mændene dog oftere metadon alene og heroin alene i sammenligning med kvinderne. Andre stoftyper såsom forskellige former for piller er der ganske få indtag af i stofindtagelsesrummet generelt og derfor heller ikke de store kønsforskelle.

Hvis der alene ses på kvindernes indtag af stoftyper, indtager 80 % udelukkende kokain i stofindtagelsesrummet, mens kun 4-5 % har indtaget heroin, metadon eller en blanding af kokain og enten metadon eller heroin, se figur 4 i sagens bilag 1.

Denne markante kønsforskel i forhold til stoftyper forklares af medarbejderne i stofindtagelsesrummet med, at der er flere af de kvindelige brugere i misbrugsbehandling, og at kvinderne er lettere at fastholde i behandlingen end de mandlige brugere. Kvinderne får i substitutionsbehandlingen dækket deres heroinabstinenser og har derfor mindre behov for heroin og andre opioider end mændene. Det vil sige, at en del af kvinderne formodes både at være i behandling og bruger stofindtagelsesrummet. Det er imidlertid lang fra usædvanligt, at brugere i behandling har et sidemisbrug, der for disse kvinders vedkommende er kokain.  

Hvor ofte kommer de kvindelige brugere i stofindtagelsesrummet?
4 % af de kvindelige brugere har kun haft et enkelt indtag i stofindtagelsesrummet i løbet af de første seks måneder. Det maksimale antal indtag, en enkelt kvindelig bruger har haft i rummet på seks måneder er 432. Kvindernes indtagsmønster i stofindtagelsesrummet er sammenligneligt med mændenes.

Hvornår indtager kvinderne deres stoffer i rummet?
Stofindtagelsesrummets åbningstid er fra kl. 8.30 til 23.30 alle årets dage. Kl. 13 har 25 % af kvinderne gennemsnitligt indtaget deres stoffer. Omkring kl. 16 har 50 % af kvinderne indtaget deres stoffer. Kl. 19 har 75 % af kvinderne gennemsnitligt indtaget deres stoffer og kl.23.30 har 100 % af kvinderne indtaget deres stoffer. Kvinderne er tidligere færdige med at tage stoffer for dagen sammenlignet med den samlede brugergruppe, hvor det først er omkring kl. 18, at 50 % af alle brugere har indtaget deres stoffer.

Kvinder fra Reden

Ifølge lederen fra Reden er deres indtryk, at nogle af Redens brugere anvender stofindtagelsesrummet. Det er særligt de udadreagerende kvinder med en ’ her kommer jeg’ attitude, som kommer i rummet. Der er også nogle kvinder i Reden, som ikke anvender stofindtagelsesrummet. Det er de mere stilfærdige kvinder, der er bange for at bliver bestjålet og føler sig utrygge nede på pladsen ved stofindtagelsesrummet.

Der lader altså til at være en gruppe kvinder, som ikke benytter stofindtagelsesrummet, fordi de føler sig utrygge. Mændenes Hjem vil dels gennem dialog med Reden og dels gennem en brugerundersøgelse for stofindtagelsesrummet afdække problemstillingen yderligere, for at sikre, at alle kvinder med brug for rummet, også oplever, at de kan bruge det.

Hvor mange af de kvindelige brugere er udlændige?
I alt er 20,6 % af samtlige brugere udlændinge. Der er tale om brugere, som ikke har bopæl i en dansk kommune.

I den forbindelse er der en markant kønsforskel blandt brugerne, idet det kun er 13,8 % af kvinderne, der ikke har bopæl i en dansk kommune, mens det gælder for 22,4 % af de mandlige brugere. Forklaringen på denne kønsforskel kan medarbejderne i stofindtagelsesrummet ikke umiddelbart forklare. En del af forklaringen kan muligvis findes i den før nævnte hjemløseforskning, der viser, at kvinder generelt holder længere tid på deres bolig og økonomi end mændene og måske af den grund heller ikke nær så ofte rejser til udlandet for at tage deres stoffer som mænd.

Opsummering
Som ovenstående viser er kvindelige brugere ikke underrepræsenteret i stofindtagelsesrummet i forhold til andelen af kvindelige stofbrugere på Indre Vesterbro. Endvidere anvender kvinderne også rummet i lige så høj grad som mændene.

Det ser ud til at stofindtagelsesrummet også når de kvindelige stofbrugere. Men der skal forsat være fokus på kønsfordelingen af brugerne og aktivitetsniveauet kønnene imellem, da det vil give mulighed for løbende at justere tilbuddet således, at en så stor del af målgruppen som mulig anvender rummet. Eksempelvis er der tegn på, at nogle kvindelige brugere foretrækker at indtage deres stoffer i Fixelancerne, hvor de oplever, at der er mere ro.

Fremadrettet

Der er aktuelt et stort pres på kapaciteten i det midlertidige stofindtagelsesrum i Sundhedsrummets lokaler. Socialforvaltningen finder det positivt, at man fra august har tre forskellige rum, som de forskellige brugergrupper kan vælge i mellem (Skyen i Mændenes Hjem, Sundhedsrummets lokaler og Fixelancerne). Med flere rum med forskellig geografisk placering kan der skabes forskellige indgange til tilbuddene, så alle - herunder kvinder - har adgang til at indtage stoffer under trygge forhold.

De nuværende erfaringer er, at den relativt store gruppe kvinder, som benytter stofindtagelsesrummet, er glade for at komme i stofindtagelsesrummet. Det viser sig bl.a. ved, at kvinderne kommer igen og igen. Relationsarbejdet i rummet fungerer også rigtig godt i forhold til kvinderne, og måske særligt grad i forhold til nogle af de kvindelige medarbejdere. Dette forhold, at de kvindelige brugere, i relationsarbejdet, muligvis foretrækker og de kvindelige medarbejdere er et opmærksomhedspunkt som kan afdækkes og udvikles yderligere.

Mændenes Hjem har igangsat en brugerundersøgelses i stofindtagelsesrummet. Undersøgelsen vil sætte et særligt fokus på kvinderne både hvad angår den kvalitative og kvantitative del af undersøgelsen.

Mændenes Hjem vil igangsætte en opsøgende indsats i forhold til at få endnu flere kvinder til at benytte rummet. indsatsen vil blandt andet bestå i, at leder/medarbejdere fra stofindtagelsesrummet tager ud og fortæller om stofindtagelsesrummet i Reden, Café Klare og andre i relevante sammenhænge. Herudover vil der blive sat ekstra fokus på den sagsbehandlende del/brobygningsarbejdet i forhold til kvinder i stofindtagelsesrummet.

 

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.



        Anette Laigaard

                                      /Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen, vicekontorchef Eva Stokbro og Rasmus Koberg Christiansen overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt

Til top