Mødedato: 08.02.2017, kl. 16:00
Mødested: H17, Halmtorvet 17, 1700 København V

Ansøgning om midler fra den A.P. Møllerske Støttefond til projekt ”Fritidsjob med Mentor"

Se alle bilag

Socialudvalget skal tage stilling til, om Socialforvaltningen skal ansøge den A.P. Møllerske støttefonds sociale initiativ om en opskalering og konceptualisering af indsatsen ”Fritidsjob med Mentor”, der gennem fritidsjob hjælper udsatte unge med at få en tilknytning til arbejdsmarkedet.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen ansøger den A.P. Møllerske støttefond om en opskalering og konceptualisering af indsatsen Fritidsjob med Mentor jf. ansøgningen i bilag 1

Problemstilling

Den A.P. Møllerske Støttefond har doneret 750 mio. kr. til det sociale område. De er øremærket indsatser, der hjælper udsatte borgere i uddannelse eller job, modvirker negativ social arv og løfter de fysiske rammer for de svageste. Socialforvaltningen arbejder jf. bilag 2 målrettet for, at Københavns Kommunes udsatte borgere får gavn af fondens midler. Fonden har tre programområder med fem tilhørende fokusområder. Disse er: 

Program figur 500

Under fokusområdet ”Udsatte unges fritidsjob og iværksætteri” ønsker Socialforvaltningen i samarbejde med SFI at søge den A.P. Møllerske støttefond om midler til over tre år at effektevaluere, konceptualisere og opskalere Socialforvaltningens projekt ”Fritidsjob med Mentor”. Ansøgningen til fonden er vedlagt som bilag.

Løsning

For mange udsatte unge er vejen til ungdomsuddannelse, beskæftigelse og en selvstændig voksentilværelse ikke ligetil. Der er mange omstændigheder i deres liv, der kan spænde ben for den voksentilværelse, de ønsker sig. En væsentlig faktor, for om det lykkes, er, at disse unge får erfaringer med og dermed tro på, at de kan begå sig på de almindelige livsarenaer, dvs. skole, uddannelse, arbejde og fritidsliv, og at de får gode relationer til positive rollemodeller.

Med fokusområdet ”Udsatte unges fritidsjob og iværksætteri” har den A.P. Møllerske støttefond fokus på at styrke udsatte unges tilknytning til uddannelses- og arbejdsmarkedet gennem bl.a. fritidsjob. Det skyldes, at fritidsjob har vist sig at være en effektiv måde at bryde negativ social arv, fordi det bl.a. styrker arbejdsmarkedskompetencer og uddannelsestilknytning samt forebygger kriminalitet og anden risikoadfærd.

Socialforvaltningen har siden 2011 fået gode erfaringer med projektet ”Fritidsjob med Mentor”, der gennemføres i samarbejde med Dansk Supermarked. Gennem samarbejdet ansættes unge, der har behov for særlig socialpædagogisk støtte, i et ordinært fritidsjob. I det første halve år får de unge særlig opmærksomhed fra en medarbejder i den butik, der har ansat dem. Virksomheden kompenseres økonomisk for deres indsats med ansætte, screene og støtte de unge. Den omhyggelige matchning, og den særlige mentorkonstruktion, hvor det er butikkens ordinære medarbejdere, der støtter den unge, vurderes at være central for, at disse unge kan få og beholde et fritidsjob.

Indsatsen er udviklet lokalt i Brønshøj/Husum/Vanløse og har pt. en kapacitet på godt 100 unge årligt. I alt har 350 unge fået et fritidsjob med mentor, siden projektet startede i 2011. Erfaringerne er, at de unge får et stort udbytte af indsatsen. De unge fortæller selv, at de får mere selvtillid, ny viden og en ny social identitet gennem arbejdsfællesskabet og de konkrete arbejdserfaringer. Samtidig er det også en god ordning for Dansk Supermarked, der oplever, at de unge efter en håndholdt introduktion til arbejdspladsen ofte bliver gode og loyale medarbejdere.

Fritidsjob med Mentor er et eksempel på, hvordan den sociale indsats kan samarbejde med civilsamfundet om at integrere udsatte borgere i almensamfundets forskellige arenaer som fx skole, fritidsaktiviteter eller arbejdspladsen, hvilket er et af de strategiske fokusområder i Socialstrategien. Der er derfor et potentiale i at evaluere resultaterne og de virkningsfulde elementer i tilgangen og i at konceptualisere og beskrive tilgangen, så den kan benyttes på andre målgrupper og på andre områder fx i fritidslivet, uddannelse, fuldtidsarbejde mv.

Derfor ønsker Socialforvaltningen at søge den A.P. Møllerske Støttefond om i samarbejde med SFI at få finansieret en evaluerering, konceptualisering og opskalering af Fritidsjob med Mentor. Opskaleringen vil dels give flere udsatte unge et fritidsjob med mentor, dels skabe et solidt vidensgrundlag for evalueringen og konceptualiseringen. Opskaleres skal ske gradvist fra de nuværende godt 100 unge årligt til 250 det første år, 350 det andet år og 400 det sidste år, svarende til i alt 1000 unge i projektperioden.

Socialforvaltningen hjælper hvert år 1500-1600 unge mellem 15 og 18 år med enten sociale støtteforanstaltninger eller rådgivningsforløb. Dertil kommer et antal unge, der får anonym rådgivning. Med en volumen på 400 fritidsjob årligt vil mere end hver femte af de unge, der får støtte gennem Socialforvaltningen, få et fritidsjob med mentor.

Opskaleringen kræver, at der investeres i den organisatoriske kapacitet i Socialforvaltningen, der finder og visiterer de unge. Derudover skal det opsøgende arbejde i forhold til virksomheder styrkes, så Socialforvaltningen får aftaler med flere brancher og typer af arbejdspladser og dermed bedre kan matche fritidsjobbet til den enkelte unges interesser og kompetencer. Socialforvaltningen er i dialog med virksomheder og erhvervsnetværk, der er interesserede i at blive en del af ordningen. Deres interessetilkendegivelser er vedlagt fondsansøgningen.

Økonomi

Socialforvaltningen vil i alt søge den A.P. Møllerske støttefond om 17,4 mio. kr. over 3 år. Budgettet kan ses i fondsansøgningen (bilag 1). SFI ansøger desuden fonden om midler til effektevaluering. Beløbet forventes at være ca. 3 mio. kr., men det er ikke endeligt afklaret. De økonomiske konsekvenser for Socialforvaltningen ved et eventuelt tilsagn fra fonden håndteres i en kommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Socialforvaltningen har yderligere en egenfinansiering på ca. 9,5 mio. kr. i løbet af de tre år. Egenfinansieringen svarer omtrent til Borgercenter Børn og Unges udgifter til Fritidsjob med Mentor i den skala, der er planlagt for 2017 og afholdes indenfor Borgercenter Børn og Unges ramme. Efter projektperioden kan Socialforvaltningen prioritere at fastholde kapaciteten på 400 unge/år. Det vil i en driftsfase indebære en merudgift på ca. 3,5 mio. kr. årligt, der kan finansieres ved en omprioritering af midler fra Borgercenter Børn og Unges budget.

Når Socialforvaltningen går i dialog med den A.P. Møllerske støttefond kan der forekomme ændringer i budgettet såvel som i ansøgningen. Hvis der i denne proces sker afgørende ændringer i forudsætningerne, vender forvaltningen tilbage til udvalget med forslag til håndtering.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen ansøger den A.P. Møllerske støttefond om konceptualisering og opskalering af Fritidsjob med Mentor, indsendes ansøgningen. Herefter forventer forvaltningen, at der vil være en dialog med fonden om justeringer og præciseringer af ansøgningen, inden den forhåbentlig forelægges fondsbestyrelsen på møde i maj.

Socialforvaltningen vil benytte evalueringen og konceptualiseringen af Fritidsjob med Mentor til at afklare, om der er grundlag for at udvikle mentorkonceptet, så udsatte borgere gennem lignende mentorordninger inkluderes på andre arenaer fx fuldtidsarbejde, uddannelse, foreningslivet mv. Denne udvikling kan evt. resultere i en ansøgning om fondsmidler til finansiering af en ”Fase 2”.

Udover Fritidsjob med Mentor ansøgningen vil Socialforvaltningen løbende udarbejde ansøgninger om pulje- og fondsmidler, der kan gavne socialt udsatte københavnere, understøtte realiseringen af Socialforvaltningens Socialstrategi og opfylde de politisk besluttede pejlemærker.

 

Nina Eg Hansen

                                   /  Marie Kruse          

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top