Mødedato: 08.02.2017, kl. 16:00
Mødested: H17, Halmtorvet 17, 1700 København V

Placering af døgnåbent funktionen i et stofindtagelsesrum

Se alle bilag
Socialudvalget skal træffe beslutning om placeringen af døgnåbent funktionen i et af kommunens to stofindtagelsesrum på Vesterbro.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget godkender at døgnåbent funktionen placeres i stofindtagelsesrummet på Halmtorvet 17 pr. 1. juli 2017,

eller

2. at Socialudvalget godkender at døgnåbent funktionen placeres i stofindtagelsesrummet i Mændenes Hjem i Lille Istedgade pr. 1 juli 2017.

Problemstilling

I Budget 2017 blev der afsat 4,7 mio. kr. årligt i drift i 2017-2020 til at holde døgnåbent i ét af de to stofindtagelsesrum på Vesterbro. Parterne i aftalen var enige om, at beslutningen om placering af den døgnåbne funktion skulle træffes i Socialudvalget.

Løsning

Københavns Kommune har to permanente stofindtagelsesrum på Vesterbro. Det ene stofindtagelsesrum ”Skyen” ligger i Mændenes Hjem i Lille Istedgade. Skyen åbnede i august 2013. Det andet stofindtagelsesrum ”H17” ligger på Halmtorvet 17 og åbnede i august 2016. Skyen har som forsøg haft døgnåbent i 2015 og 2016. Socialudvalget vedtog den 2. november 2016, at døgnåbent funktionen forlænges i Skyen i Mændenes Hjem fra 1. januar 2017 til og med juni 2017.

Antallet af stofindtag i H17 har været stigende siden åbningen i august 2016, og samtidig har der ikke været et markant fald i antal stofindtag i Skyen, jf. bilag 1. Det samlede antal stofindtag i de to rum er altså steget over de første tre måneder, hvor H17 har haft åbent. Det er stort set den samme brugergruppe, som benytter de to stofindtagelsesrum. Brugerne pendler mellem Skyen og H17 afhængig af, hvor der er kortest ventetid på en stofindtagelsesplads.

Åbningen af H17 har medført, at brugerne i Skyen ikke skal vente så længe på at komme til i de travleste perioder. Det giver færre brugere i venterummet og færre konflikter. De to rum bliver brugt flittigt, og det samlede antal stofindtag i rummene er steget efter åbningen af H17 i august 2016. Skyen oplever til gengæld et stort pres på deres stofindtagelsespladser om aftenen mellem kl. 23 og kl. 02.00, hvor H17 har lukket.

Høringsrunde om placering af døgnåbent funktionen

Forvaltningen ønskede input til at nuancere og kvalificere beslutningsgrundlaget og sendte placeringen af den døgnåbne funktion i høring hos følgende: Følgegruppen for Halmtorvet 17, Udsatterådet, Vesterbro Lokaludvalg, Københavns Politi og nabomøderne.

Tilbagemeldingerne fra høringsrunden er ikke entydige mht. placering (se bilag 2 og bilag 3). I høringssvarene er der generelt bred enighed om, at der bør være døgnåbent i begge stofindtagelsesrum. Dette er dog ikke muligt inden for de økonomiske rammer. Derudover foreslår flere høringsparter, at man i en afgrænset periode flytter døgnåbent funktionen til H17 for at opbygge et erfaringsgrundlag.

Nedenfor gennemgås de væsentligste overvejelser og opmærksomhedspunkter ved de to mulige placeringer af døgnåbent funktionen i et stofindtagelsesrum.

Forslag om placering af døgnåbent funktionen i stofindtagelsesrummet på Halmtorvet 17

Færre gener for beboende naboer

Stofindtagelsesrummet H17 ligger med større fysisk afstand til de nærmeste beboende naboer end Skyen i Mændenes Hjem. Der vil være en vis uro omkring et døgnåbent stofindtagelsesrum i form af kommen og gåen, snak og til tider højtrystede situationer. De nærmeste naboer til H17 er erhvervsdrivende, imens de beboende naboer primært bor på den modsatte side af Halmtorvet.

Mere plads og større kapacitet

H17 er større end Skyen. Der er altså mere plads, hvilket mindsker konflikter og generelt giver en bedre brugeroplevelse. H17 har arbejdet med farver og belysning som virkemiddel til, at brugerne slapper af og føler sig godt tilpas, hvilket også er konfliktforebyggende. H17 har også en større kapacitet end Skyen. Oprindeligt havde H17 6 injektionspladser og 6 rygekabiner, men har udvidet kapaciteten til 8 injektionspladser og 8 rygekabiner, hvor der kan være 3-5 personer samtidig i hver kabine, afhængigt af den aktuelle efterspørgsel og situation. I Skyen er der 8 injektionspladser og 6 rygepladser.

Høringssvar

Vesterbro Lokaludvalg peger på H17, idet stedet har rammerne for at skabe et godt tilbud for brugerne både indenfor og udenfor. Bestyrelsen i Abel Cathrines hus peger også på H17, da de, som naboer, oplever megen larm og utryghed omkring Skyen. De lægger vægt på, at der er længere afstand til de nærmeste beboende naboer ved H17. En anden beboer peger ligeledes på H17 som døgnåbent, da det vil flytte menneskemængden, larm og svineri fra Istedgade omkring Skyen i nattetimerne. En beboer fra Følgegruppen til Halmtorvet 17 påpegede, at man bør kigge på de langsigtede effekter/fordele – hvor der er de bedste rammer for brugere og naboer ved placeringen af døgnåbent funktionen –og ikke de kortsigtede, som at brugerne er vant til at komme i Skyen.

Opmærksomhedspunkter ved flytning af døgnfunktionen til H17

  • Kan give noget uro særligt den første tid, hvor brugerne skal vænne sig til at gå et andet sted hen om natten, når de skal indtage deres stoffer.
  • Kan have betydning for brugernes bevægelsesmønstre på gaden i nattetimerne.

Placering af døgnåbent funktionen i stofindtagelsesrummet i Mændenes Hjem

Hurtig implementering

En fordel ved at placere døgnåbent funktionen i Skyen er at tilbuddet de sidste to år har haft døgnåbent som forsøg, og der vil ikke være nogen indkøringsperiode. Mændenes hjem har i perioden gjort sig en række erfaringer med at drive stofindtagelsesrum i nattetimerne.

Samlokalisering med værested

Brugerne er vant til at benytte stofindtagelsesrummet i Mændenes Hjem i nattetimerne. Fra Skyen er der direkte adgang til Mændenes Hjems Kontaktsted, hvor brugerne kan opholde sig hele døgnet og købe et måltid mad.

Høringssvar

Udsatterådet peger på placering af døgnåbent funktionen i Skyen. Dette begrundes med, at funktionen ligger her i dag, og at det vil være den enkleste løsning for alle. Mændenes Hjem peger også på Skyen, idet de har gode erfaringer med at drive funktionen og mener, at det kommer både naboer og beboere på Mændenes Hjem til gavn. Mændenes Hjem frygter en mere utryghedsskabende adfærd i nærmiljøet, hvis Skyen ikke har døgnåbent. En andelsboligforening i Viktoriagade peger ligeledes på døgnåbent i Skyen, da de frygter mere nattetrafik og larm i Viktoriagade, fordi brugerne vil bevæge sig mellem Mændenes Hjem og H17. Foreningen mener, at salget af stoffer i dag er koncentreret i Istedgadeområdet, og at det muligvis vil brede sig, såfremt Skyen holder lukket om natten.

Opmærksomhedspunkter

  • Mændenes Hjem har mange beboende naboer, der finder larm og uro døgnet rundt til gene.
  • Fordi der ikke er døgnåbent i H17, er der i dag ophold på og omkring rampen ved H17 i nattetimerne.

Evaluering

Socialforvaltningen vil evaluere placeringen af døgnåbent funktionen. Idet beslutningen om funktionens placering først træder i kraft 1. juli 2017 vil en evaluering blive forelagt udvalget til oktober 2018, da forvaltningen ønsker at have et erfaringsgrundlag på minimum et helt år. Evalueringen kan dels få betydning for den fremtidige placering af den døgnåbne funktion, dels for tilrettelæggelsen af den døgnåbne funktion i det rum, hvor Socialudvalget nu beslutter at placere den døgnåbne funktion.

Økonomi

Der er afsat 4,7 mio. kr. årligt i perioden 2017 til 2020 til drift af døgnåbent funktionen i et stofindtagelsesrum. Både stofindtagelsesrummet på Halmtorvet 17 og stofindtagelsesrummet i Mændenes Hjem kan varetage funktionen for det afsatte beløb. Det er ikke muligt at understøtte to døgnåbne stofindtagelsesrum inden for den økonomiske ramme.

Videre proces

Socialforvaltningen vil effektuere udvalgets beslutning.

 

Nina Eg Hansen

                                / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen og vicecenterchef Finn Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at -punkt blev godkendt, idet Socialudvalget bad om, at forvaltningen i oktober 2018 vender tilbage med en evaluering af kapacitet og placering ift. nabo- og erhvervsliv.

Til top