Mødedato: 08.01.2021, kl. 12:00
Mødested: Skriftlig votering

Skriftlig votering: Befordring til og fra vaccination mod COVID-19 til borgere omfattet af serviceloven

Resumé

Tirsdag den 5. januar 2021 er regionerne påbegyndt vaccinationsindsatsen for ældre borgere på 65 år og derover, der modtager både personlig støtte og praktisk bistand. I Socialforvaltningen omfatter det både borgere på 65 år og derover, der bor i eget hjem og på botilbud. Landets kommuner er af Sundheds- og Ældreministeriet blevet opfordret til at tilbyde befordring til vaccination mod COVID-19 til borgere, hvis de på grund af varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov for befordring med individuelle transportmidler. Dette kan ske med hjemmel i servicelovens § 117. Socialudvalget skal derfor tage stilling til befordring til og fra centre, der vaccinerer mod COVID-19, for borgere med varigt nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, der ikke hverken selv eller med ledsagelse af nærtstående eller medarbejder er i stand til at komme frem til vaccinationsstederne med fx offentlige transportmidler. Herudover skal Socialudvalget tage stilling til vederlagsfri transport med taxa til den borgergruppe, som ydes hjælp efter serviceloven, men som ikke falder ind under målgruppen for servicelovens § 117, og som har behov for befordring med individuelle transportmidler til og fra centre, der vaccinerer mod COVID-19.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, at forvaltningen efter servicelovens § 117 visiterer borgere med varigt nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, der ikke hverken selv eller med ledsagelse af nærtstående eller medarbejder er i stand til at komme frem til vaccinationsstederne med fx offentlige transportmidlertil vederlagsfri befordring til/fra centre, der vaccinerer mod COVID-19. 
  2. at Socialudvalget godkender, at forvaltningen yder vederlagsfri transport med taxa til den borgergruppe, som ydes hjælp efter serviceloven, men som ikke falder ind under målgruppen i servicelovens § 117, og som har behov for befordring med individuelle transportmidler til/fra centre, der vaccinerer mod COVID-19.

Problemstilling

Ældre borgere på 65 år og derover, der modtager både personlig pleje og praktisk bistand, er blandt de målgrupper, der fra 5. januar 2021 tilbydes vaccination mod COVID-19 i de regionale vaccinationscentre (Bellacenter, Øksnehallen og Rigshospitalet). I Socialforvaltningen omfatter det også borgere over 65 år, der bor på botilbud. Det er forventningen, at også andre grupper af borgere vil blive tilbudt vaccination på de regionale vaccinationscentre.

Sundheds- og Ældreministeriet vurderer ikke, at kørsel til/fra et vaccinationssted eller en udkørende  vaccinationsenhed er en sygehusbehandling, med mindre vaccinationen gives som led i en i øvrigt  igangværende sygehusbehandling. Kørslen til og fra centre, der vaccinerer mod COVID-19, er derfor ikke omfattet af regionernes befordringsforpligtelser.

Ministeriet henviser til, at kommunerne efter servicelovens § 117 kan yde befordring til de borgere, der ikke kan transportere sig selv eller få hjælp hertil fra pårørende. Sundheds- og Ældreministeriet har med hjemmel i denne bestemmelse opfordret landets kommuner til at tilbyde befordring til vaccination mod COVID-19 til borgere, der lever op til kriterierne om varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, jf. servicelovens § 117, og  som har brug for befordring (transport) i forbindelse med vaccination for COVID-19.

KL har efterfølgende anbefalet, at kommunerne tilbyder vederlagsfri transport til vaccination til målgrupper omfattet af § 117.

Socialforvaltningen har en række borgere, som ikke hører under anvendelsesområdet for servicelovens § 117, da borgerne ikke har en varigt nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne. Det kan dog være nødvendigt at hjælpe disse borgere med transport til og fra centre, der vaccinerer mod COVID-19, hvis forvaltningen vurderer, at det er kritisk at kunne hjælpe borgerne med befordringen. Dette vil være borgere, som får hjælp efter servicelovens bestemmelser, f.eks. borgere, som midlertidigt har behov for omfattende hjælp efter personlig og praktisk hjælp eller socialpædagogisk bistand (servicelovens §§ 83 og 85), eller borgere med særlige sociale problemer.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har d. 7. januar 2021 godkendt en tilsvarende indstilling om at ældre hjemmeboende borgere, som var i målgruppe for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens befordring/handicapkørsel, af forvaltningen bliver visiteret til vederlagsfri befordring til/fra centre, der vaccinerer mod COVID-19, efter §117 i serviceloven.

Løsning

I overensstemmelse med opfordringen fra Sundheds- og Ældreministeriet og KL foreslår Socialforvaltningen, at forvaltningen yder befordring til vaccination mod COVID-19 til borgere, der opfylder forvaltningens kriterier for støtte til befordring efter § 117 i serviceloven.

Af hensyn til lighedsprincippet vil Socialforvaltningen sikre, at alle borgere i tilsvarende situationer modtager tilbud om befordring til og fra centre, der vaccinerer mod COVID-19, med mindre borgerne har mulighed for selv at komme frem til vaccinationssteder med fx offentlig transport. Beslutningen om at yde befordring til og fra centre, der vaccinerer mod COVID-19, efter servicelovens § 117 vedrører derfor både den nuværende gruppe for vaccination, borgere over 65 år, men også borgere under 65 år, når de bliver omfattet af vaccinationsprogrammet. Dette gælder dog ikke de borgere, der kun midlertidigt har en funktionsnedsættelse, jf. nedenfor.

Herudover foreslår Socialforvaltningen, at der ydes vederlagsfri befordring til den borgergruppe, som ydes hjælp efter serviceloven, men som ikke falder ind under målgruppen i servicelovens § 117, og som har behov for befordring med individuelle transportmidler til/fra centre, der vaccinerer mod COVID-19. Socialforvaltningen vurderer, at det er foreneligt med kommunalfuldmagtsreglerne at etablere vederlagsfri befordring for de borgere, der får hjælp efter servicelovens regler, da der er tale om en afgrænset borgergruppe, og da den vederlagsfrie befordring sker af hensyn til borgernes sundhed. Beslutningen om at yde vederlagsfri befordring til og fra centre, der vaccinerer mod COVID-19, vedrører både den nuværende gruppe for vaccination, borgere over 65 år, men også borgere under 65 år, når de bliver omfattet af vaccinationsprogrammet.

Socialforvaltningen vil tilbyde transport med taxa, da det er den hurtigste måde at få transporteret borgere til vaccination. Forvaltningen forventer at have oprettet en konto til kørsler ifm. vaccination for COVID-19 hos taxaselskabet Taxa 4x35 (som er Københavns Kommunes leverandør på individuel kørsel med taxa) i starten af uge 2. Forvaltningens botilbud vil også kunne have udgift til taxakørsel, som vil skulle dækkes, i det omfang botilbuddene ikke løser befordringsopgaven ved hjælp af interne busser, flextrafik eller offentlig transport mv. Socialforvaltningen vurderer, at denne transport enten vil være omfattet af servicelovens § 117 eller den vederlagsfrie befordring efter 2. at-punkt.

Økonomi

Udgifterne til befordring efter servicelovens § 117 og den vederlagsfri befordring til vaccination til COVID-19 forventes at blive medregnet øvrige  COVID-relaterede udgifter.

Videre proces

Godkender Socialudvalget indstillingen, vil Socialforvaltningen begynde at orientere relevante borgere om muligheden for hjælp til befordring til/fra et vaccinationssted eller en evt. senere udkørende vaccinationsenhed.

Som vaccinationsprogrammet udvides, vil Socialforvaltningen sørge for at orientere borgerne løbende om muligheden for hjælp til befordring til/fra et vaccinationssted eller en evt. senere udkørende vaccinationsenhed.

Mikkel Boje

                                                 / Emil Dyred


Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved skriftlig votering. 
Til top