Temadrøftelse om hjemløseområdet
Socialudvalget har den 7. december en temadrøftelse om hjemløseområdet på baggrund af fire sager vedrørende området.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget drøfter hjemløseområdet på baggrund af fire konkrete sager, hvorefter forvaltningen eventuelt vender tilbage med yderligere konkretisering i det nye år.Problemstilling
Socialudvalget har med en række spørgsmål d. 18. maj 2011 sat fokus på hjemløseområdets overordnede udvikling. Udvalget har blandt andet ønsket belyst, om aktiviteterne i regi af hjemløsestrategien er effektive, om de bør suppleres med andre - for eksempel forebyggende - tiltag, om kvaliteten og kapaciteten på botilbudene er den rette, og om strategiens princip "housing first" er hensigtsmæssigt.
Status for pejlemærket for hjemløseområdet retter opmærksomhed mod manglende flow på botilbuddene. Til gengæld fortæller status på pejlemærket også, at når der sker udslusning til egen bolig, lykkes det i høj grad. Spørgsmålet bliver, hvordan området kan skabe øget flow og til hvilke boliger eller botilbud, flowet skal være.
Parallet med det langsigtede fokus, har der udviklet sig en række akutte dagsordener på hjemløseområdet: Socialforskningsinstituttets nyeste tælling peger blandt andet på problemer med hjemløsheden blandt unge; revisionen forventes at påpege problemer i forhold til målgruppen på både egne og andre kommuners herberger og krisecentre; der er et påtrængende problem med at finde relevante billige boliger til udslusning; endelig er vinteren på vej med den tilbagevendende problematik med udenlandske boligløse.
Sammenfattende kan man sige, at der på kort sigt er et problem med kapacitet på botilbuddene i forhold til modtage københavnske hjemløse fra gaden og københavnske hjemløse på udenbys tilbud. På længere sigt er opgaven at tilpasse og kvalificere kapaciteten på botilbuddene.
Løsning
Det anbefales, at Socialudvalget - på baggrund af en drøftelse - beslutter hvilket mandat forvaltningen skal have til henholdsvis de kort- og langsigtede løsninger. De forhold og mulige løsninger, der bør drøftes, er at finde i de fire hjemløsesager: Status på pejlemærket, Udvidelse af kapaciteten, Socialudvalgets bestilling vedrørende hjemløsestrategien og Status til Socialudvalget på hjemløsestrategien. Nedenfor gennemgås de centrale temaer i sagerne med henblik på både umiddelbare og langsigtede initiativer.
Gadehjemløshed
Et forhold der bør drøftes er gadehjemløshed. Kommunen står med en umiddelbar udfordring i forhold til gadehjemløshed i form af det årligt tilbagevendende vinterproblem med særligt de udenlandske boligløse. Af status på hjemløsestrategien fremgår det, at der er en række - velfungerende - initiativer i forhold til de gadehjemløse. Blandt andet har den psykiatriske kompetence i det opsøgende arbejde bidraget til at få borgere bort fra et liv i gadehjemløshed. Forvaltningen vurderer, at der således er kapacitet til at få folk videre fra gaden, men det forudsætter plads på botilbuddene. Det, som umiddelbart er brug for, er kapacitet til at opsuge de hjemløse unge (ikke kun fra gaden), københavnske borgere på udenbys tilbud og udenlandske boligløse.
I forhold til de langsigtede løsninger, peger det også hen på mulighederne for at forebygge hjemløshed, så folk slet ikke havner på gaden. Temaet forebyggelse bliver behandlet i sagen: Socialudvalgets bestilling vedrørende hjemløsestrategien. Det handler om forebyggelse af hjemløshed i forbindelse med udsættelser og risikosituationer.
Kapacitet på botilbuddene
Der er et umiddelbart behov for at udvidet kapaciteten i forhold til unge hjemløse og udenlandske boligløse. I forhold til sidstnævnte gruppe er der restriktioner for kommunens handlemuligheder, men i sagen - udvidelse af kapaciteten - er der ikke desto mindre den nødvendige opmærksomhed omkring problematikken. Derudover forventes revisionen at påpege problemer i forhold til målgruppen på både egne og andre kommuners herberger og krisecentre. Københavnere på udenbys botilbud giver desuden budgetproblemer, når Københavns Kommune skal betale for langvarige ophold. Disse kvinder - og øvrige hjemløse - bør tilbydes ophold i københavnske tilbud. I indstillingen: Udvidelse af kapaciteten, fremlægges en række muligheder for at udvide kapaciteten og få borgere i udenbys ophold tilbage til København. I sagen beder forvaltningen om Socialudvalgets mandat til at forfølge mulighederne.
I sagen - Socialudvalgets bestilling vedrørende hjemløsestrategien, begynder forvaltningen at tegne mulighederne for en mere langsigtet udvikling af botilbuddene. Det handler om kapacitet og kvalitet af botilbud, der kan rumme grupper af hjemløse borgere, som ikke kan finde sig til rette i egen bolig, men som ikke bør opholde sig på midlertidige botilbud. I sagen beder forvaltningen om Socialudvalgets mandat til at vende tilbage med mere præcise beskrivelser og beregninger af dette kapacitetsbehov.
Egen bolig
Det er ikke nok at have midlertidige botilbud, for borgerne skal videre. Det siger lovgivningen og menneskelige hensyn. Af sagen Status på pejlemærker, fremgår det, at udslusning og fastholdelse i egen bolig lykkes ret godt. Af sagen - Socialudvalgets bestilling vedrørende hjemløsestrategien, fremgår det, at princippet Housing First lader til at være velfungerende og en del af forklaringen på de gode tal for fastholdelse. Af begge sager fremgår det imidlertid, at der er en voksende erkendelse af problemet med at fremskaffe nok billige boliger, man kan sluse de hjemløse i botilbuddene videre til. Det betyder, at borgerne bliver boende for længe på botilbuddene, sagt med andre ord: Pejlemærkets indikator for flow retter et kraftigt lys mod opholdstiderne.
I sagen Socialudvalgets bestilling vedrørende hjemløsestrategien berøres mulighederne for, på længere sigt, at få et større udbud af billige boliger. Problemet er dybtgående og kræver politiske løsninger.
Økonomi
Økonomien knytter sig til de enkelte sager.
Videre proces
Socialforvaltningen følger op på de enkelte sager i forlængelse af udvalgets beslutninger. Det er Socialforvaltningens overordnede intention at handle på de umiddelbare problemstillinger henover vinteren og vende tilbage til Socialudvalget i marts med en mere præcis beskrivelse af de langsigtede kapacitetsbehov.
Anette Laigaard
/ Sven Bjerre
Beslutning
Konstitueret kontorchef Eva Stokbro Jensen samt konsulent Thomas Lund overværede punktets behandling
Indstillingen blev godkendt