Forslag til finansiering af køb af fire pladser årligt af Alexandrakollegiet
Socialudvalget skal behandle Socialforvaltningens forslag til finansiering af forpligtende køb af fire pladser på Alexandrakollegiet
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget beslutter,
1. At Socialudvalget støtter Alexandrakollegiet.
Såfremt Socialudvalget beslutter at støtte Alexandrakollegiet, indstiller Socialforvaltningen, at Socialudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen
2. At Socialforvaltningen i perioden 2012-2013 forpligter sig til et årligt køb af fire pladser på Alexandrakollegiet, svarende til 1,35 mio. kr. (2011 p/l). Beløbet finansieres fra bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, sikrede institutioner, funktion 5.28.24.1.
3. At der flyttes 1,35 mio. kr. (2011 p/l) fra bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, sikrede institutioner, funktion 5.28.24.1 til bevillingsområdet Borgere med sindslidelse, køb af pladser, unge i midlertidige botilbud, funktion 5.38.52.1.
5. At Alexandrakollegiet i perioden 2012-2013 skal afsøge alternative muligheder for finansiering, og at Socialforvaltningens anvendelse af pladserne evalueres i 2013
Problemstilling
Socialudvalget godkendte på mødet den 23. november 2011 medlemsforslag fra Socialdemokraterne og SF om at pålægge Socialforvaltningen at fremlægge finansieringsforslag til, hvordan Alexandrakollegiets fremtidige eksistens kan sikres og derved undgå en lukning af kollegiet.
Socialforvaltningen har tidligere beskrevet, at det er Alexandrakollegiets vurdering, at kollegiet kan undgå lukning ved et forpligtende samarbejde med Socialforvaltningen om fire pladser, jf. Socialudvalgets møde den 7. september 2011. Alexandrakollegiets døgntakst er 923 kr. i 2011. Køb af fire pladser årligt medfører således et varigt finansieringsbehov på 1.350.000 kr. (2011/pl).
Socialforvaltningens konkrete forslag til anvisning af finansieringen vedrører midler, der er blevet bevilget i forbindelse med Budgetaftalen 2010 til sikrede pladser. Det er derfor Borgerrepræsentationen, der skal tage stilling til evt. anden anvendelse af midlerne til sikrede pladser.
Løsning
Socialforvaltningen forelægger forslag til anvisning af finansieringen af 1.350.000 kr. (2011/pl), svarende til køb af fire pladser årligt.
Det bemærkes, at Socialforvaltningen i dag ikke har et tilbud til Alexandrakollegiets målgruppe. Konsekvenser af et forpligtende samarbejde med Alexandrakollegiet er efter forvaltningens vurdering, at man udvider Socialforvaltningens serviceniveau til også at omfatte denne specifikke målgruppe. Således placerer tilbuddet sig mellem et almindeligt kollegietilbud og Servicelovens bestemmelser efter § 107, som er midlertidige boformer til psykisk syge, stofmisbrugere eller personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Alexandrakollegiet er derfor efter Socialforvaltningens vurdering snarere at sammenligne med forvaltningens målgruppe for socialpædagogisk støtte i egen bolig. Her er forvaltningens nuværende indsats opdelt på børne- og voksenområdet:
Børneområdet – mødre under 18 år samt efterværn
Socialforvaltningen har via Børnefamiliecenter København samlet set benyttet Alexandrakollegiet til to unge kvinder: Den ene en ung mor over 18 år, der blev visiteret til stedet i 2011, men som måtte fraflytte igen, fordi tilbuddet ikke var det rette til hende. Den anden var en ung kvinde over 18 år, som var på stedet som en del af et efterværnsforløb i perioden september 2009 til september 2010. Der er ikke aktuelt nogle københavnere på kollegiet.
Børnefamiliecenter København visiterer unge kvinder til Socialforvaltningens egen børne- og familieinstitution, Wibrandtsvej. På Wibrandtsvej er det dog barnet og ikke moderen, der er i centrum, og der er tale om en målgruppe af unge kvinder med mere komplekse problemstillinger, hvor der er fare for barnets trivsel. For unge mødre med mindre komplekse problemstillinger, prioriteres indsatsen i den unge mors egen bolig for også at fastholde en fast tilknytning til det lokale område. Her støttes den unge mor til at forbedre sin situation gennem socialpædagogisk støtte i hjemmet. Det er en meget smal målgruppe af unge mødre under 18 år, der har behov for et forløb på Alexandrakollegiet.
Voksenområdet – mødre over 18 år
Socialforvaltningen visiterer i dag ikke til Alexandrakollegiet på voksenområdet, fordi Alexandrakollegiet ikke kan rumme borgere med mere omfattende sociale problemer – dvs., at de borgere, som Socialforvaltningen normalt visiterer til botilbud efter § 107 ikke kan rummes på Alexandrakollegiet.
Ligeledes retter forvaltningens øvrige midlertidige boformer, såsom herberger og krisecentre jf. Servicelovens §§ 109 og 110, sig mod en mere ressourcekrævende målgruppe, end Alexandrakollegiet gør.
Målgruppen for Alexandrakollegiet er således snarere at sammenligne med forvaltningens målgruppe for socialpædagogisk støtte i egen bolig, hvor Socialforvaltningen på voksenområdet i dag gør brug af støtte- og kontaktpersoner og hjemmevejledere efter Servicelovens §§ 99 og 85.
Forslag til afgrænsning af samarbejdet om de fire pladser til toårig periode
Hvis forvaltningen indgår en aftale med Alexandrakollegiet om fast brug af fire pladser, kan det betyde, at forvaltningen opbygger for stor kapacitet, da behovet for pladser til kollegiets målgruppe er meget begrænset. Socialforvaltningen anbefaler, at samarbejdet med Alexandrakollegiet i første omgang begrænses til en toårig periode. Herefter kan samarbejdsaftalen forlænges, hvis det vurderes, at pladserne bliver anvendt. I den toårige periode skal Alexandrakollegiet søge alternative muligheder for finansiering.
Det forudsættes i øvrigt, at Socialforvaltningen har visitationsretten til de fire pladser.
Økonomi
Socialforvaltningen foreslår, at Socialforvaltningen forpligter sig til et årligt køb af 4 pladser på Alexandrakollegiet, svarende til 1.350.000 kr. (2011/pl). Dette finansieres fra bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, sikrede institutioner, hvor der forventes et mindreforbrug. Det foreslås at pladserne reserveres og administreres på voksenområdet, hvorfor midlerne flyttes til bevillingsområdet Borgere med sindslidelse under aktiviteten køb af pladser, unge i midlertidige botilbud.
Finansiering via reduktion af budgettet til køb af sikrede pladser på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov indebærer en øget risiko for budgetoverskridelse vedr. køb af sikrede pladser i 2012. Københavns Kommune afgør ikke selv om en ung skal anbringes på en sikret institution (fængsling i varetægts-surrogat). Det er anklagemyndigheden og landets domstole, der træffer denne afgørelse. I 2011 forventes der at være 27 helårsanbragte. I 2010 og 2011 har antallet af anbragte på de sikrede institutioner imidlertid været væsentligt lavere end det hidtidige niveau. Såfremt antallet af anbragte stiger i 2012 vil udgifterne tilsvarende stige. Før en eventuel finansiering via reduktion af budgettet til køb af sikrede pladser, er der budget til en stigning på ca. 7 helårsanbragte. Efter reduktion på 1,350 mio. kr. er der budget til en stigning på ca. 6 helårsanbragte.
Socialforvaltningen vil fremlægge forslag om kompenserende besparelser inden for egen ramme såfremt, der ikke konstateres forventet mindreforbrug på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov.
Videre proces
Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil sagen blive oversendt til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, da hovedparten af midlerne til sikrede pladser er blevet bevilget i forbindelse med Budgetaftalen 2010. Det er derfor Borgerrepræsentationen, der skal tage stilling til evt. anden anvendelse af midlerne til sikrede pladser.
Anette Laigaard
/Jens Elmelund
Beslutning
Konstitueret kontorchef Eva Stokbro Jensen overværede punktets behandling
Indstillingen blev godkendt