Mødedato: 07.12.2011, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Kapacitetsudfordring på herberger og krisecentre

Se alle bilag

Socialforvaltningen oplever aktuelt fuld belægning, lange opholdstider og et lavt flow på krisecentre og herberger. Det giver kapacitetsproblemer, som Socialudvalget skal tage stilling til håndteringen af.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender,
  1. At Socialforvaltningen gives mandat til at finde løsninger på det akutte kapacitetsproblem på krisecenter- og herbergsområdet mhp. en forelæggelse for Socialudvalget i begyndelsen af 2012, og
  2. At de finansieringsudfordringer (samlet op til 5,75 mio. kr.), der følger af de manglende indtægter på opholdsbetaling og behovet for håndtering af kapacitetsproblemerne søges fremmet i overførselssagen, hvor finansieringen kan dækkes af det forventede mindreforbrug på Socialforvaltningens ramme i 2011.

Problemstilling

Der er i øjeblikket om fuld belægning på krisecentre i hele landet, og i hovedstadsområdet er der tillige stort pres på herberger. På de københavnske natcaféer har der helt usædvanligt været overbelægning siden sommeren, og det skaber bekymring for, hvordan situationen vil udvikle sig i vintermånederne, hvor der plejer at være en øget tilstrømning. En del af det øgede pres skyldes en stigning i antallet af udenbys borgere, hvilket vidner om, at problemstillingen rækker ud over København. Der vurderes at være en sammenhæng med den kraftige stigning i antallet af borgere, der bliver sat ud af deres bolig. Der er en voksende erkendelse af, at det er svært ved at skaffe tilstrækkeligt med boliger gennem den sociale boliganvisning, da forvaltningens målgrupper typisk har en lav betalingsevne. Denne problemstilling er særligt udtalt i forhold til unge under 25. Disse problemstillinger har økonomiske implikationer: Dels betaler forvaltningen for mange dyre ophold på udenbys pladser som følge af fuld belægning på egne tilbud. Dels er økonomien på krisecentre og herberger belastet af, at borgere ikke længere kan få enkeltydelser til at dække opholdsbetaling. Det samlede merforbrug på herbergs- og krisecenterområdet forventes at blive 9,1 mio. kr. i 2011 mod 6,4 mio. kr. i 2010 og 4 mio. kr. i 2009. Problemstillingerne er uddybet i bilag 1.

Løsning

Der er behov for en akut løsning på den aktuelle situation.

Flere nødboliger

I den aktuelle situation gør de lange opholdstider på herberger og kvindekrisecentre og den fulde belægning på egne tilbud, at øvrige hjemløse og kriseramte borgere i stedet må opsøge tilbud uden for kommunen eller opholde sig hos venner og bekendte som sofasovere. For at kunne tilbyde hjemløse og kriseramte borgere et passende tilbud i kommunen, er der behov for at øge kapaciteten på krisecentre og herberger. Det vurderes på kort sigt bedst at kunne opnås ved at etablere et antal midlertidige nødboliger efter § 80.

Det vurderes, at der akut er brug for 45 nødboliger udover den eksisterende kapacitet i forvaltningen. Forvaltningen vurderer, at driftsomkostningerne til en udvidelse på 45 nødboliger vil være 2,1 mio. kr. årligt.

Udvidet kapacitet på natcaféer i vintermånederne

Hver vinter stiger belægningen på herberger og natcaféer, der typisk er overbelagte i den kolde periode. I år har der siden sommeren har været usædvanligt høj belægning på natcaféerne. For at sikre kapacitet til vinterens øgede tilstrømning, arbejdes der på at udvide antallet af pladser på Natcaféen Sundholm med 30-32 pladser. Der søges finansiering til de ekstra pladser i Socialministeriets vinterpulje, men der vurderes at være behov for kommunal medfinansiering. Foruden de ekstra pladser foreslås det at udvide åbningstiden på natcaféerne. Denne udgift forventes at kunne afholdes inden for egen ramme.

Københavns Kommune har ikke lovhjemmel til at tage udenlandske hjemløse ind på de kommunale herberger. Dermed er det op til private organisationer at søge satspuljens midler til nødherberger for udenlandske hjemløse. Forvaltningen er i løbende dialog med forskellige organisationer for at forblive orienteret om situationen. Foreløbig er det bekræftet, at der åbner 70-90 pladser, der kan rumme udenlandske hjemløse, og forvaltningen har kendskab til endnu et tilbud, der har søgt satspuljemidler til 70-100 pladser. Hvis alle disse pladser åbner, svarer det til kapaciteten sidste vinter.

Pulje til dækning af manglende opholdsbetaling

Et vedvarende problem er, at hjemløse under 25 er meget svære at hjælpe. Den nedsatte kontanthjælp gør det næsten umuligt at finde en bolig, de kan betale. Der er også unge, der ikke kan betale opholdsbetaling på herberger og krisecentre, og derfor overnatter på må og få hos bekendte. De unge har ofte kun råd til ringe kost, og ofte må de undlade at købe ordineret medicin. Derfor foreslås det, at nedsætte opholdsbetalingen for kontanthjælpsmodtagere under 25 fra 93 til 58 kr./døgn. Den nedsatte opholdsbetaling forventes at medføre et indtægtstab på 0,5 mio. kr. årligt.

Siden der blev strammet op på reglerne for udbetaling af enkeltydelser, har borgerne ikke kunnet hente hjælp til at dække opholdsbetaling på herberg eller krisecenter. Det betyder, at botilbuddene i stigende grad mangler indtægter. Den manglende opholdsbetaling vurderes at andrage 1,5 mio. kr. årligt.

Forvaltningen vurderer således, at der er behov for en årlig tilførsel på 2 mio. kr. til at dække manglende opholdsbetaling på herberger og krisecentre. I 2012 foreslås puljen finansieret af mindreforbrug på rammen i 2011. For 2013 og frem bør det indgå i budgetforhandlingerne.

Styrket myndighedsarbejde

Som nævnt har revisionen kritiseret en række forhold i forvaltningens praksis. På den baggrund styrkes myndighedsarbejdet. Konkret arbejdes der bl.a. på at sikre, at boligindstillinger altid følges af en social handleplan efter § 141. Andre tiltag går på bedre tilsyn og en mere enkel fordeling af myndighedsansvaret. Samlet set bør disse tiltag sikre et bedre flow. Forvaltningen vurderer, at der er behov for en tilførsel på 3 årsværk svarende til 1,3 mio. kr. årligt til at styrke myndighedsarbejdet. I 2012 foreslås det styrkede myndighedsarbejde finansieret af mindreforbrug på rammen i 2011, hvorefter det bør indgå i budgetforhandlingerne.

Forventede resultater

Det forventes, at en øget kapacitet på nødboligerne vil medføre, at den nuværende propdannelse afvikles, hvorefter det bliver muligt at hjemtage københavnske borgere fra udenbys tilbud. Samtidig imødekommer tiltaget en del af den forventede kritik fra revisionen vedr. de lange opholdstider på tilbuddene. Endelig forventes tiltaget at have en positiv effekt på køb/salg-budgettet.

Den øgede kapacitet på akuttilbuddene ventes at minimere antallet af gadesovere. Dog er der ingen ændring i forhold til udenlandske hjemløse, der fortsat vil være afhængige af private tiltag.

Den nedsatte takst for unge ventes at føre til færre sofasovere blandt unge, der i stedet vil modtage den relevante sociale indsats. Desuden vil den nedsatte takst kunne medvirke til forbedret sundhedstilstand fysisk og psykisk, da flere af de unge hjemløse vil have penge til bedre kost og til at købe nødvendig medicin.

Økonomi

Der forventes et samlet finansieringsbehov til implementering af initiativerne på i alt 5,75 mio. kr. i budget 2012, jf. tabel. 1. Noget af finansieringen forventes at kunne findes gennem den afledte besparelse på køb/salg-budgettet samt de øgede refusionsindtægter, som tiltagene forventes at medføre. Den resterende finansiering foreslås tilvejebragt gennem overførsel af mindreforbrug fra Socialforvaltningens samlede regnskab 2011, hvor der pt. forventes et mindreforbrug på 32,7 mio. kr.

 

Tabel 1: Økonomiske konsekvenser for budget 2012

Tiltag

Økonomi (1.000 kr. )

Etablere 45 midlertidige nødboliger

2.100

Styrket myndighedsarbejde på kvindekrise- og herbergsområdet

1.300

Kapacitetsudvidelse af nødovernatning i vinterperioden (kommunal medfinansiering)

350                  

Nedsats takst for opholdsbetaling for unge ml. 18-25 år

500

Pulje til finansiering af manglende opholdsbetaling fra beboere uden betalingsevne

1.500

I alt

5.750

 










Videre proces

Gives mandat til at gå videre med de skitserede forslag, vil forvaltningen iværksætte implementeringen heraf hurtigst muligt, og den foreslåede finansiering, vil indgå i overførselssagen efter regnskab 2011.

                      Anette Laigaard

                                                                  /Jens Elmelund

Beslutning

Konstitueret kontorchef Eva Stokbro Jensen samt konsulent Thomas Lund overværede punktets behandling

 

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at udvalget pålægger forvaltningen, at have særlig opmærksomhed på, at der ikke sker en uhensigtsmæssig sammenblanding af målgrupper og samtidig at efterleve udvalgets værdier og visioner.

Til top