Mødedato: 07.10.2020, kl. 09:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Samarbejde med Projekt Q-Værk om projektet ”Vores vej ud: Rådgivning og netværk for voldsudsatte kvinder”

Resume

Socialudvalget skal tage stilling til Socialforvaltningens forslag om at indgå et samarbejde med NGO’en Projekt Q-Værk, som er blevet tildelt midler fra Socialstyrelsens pulje ’Udbredelse af ambulante tilbud vedrørende vold i nære relationer’.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at forvaltningen indgår som samarbejdspartner med Projekt Q-Værk om projektet ”Vores vej ud: Rådgivning og netværk for voldsudsatte kvinder”.
  2. at Socialudvalget godkender, at forvaltningens indtægts- og udgiftsbudget justeres med i alt 1,5 mio. kr. i perioden 2020-2023, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.

Problemstilling

Socialforvaltningen har sammen med Projekt Q-Værk søgt om og fået tildelt midler fra Socialstyrelsens pulje, som har til formål at støtte etableringen af nye samt udbredelsen af eksisterende specialiserede tilbud om ambulant rådgivning til borgere udsat for vold i nære relationer. Puljens sum udgør 13,2 mio. kr. i alt i perioden 1. september 2020 til den 31. august 2023. Ansøgerkredsen er private eller frivillige organisationer, som haft mulighed for at søge i et partnerskab med kommuner.

Løsning

Borgercenter Voksne har sagt ja til at indgå et samarbejde med Projekt Q-Værk i forbindelse med deres ansøgning til Socialstyrelsens pulje. Q-Værk har fået tildelt 5,2 mio. kr. fra styrelsens pulje til projektet ’Vores vej ud: Rådgivning og netværk for voldsudsatte kvinder’. I bevillingen er der afsat midler til en projektkoordinator hos Socialforvaltningen, som forankres i Hjemløseenheden. Projekt Q-Værk har været afsender på ansøgningen og er ligeledes ejer af projektet, mens Borgercenter Voksne fungerer som samarbejdspartner.

Hjælp til kvinder udsat for vold i nære relationer

Projektet er et nyt og anderledes tiltag ift. voldsudsatte kvinder, som skal medvirke til, at færre kvinder føler sig nødsaget til at flytte på krisecenter og i stedet lykkes med at komme videre i et liv uden vold. Formålet er derfor at hjælpe kvinder udsat for vold i nære relationer til at komme hurtigere ud af det voldelige forhold og på den måde mindske både varighed og eskalering af volden. Indsatsen skal også forebygge gentagelse af partnervold samt mindske behovet for akut og mere indgribende hjælp såsom kog gentagne ophold på et krisecenter. Projektet adresserer ikke voldsudøvere. Det bemærkes desuden, at mens projektet kun omhandler kvinder, omfatter Borgercenter Voksnes indsatser mod vold generelt både mænd og kvinder.

Målgruppen er mere specifikt:

  • Kvinder, der bor med en voldelig partner,
  • Kvinder, der lige har forladt en voldelig partner og ikke bor på krisecenter
  • Kvinder, der tidligere har været på krisecenter, som oplever behov for rådgivning og fællesskab for ikke at ende på krisecenter igen.

I projektet indgår en række aktiviteter, som bl.a. skal styrke den specialiserede rådgivende indsats til målgruppen og samtidig styrke en tidligere indsats gennem opsporing. Der vil fx være 1:1 rådgivning, samtalegrupper og diverse netværksaktiviteter. Kvinderne vil desuden kunne benytte sig at Projekt Q-værks øvrige tilbudsvifte, som bl.a. består af digitale kaffemøder, kropsterapeutisk træning, børneworkshops, ferieophold og udflugter med børn. 

Socialforvaltningens rolle i projektet

Der er som nævnt afsat midler til at ansætte en projektkoordinator i Socialforvaltningens hjemløseenhed, hvor indsatsen er forankret, da enheden hjælper borgere med akutte sociale problemstillinger, herunder kvinder udsat for vold. Projektkoordinatoren skal fungere som sparringspartner og koordinere på tværs af Københavns Kommune i samarbejdet med Q-Værk og andre relevante samarbejdspartnere ift. målgruppen. Koordinatoren skal også være med til at opbygge viden om vold blandt relevante medarbejdere i Københavns Kommune med henblik på en tidligere opsporende indsats for partnervold. Endelig vil koordinatoren få en vigtig rolle ift. at videreformidle Projekt Q-Værks tilbud, så relevante medarbejdere kan henvise kvinder hertil. Projektet vil således gå på tværs af kommunens indsatser på området, og vil bl.a. også omfatte børneområdet.

Endelig ønsker Borgercenter Voksne at etablere et netværk for fagpersoner, der arbejder med borgere, der har været udsat for vold i nære relationer. Netværket er efter inspiration fra prostitutionsområdet, hvor der er et etableret et Brobyggernetværk. Formålet er at styrke samarbejdet om vold i kommunen, viden om vold samt styrke den opsporende og tidlige indsats. 

Økonomi

I Projekt Q-Værk indgår midler til en projektkoordinator i Hjemløseenheden i hele projektperioden med et samlet beløb på 1,5 mio. kr. Der er ikke krav om kommunal medfinansiering i projektet og således ingen udgifter for forvaltningen.

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, opjusteres Socialforvaltningens udgifts- og indtægtsbudget med 1.503 t. kr. i perioden 2020 - 2023, jf. tabel 1. De bevillingsmæssige konsekvenser indarbejdes i relevant førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

Indtægt (I) /

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?

(nr. og navn)

Udgift (U)

ja/nej

 

 

2020

2021

2022

2023

 

2

SUD

3210 – Udsatte voksne

U

167

501

501

334

nej

2

SUD

I

-167

-501

-501

-334

nej

3210 – Udsatte voksne

I alt

-

-

-

0

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Der vil blive samlet op og evalueret på projektet, når projektperioden er afsluttet. Udvalget vil blive orienteret herom i en fredagsmail.

 

Mikkel Boje  

/ Anders Møller Jacobsen og Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen. 
Til top