Mødedato: 07.10.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på repatrieringsprojekt og godkendelse af ansøgning om udvidelse og forlængelse af projektet

Se alle bilag

Socialudvalget får en status på det igangværende projekt ’Styrket informationsindsats til Repatrieringsordningen’ og skal godkende ansøgning om fortsættelse af projektet.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller over Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget tager status på ’Styrket informationsindsats til Repatrieringsordningen’ til efterretning.
  2. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens ansøgning om 966.293 kr. fra puljen ”Styrket informationsindsats til Repatrieringsordningen” (jf. bilag 1 og 2).
  3. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningens udgifts- og indtægtsbudget forhøjes med 107.714 kr. i 2015 og 587.685 kr. i 2016 og 270.894 kr. i 2017 under forudsætning af, at Social- og Indenrigsministeriet bevilger midler til ansøgningen, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.

Problemstilling

Socialudvalget godkendte d. 13. august 2014 Socialforvaltningens ansøgning til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds pulje ’Styrket informationsindsats til Repatrieringsordningen’. Puljens formål er at gøre udlændinge opmærksomme på de muligheder, der ligger i ordningen og sikre det bedst mulige grundlag for en beslutning om repatriering.

Socialforvaltningen ansøgte puljen for at øge viden om Repatrieringsordningen hos medarbejderne samt udlændinge med opholdstilladelse i Danmark, der frivilligt ønsker at vende tilbage til hjemlandet. Forvaltningen modtog 800 t.kr. fra puljen. Puljen kunne søges igen i juni 2015. Det har forvaltningen gjort for at fortsætte og udvide projektet. Ansøgningen er sendt med forbehold for politisk godkendelse. Socialforvaltningen har ikke modtaget svar på ansøgningen endnu.

Løsning

Status på ’styrket informationsindsats til Repatrieringsordningen’
Projektperioden er januar 2015 til juni 2016.  Projektet er kommet godt fra start og forventes at indfri ansøgningens målsætninger. En af målsætningerne er, at ca. 200 sagsbehandlere skal kunne give råd og vejledning om Repatrieringsordningens muligheder. Der er indtil nu holdt oplæg for 150 medarbejdere.
Projektet har haft fokus på medarbejdere i Modtageenheden, fordi der her er  kontakt med ca. 1000 borgere hver uge. Ud af dem formodes omkring 60 at være i personkredsen for repatriering.

De foreløbige erfaringer fra projektet er, at projektet vil være relevant for omkring 400 medarbejdere fra Københavns Kommune og eksterne samarbejdspartnere. Det drejer sig på forvaltningssiden om størstedelen af Socialforvaltningens medarbejdere, dele af Beskæftigelses og Integrationsforvaltningens medarbejdere, samt en mindre del af Borgerservice medarbejderstab. Blandt eksterne samarbejdspartnere har informationskampagnen indtil videre primært henvendt sig til krisecentre, herberg, rådgivningstilbud og boligsociale helhedsplaner.

Projektet har ligeledes en målsætning om, at 30-50 borgere deltager i en afklarende samtale. I slutningen af august 2015 var der givet råd og vejledning til 15 borgere og foretaget brobygning til Dansk Flygtningehjælp, der indstiller til repatriering. Målet forventes indfriet inden projektets udløb. Målsætningen om, at 5-10 sagsbehandlere gennemgår et grundigere forløb udestår, men forventes indfriet i projektperioden. Generelt tager medarbejderne godt i mod projektet og giver udtryk for, at viden om ordningen er relevant for flere borgere.

For at styrke informationen om ordningen er der lavet en side til intranettet og omdelt undervisningsmateriale, folder (på hhv. dansk, arabisk og engelsk) til brug for kommunens sagsbehandlere. Endvidere er der taget kontakt til, og planlagt besøg hos eksterne samarbejdspartnere, herunder rådgivninger og projekter for etniske minoriteter.

Fokus på vellykkede repatrieringer
Det er erfaringen, at når en repatriering ikke opleves som vellykket, spreder historien sig i de etniske miljøer i Danmark. Projektet har haft kontakt med repatrierede, hvor udfordringerne er fulgt med til hjemlandet. Dette har blandt andet vanskeliggjort deres selvforsørgelse. Derfor har projektet blandt andet planlagt et samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, hvor kontanthjælpsmodtagere med ønske om repatriering vil blive tilbudt aktiveringsforløb med fokus på brugbare kompetencer i forhold til en tilbagevenden. Det er vurderingen, at en særlig indsats for vellykkede repatrieringer overfor denne gruppe også vil have betydning for, hvor mange, der ønsker at repatriere fremover.

Ansøgning om fortsættelse og udvidelse af projektet
Med udgangspunkt i de foreløbige erfaringer fra det nuværende projekt har forvaltningen søgt om midler til at fortsætte aktiviteterne til 30. maj 2017, hvor den eksisterende informationsindsats fortsættes. Der ses et behov herfor både hos kommunens medarbejdere og eksterne samarbejdspartnere samt i forhold til individuel rådgivning om Repatrieringsordningens muligheder. Der være særligt fokus på:

  • Råd og vejledning med særlig fokus på økonomi og gæld
  • Afklaring, opkvalificering og erhvervsplan i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
  • Sundhedstjek hos Sundheds og Omsorgsforvaltningen

Derudover igangsættes en udvidet informationsindsats målrettet foreninger, rådgivninger og sociale projekter for etniske minoriteter. Forvaltningen oplever et særligt behov herfor, fordi flere fra ordningens personkreds ikke udnytter eksisterende tilbud.

Det igangværende projekt har kontakt til en thailandsk del af målgruppen via det opsøgende arbejde i prostitutionsmiljøet. Det er typisk kvinder, der har angivet
ensomhed, økonomi samt nedslidning som primære årsager til ønsket om repatriering. Der er søgt om midler til en indsats målrettet denne gruppe. Projektudvidelsen ligger inde for puljens anvendelsesområde, der omfatter forberedelse af repatriering, herunder besøg i hjemlandet, kurser samt modtagelsesaktiviteter i hjemlandet, der skal styrke forberedelsen af vellykkede repatrieringer.

Økonomi

Socialforvaltningen ansøgte om 966.293 kr. I 2015 og første halvdel af 2016 søges om en udvidelse af det igangværende projekts aktiviteter. I anden halvdel af 2016 og den resterende projektperiode fortsættes projektet. Forhøjelse af udgifts- og indtægtsbudgettet vil ske i forbindelse med en sag om bevillingsmæssige ændringer. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af tabel 1:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I)
/ Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2015 pl)

Varig?
ja/nej

2015

2016

2017

2018


3

SUD

Udsatte voksne

6.45.57.1

I

-107.714

-587.685


-270.
894

-

NEJ

3

SUD

Udsatte voksne


6.45.57.1

U

107.714

587.685


270.894

-

NEJ

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Godkendes projektansøgningen af Socialudvalget og imødekommes den af Social- og Indenrigsministeriet, vil det igangværende projekt fortsætte til 30. maj 2017. Socialudvalget gives en orientering om projektets resultater i foråret 2017. Herefter er det forventningen, at medarbejderne har fået et øget kendskab til Repatrieringsordning og bruger denne viden aktivt i deres daglige arbejde.

Anette Laigaard  

                                / Gitte Bylov Larsen                                                          

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under behandlingen af punktet.  

Indstillingens 1. at blev taget til efterretning og 2. og 3. at blev godkendt.
Til top