Mødedato: 07.10.2015, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Projekt "Det Gode Match"

Se alle bilag

Socialforvaltningen har søgt Egmont Fonden om økonomisk støtte til projekt ”Det Gode Match”, der skal sikre det gode match mellem anbragte børn og unge og de plejefamilier, de anbringes i. Egmont Fonden har d. 1. september 2015 bevilliget midler til projektets gen­nemførelse. Socialudvalget skal godkende, at projektet gennemføres.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen gennemfører projekt Det Gode Match i samarbejde med Egmont Fonden samt Herlev og Frederikssund Kommune.
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget forhøjes med 466.478 kr. i 2015, 1.301.629 kr. i 2016 og 606.876 kr. i 2017, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.

Problemstilling

Socialforvaltningen har gennem flere år arbejdet på, at så mange som muligt af de børn, der har behov for at blive anbragt uden for hjemmet, bliver anbragt i familiepleje. Forskning viser, at udsatte børn og unge klarer sig bedre, hvis de får lov at vokse op under så almindelige forhold som muligt. Der er derfor behov for at rekruttere kompetente plejefamilier, der kan tilbyde børnene og de unge en tryg opvækst i en velfungerende familie. Men det er ikke nok at rekruttere familierne – de skal også matche de konkrete børns behov.

Forskning på området viser, at ca. 40 % af anbragte børn og unge i alderen 13-18 år oplever et eller flere sammenbrud i deres anbringelsesforløb. Sammenbruddet sker oftest i løbet af det første år. Ifølge børnene og de unge selv er en hyppig årsag til sammenbruddet et dårligt match mellem barnet og anbringelsesstedet.

Socialforvaltningen ønsker at nedbringe andelen af sammenbrud i anbringelser. Videnscenter for Familiepleje har i den forbindelse udarbejdet et forslag til et projekt, der skal undersøge de forskellige elementer i den komplekse proces, det er at foretage et godt match mellem barn/ung og plejefamilie, samt afprøve nye metoder i matchningen, som kan styrke familieplejeanbringelser i Københavns Kommune samt bidrage til det nationale vidensgrundlag på området.

Løsning

Projekt Det Gode Match har til formål at finde frem til metoder, hvormed processen med at matche barn/ung og plejefamilie kan forbedres, således at antallet af familieplejeanbringelser, der ender i sammenbrud, nedbringes.

Målgruppen for projektet er børn og unge i alderen 8 år og opefter, der skal anbringes i familiepleje, samt deres forældre. Det anslås, at ca. 60 børn og unge i denne aldersgruppe årligt nyanbringes i plejefamilie i Københavns Kommune.

Undersøgelser viser, at det at flytte ind i en plejefamilie, som barnet/den unge ikke kender i forvejen, i sig selv er en voldsom oplevelse. Hvis anbringelsen efterfølgende bryder sammen, påføres barnet en krise. Af hensyn til barnets/den unges trivsel er det derfor afgørende, at den rette plejefamilie findes fra starten. Dette er en ud­fordring på familieplejeområdet på landsplan.

De nye metoder, projekt Det Gode Match skal udvikle, vil bl.a. omfatte en større inddragelse af børnene/de unge og deres biologiske forældre i matchningsprocessen. Det kan fx ske gennem brug af Signs of Safety, samarbejds- og forventningssamtaler mellem barn/ung, pleje­familie og sagsbehandler og gennem forsøg med at lade den unge selv interviewe den potentielle plejefamilie forud for anbringelsen.

For anbragte unge lægger projektet sig således i forlængelse af de målsætninger, der ligger i den overordnede omstilling af ungeområdet ”Tæt på Familien”, fx at de unge skal opleve en tættere kontakt og øget dialog med deres sagsbehandler, og at indsatsen er sammen­hængende og passer til de behov, som de selv og familien har.

Projektet er planlagt til at forløbe over en toårig periode. Hovedfokus er på:

  • En kortlægning af den eksisterende viden om matchning i dansk såvel som international forskning og praksis.
  • Udvikling af nye matchningsredskaber og -metoder.
  • Afprøvning af nye metoder til matchning i 25 konkrete sager, hvor et barn eller en ung forsøges matchet med en plejefamilie. Resultaterne af de nye metoder vil blive sammenholdt med resultaterne af matchningsprocesserne i 25 konkrete sager, hvor de hidtil anvendte metoder har været benyttet. Disse sager vil udgøre en kontrolgruppe i forskningsmæssig forstand. Projektet vil således i alt omfatte 50 sager, hvor børn og unge forsøges anbragt i familiepleje.
  • Afprøvning af nye samarbejdsformer mellem sagsbehandler og familieplejekonsulent.
  • Følgeforskning på 10 udvalgte sager, hvor børnene og de unges synspunkter og erfaringer ift. de afprøvede matchnings­metoder afdækkes gennem interviews og fokusgruppe.
  • Afprøvning af de nye matchningsredskaber i Herlev og Frederikssund Kommune.
  • Implementering af de nye matchningsredskaber i Københavns Kommune.

De nye metoder og matchningsredskaber, der udvikles, skal bl.a. gøre matchningen mere vidensbaseret og præget af systematiske metoder. For de anbragte børn og unge samt deres biologiske forældre og plejeforældre er det forventningen, at projektet vil lede til en mere gennemsigtig matchningsproces.

Hvis et barn eller ung, som skal anbringes i familiepleje, undervejs i matchningsprocessen viser modstand mod valget af foranstaltning, vil årsagerne til denne modstand blive undersøgt nærmere. Der vil desuden blive erfaringsopsamlet på, om familieplejeanbringelse var det bedste valg i den konkrete sag frem for andre foranstaltningstyper. Skulle et barn eller en ung vise betydelig modstand meget tidligt i matchningsprocessen, vil barnet/den unge udgå af projektet. Der vil dog stadig blive erfaringsopsamlet på årsagerne hertil.

Socialforvaltningen vil ved projektets udgang udarbejde en konkret og praksisorienteret vejledning til den gode matchningsproces, som også kan anvendes af landets øvrige kommuner. Resultaterne af følgeforskningen vil blive fremlagt i en rapport, der vil indgå i det nationale vidensgrundlag, hvorfra der kan udvikles yderligere på området. Projektet vil således både kunne forbedre Køben­havns Kommunes praksis på området og bidrage til, at man i resten af landet får nogle bedre redskaber til at matche børn/unge og plejefamilier.

Det overordnede ansvar for projekt Det Gode Match ligger hos Videnscenter for Familiepleje under Center for Familiepleje. I pro­jektet indgår derudover chefer og sagsbehandlere fra myndigheds­siden. Samlet set bidrager Socialforvaltningen således med 0,7 mio. kr. svarende til ca. 1 årsværk, jf. bilag 1. Der nedsættes desuden en faglig følgegruppe bestående af repræsentanter fra:

  • Andre kommuner (endnu ikke fastlagt)
  • Socialtilsyn Hovedstaden
  • Familieplejeorganisationen FABU
  • De 4 Årstider
  • Børnerådet
  • De Anbragtes Vilkår
  • Forældrestøtten
  • Plejefamiliernes Landsforening
  • Professionshøjskolen Metropol
  • Social- og Indenrigsministeriet.

Konsulenthuset CUBION vil stå for den eksterne evaluering af projektet.

Økonomi

Egmont Fonden har bevilliget 2.374.983 kr. til projektet. Disse midler fordeles over projektperioden, som det fremgår af tabel 1.


Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.

(2015 pl)

Varig?
ja/nej

2015

2016

2017

2

SUD

1606 Børnefamilier med særlige behov

6.45.58.1

I

466

1.302

607

Nej

2

SUD

1606 Børnefamilier med særlige behov

6.45.58.1

U

-466

-1.302

-607

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

0

-

Fonds­bevillingen er betinget af, at projektet gennemføres som beskrevet, og dækker ikke uforudsete udgifter forbundet med barsel eller sygdom.

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive tilpasset i den førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Projekt Det Gode Match kan opstartes, så snart der foreligger en godkendelse fra Socialudvalget.

Anette Laigaard

                                      / Mie Rohde Laursen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen.
Til top