Mødedato: 07.09.2011, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Stofindtagelsesrum - Udenlandske erfaringer og koncept

Se alle bilag
Socialudvalget skal drøfte oplæg om stofindtagelsesrum.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.     At Socialudvalget drøfter oplæg om stofindtagelsesrum.

Problemstilling

Socialudvalget efterlyste på mødet d. 4. maj 2011 nogle konkrete bud på stofindtagelsesrum i København:

 

·         Hvordan er de lovgivningsmæssige rammer?

·         Hvad fortæller resultater med stofindtagelsesrum i andre lande udover Canada?

·         Hvordan skal konceptet for stofindtagelsesrummet være?

 

De mest udsatte stofmisbrugere i Københavns Kommune vil formentlig profitere af et stofindtagelsesrum. Socialudvalget har derfor ønsket at udvikle et koncept for stofindtagelsesrum, således at en eventuel implementering af stofindtagelsesrum i København kan ske hurtigere og mere velforberedt når/hvis lovgivningen ændres. En del af konceptudviklingen består i at søge mere viden om - og argumentation for - stofindtagelsesrum. Socialudvalget ønsker i den forbindelse at hente inspiration fra udlandet. På dette tidspunkt i processen har de konkrete spørgsmål været: Hvad siger lovgivningen? Hvad siger de internationale erfaringer? Hvordan kunne et koncept for stofindtagelsesrum se ud i København?

Løsning

Lovgivningsmæssige rammer

Socialforvaltningen konkluderer, at der skal ny lovgivning – eller minimum en regeringsbeslutning – til, før der kan indrettes stofindtagelsesrum i Københavns Kommune. Dette konkluderes bl.a. ud fra Rigsadvokatens, Justitsministeriets og Indenrigsministeriets holdning til en eventuel etablering.

Koncept for stofindtagelsesrum

Det er afgørende, at et stofindtagelsesrum sammentænkes med andre relevante tilbud, uden at disse nødvendigvis behøver at være fysisk tilknyttet til hinanden. I Socialforvaltningens litteraturstudie argumenteres der for, at det med et stofindtagelsesrum er muligt at bygge bro mellem en meget udsat gruppe borgere og sundheds- og behandlingstilbud. Det der afgør, hvad man samlokaliserer stofindtagelsesrummet med, er de fysiske og bygningsmæssige rammer, faglige og brugerrettede overvejelser samt politiske prioriteringer.

Politisk kan der vægtes to tilgange til stofindtagelsesrummet: en ambitiøs tilgang ift. skadesreduktion med fasttilknyttede læger/sygeplejersker, udlevering af sprøjter og mad; eller en tilgang med særlig vægtning af motivation for forandring med tyngden liggende i rådgivningen, muligheder for stabilisering og fremskudt behandling.

Fagligt set giver det god mening at vægte skadesreduktion, da det formentlig er her, de største umiddelbare gevinster er at hente – mindre sygelighed, dødelighed, udlevering af sprøjter samt undersøgelser for infektioner m.m.. Når relationen er opbygget, vil der sandsynligvis være bedre mulighed for en frugtbar rådgivning om behandling.

En undersøgelse foretaget af Mændenes Hjem m.fl. viser, at der er god overensstemmelse mellem brugernes ønsker og anbefalingerne i Litteraturstudiet.

Beliggenhed og kapacitet

Ifølge litteraturstudiet er de internationale erfaringer og brugerundersøgelsen på Indre Vesterbro ift. beliggenhed ret entydige: man skal placere stofindtagelsesrum, hvor der er umiddelbart brug for dem. Dog viser erfaringer fra Frankfurt, at man med succes kan supplere centralt placerede stofindtagelsesrum med tilbud i udkanten af byen. De decentrale tilbud kan således på sigt være med til at modarbejde en yderligere centralisering af den åbne stofscene på Vesterbro, og bør placeres i relevante områder som fx Sundholm eller Nordvest.

Erfaring fra Vancouver, Hamburg og Frankfurt viser, at en lav tærskel i form af minimal registrering og vide åbningstider giver en god udnyttelse af kapaciteten.

Socialforvaltningen anbefaler, at indretningen af rummet både tilgodeser injektion og rygning, da fordelingen mellem rygning og injektion skønsmæssigt er den samme.

Ud fra beregninger vil der i forhold til stofscenen på Vesterbro, afhængigt af åbningstiden, være behov for 24-36 stationer, hvor hver station kan betjene 2-3 brugere i timen.

Socialforvaltningen arbejder med baggrund i bilag 1 og bilag 2 på at nå nærmere en konkret, mulig placering af stofindtagelsesrummet.

Afslutningsvist anbefaler Socialforvaltningen, at der afsættes midler til at evaluere etableringen og driften af et stofindtagelsesrum; helst i samarbejde med en uddannelsesinstitution.

Økonomi

Indstillingen lægger op til en drøftelse, der endnu ikke er konkret nok til, at der kan sættes økonomi på.

Anette Laigaard/
                            Jens Elmelund

Beslutning

UDSAT
Til top