Ansøgninger fra Kristeligt Studenter-Settlement om Sidegadeprojektet og Rådgivning på Vesterbro
Socialudvalget skal tage stilling til to ansøgninger fra Kristeligt Studenter-Settlement
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
2. at Socialudvalget afslår ansøgningen fra Kristeligt Studenter-Settlement vedrørende projektet SUK – Stoffet ud af kroppen - i Settlementets Rådgivning grundet manglende mulighed for finansiering.Problemstilling
Kristeligt Studenter-Settlement har ansøgt om finansiering til fortsat drift af to af deres tilbud, Sidegadeprojektet og et misbrugsprojekt under rådgivningen på Vesterbro idet en stor del af projekternes nuværende finansiering udløber ved udgangen af 2011.
Sidegadeprojektet modtager ca. 500.000 kr. i støtte fra Metodeudviklingspuljen og 1, 6 mio. kr. fra Socialministeriet (Fælles ansvar 2) til udgangen af året. Kristeligt Studenter-Settlement ansøger om, at projektet etableres som værested med driftsoverenskomst med Socialforvaltningen med et budget på 1,2 mio. kr.
Kristeligt Studenter-Settlements rådgivning på Vesterbro har projektet SUK – Stoffet ud af kroppen – som er støttet af Socialministeriet, Helsefonden og Bikubenfonden til udgangen af 2011. De ansøger om fremtidig finansiering med et årligt budget på 604. 000 kr.
Ingen af projekterne har i dag driftsoverenskomst med Københavns kommune. Ansøgningerne er vedlagt som bilag 1 og 2.
Løsning
Socialforvaltningens vurdering
Socialforvaltningen vurderer, at Kristeligt Studenter Settlement er en erfaren og vigtig organisation, hvad angår socialt arbejde på Vesterbro og Kgs. Enghave. Endvidere er organisationen meget aktiv i arbejdet omkring udvikling og forholdene for det frivillige sociale arbejde bl.a. i Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde og Frivilligt Forum.
Settlementets Rådgivning på Vesterbro –Projekt SUK
Projektet har eksisteret i 4 år og henvender sig til unge københavnere, der har et misbrug, primært af hash.
Socialforvaltningen har også tilbud til unge med misbrug. Projekt SUK er derfor et alternativ til den kommunale indsats til borgere, som gerne vil ud af et hashmisbrug. I tilbudet er der fokus på kropsligt og kognitivt at hjælpe den enkelte til en bedre kontakt med sig selv og til at kunne mærke sine egne kræfter og ressourcer. Projektet har indtil december 2010 haft kontakt med 110 borgere. Deres hidtidige resultater viser, at mellem en tredjedel og halvdelen er stoppet med deres misbrug, jf. bilag 1. I Socialforvaltningens hash- og kokaingruppe afsluttede 45 % stoffri og færdigbehandlede i 2010.
Sidegadeprojektet
Sidegadeprojektet har eksisteret i 25 år og har som formål at inkludere og kvalificere borgere til arbejdsmarkedet gennem beskæftigelse i projektets butikker og væresteder.
Settlementerne har siden 2009 modtaget midler fra Metodeudviklingspuljen til tre projekter i ”Beskæftigelseskonsortiet Settlementerne” (2009, 2010 og 2011). Dette konsortium består af Kristeligt Studentersettlement og en række andre organisationer. Projekt Sidegaden indgår som en aktiv part i Kristeligt Studentersettlement.
I perioden 2005-2008 havde Kristeligt Studentersettlement en rammeaftale med Københavns Kommune om levering af beskæftigelsesindsats til den daværende matchgruppe 4-5 (nu matchgruppe 2). Rammeaftalen var vundet efter et offentligt udbud.
I forbindelse med 2009-udbuddet fik Settlementerne ikke en aftale.
Beskæftigelseskonsortiet Settlementerne har gennem metodeudviklingsprojekterne givet et værdifuldt bidrag til beskæftigelsesindsatsen for de allersvageste borgere. Projekterne har dog ikke haft markante beskæftigelseseffekter. Dette skyldes givetvis Settlementernes meget svage målgruppe. Projekter for denne målgruppe ligger på grænsen mellem beskæftigelsesindsatsprojekter og rene sociale projekter.
Kristeligt Studenter-Settlement forslår, at Sidegadeprojektet etableres som et værested med driftsoverenskomst med Socialforvaltningen, jf. bilag 2.
Status på Metodeudviklingspuljen og udbud af beskæftigelsesindsatsen i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen oplyser, at det er besluttet at fastholde Metodeudviklingspuljen i 2012. Beløbsrammen er i lighed med 2011 reduceret til 10 mio. kr. Processen er forsinket i forhold til tidligere år, således at projekterne forventes at kunne påbegyndes ca. 1. marts 2012.
Der gennemføres fra efteråret 2011 til efteråret 2012 igen udbud af beskæftigelsesindsatsen for matchgruppe 2 (gruppen er indsatsparate, men ikke arbejdsmarkedsparate). Udbuddet forventes at træde i kraft efteråret 2012.
Økonomi
SUK har et årligt budget på 604.000 kr. Projektet har 35 personer i forløb pr. år, hvilket giver en pris på 17.250 kr. pr. bruger pr. år.
Projekterne modtager henholdsvis 300.000 kr. og 200.000 kr. i støtte fra Socialministeriets pulje til frivilligt socialt arbejde i 2011 og i 2012.
Socialforvaltningen i Københavns Kommune har ikke mulighed for at anvise finansiering i eksisterende rammer til imødekommelse af ansøgningerne.
Videre proces
Kristeligt Studenter-Settlement er informeret om, at forlængelsen af metodeudviklingspuljen, samt det kommende udbud af beskæftigelsesindsatsen.
Endvidere er Settlementets rådgivning på Vesterbro informeret om muligheden for at ansøge puljen til frivilligt socialt arbejde efter Servicelovens § 18.
BILAG
- Ansøgning vedrørende Sidegadeprojektet
- Ansøgning vedrørende SUK under Settlementets rådgivning på Vesterbro
/Jens Elmelund