Mødedato: 07.06.2023, kl. 16:30
Mødested: Se mail

Status på håndtering af BR-medlemsforsalg vedr. afkriminalisering af narkotika

Se alle bilag

Resumé

Den 2. februar 2023 vedtog Borgerrepræsentationen et medlemsforslag om afkriminalisering af narkotika. På baggrund af medlemsforslaget er Socialforvaltningen, med inddragelse af andre relevante forvaltninger, blevet pålagt at 1) udarbejde forslag til politisk behandling om at rette henvendelse til regeringen med forslag om, at København bliver forsøgsby for afkriminalisering af narkotika og 2) undersøge, hvordan man har eller er i gang med at afkriminalisere narkotika i andre lande. Herudover er Socialforvaltningen blevet pålagt at invitere til et offentligt debatarrangement om afkriminalisering af narkotika, hvor social- og boligministeren og justitsministeren inviteres med. Socialudvalget præsenteres nu for en status på forvaltningens arbejde med håndtering af medlemsforslaget.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager status på forvaltningens arbejde ifm. håndtering af Borgerrepræsentationens medlemsforslag om afkriminalisering af narkotika til efterretning.

Problemstilling

Den 2. februar 2023 vedtog Borgerrepræsentationen følgende medlemsforslag om afkriminalisering af narkotika stillet af Radikale Venstre: ”Det foreslås,1. at Borgerrepræsentationen pålægger socialforvaltningen med inddragelse af andre relevante  forvaltninger at udarbejde et forslag til politisk behandling om at rette henvendelse til regeringen med forslag om, at København bliver forsøgsby for afkriminalisering af narkotika jf. motiveringen, 2. at socialforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger undersøger, hvordan man i andre lande har afkriminaliseret eller er i gang med at afkriminalisere narkotika. Derudover skal forvaltningen invitere Socialministeren og Justitsministeren til et offentligt  debatarrangement om afkriminalisering af narkotika". Medlemsforslaget blev vedtaget med 44 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme, jf. bilag 1.

Løsning

Socialforvaltningens håndtering af medlemsforslaget kan inddeles i tre overordnede spor. Til hvert spor følger en status på, hvordan forvaltningen arbejder med sporet.

Spor A. Undersøgelse af erfaringer  med afkriminalisering af narkotika

Forvaltningen har været i dialog med forslagsstiller, som har tilkendegivet at forsøget primært skal centrere sig om de stoffer, der florerer på den åbne stofscene på Vesterbro, dvs. kokain og heroin, jf. motivationen for forslaget. 

Forvaltningen er i gang med at undersøge, hvordan man har eller er i gang med at afkriminalisere narkotika i andre lande. 

Erfaringer fra Portugal og Norge
Forvaltningen kigger bl.a. på erfaringerne fra Portugal og Norge, jf. motivationen.

I juli 2001 trådte en lov i kraft, som afkriminaliserede besiddelsen af både hårde stoffer og cannabis i Portugal. Der er dog ikke tale om en legalisering af stoffer. Narkotika (stoffer som cannabis, heroin, ecstasy, kokain og amfetamin) er fortsat ulovlige, men det er muligt for borgere at være i besiddelse af mindre mængder stoffer til eget forbrug, uden at det får strafferetlige konsekvenser. En central del af loven er, at brugere, der pågribes i besiddelse af stoffer til eget forbrug i stedet introduceres til social- og  sundhedsydelser. Loven kombinerer således afkriminaliseringen af narkotika med forebyggelse og behandling i sundheds- og socialsystemet. 

Norge har ikke afkriminaliseret narkotika generelt. Den nuværende norske regering er imod en generel afkriminalisering, men det fremgår af regeringsgrundlaget mellem Arbeiderpartiet og Senterpartiet, at regeringen arbejder for en ændring af den nuværende narkotikapolitik, således ”at stofmisbrugere mødes med hjælp og behandling i stedet for strafferetlige sanktioner”. Rigsadvokaten fremlagde i maj 2022 nye retningslinjer for behandlingen af sager vedrørende stofmisbrugeres besiddelse af narkotika til eget brug. Det skete på baggrund af tre domme afsagt af Højesteret i sager, hvor stofmisbrugere er blevet pågrebet med narkotika til eget brug. Højesteretsdommene fastslår, at stofmisbrugere ikke skal straffes for besiddelse af narkotika til eget brug.

Det bør bemærkes, at et eventuelt forsøg med afkriminalisering af narkotika ikke må være i strid med Narkotikakonventionen (1961), Psykotrop-konventionen (1971) og FN-konventionen mod ulovlig handel med narkotika og psykotrope (psykoaktive) stoffer fra 1988. 150 lande har tilsluttet sig disse konventioner, herunder Danmark. Samtidig skal der tages højde for EU’s gældende narkotikastrategi (2021-25).

Forvaltningen fortsætter undersøgelserne af erfaringer med afkriminalisering i andre lande, herunder hvordan ordningen i Portugal er tilrettelagt ift. de ovenfor nævnte konventioner Der vil blive udarbejdet et overordnet notat herom, som vil tilgå Socialudvalget ifm. debatarrangementet.

Spor B. Afholdelse af offentligt debatarrangement

Debatarrangementet har til formål at sætte fokus på problematikken og evt. indhente bidrag og/eller perspektiver til det kommende forslag. Forvaltningen arbejder på at få centrale aktører på området til at deltage og bidrage med oplæg/input til rammesætning af debatten. Forvaltningen har fået tilsagn fra to eksperter på området til at holde oplæg til debatarrangementet, Esben Houborg, lektor ved Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus universitet og Dr. Nuno Capaz fra SICAD (General Directorate for Intervention on Addictive Behaviours & Dependencies), som er et generaldirektorat under det portugisiske sundhedsministerium, der arbejder med forebyggelse af misbrug og afhængigheder. 

I forbindelse med debatarrangementet kan forskellige bud på formålet med en afkriminalisering af narkotika med fordel diskuteres, så det bliver tydeligt, hvilke målgrupper afkriminaliseringen har til hensigt at gavne. Det kunne fx handle om at skabe større ro og tryghed for stofbrugere i hele byen eller i afgrænsede områder af byen; om at skabe bedre muligheder for behandling til stofbrugere, som det fx er tilfældet med ordningen med lægeordineret heroin, eller om at fokusere politiets indsats mod bagmændene frem for stofbrugerne – også i de dele af byen, hvor der ikke ligger stofindtagelsesrum.  Formålet vil blive indarbejdet i henvendelsen til regeringen med forslag om, at København bliver forsøgsby for afkriminalisering af narkotika.

I forlængelse heraf kan muligheder for afkriminaliseringens form ligeledes debatteres. Det kunne eksempelvis omhandle hvorvidt der ønskes afkriminalisering generelt i hele kommunen, i begrænsede zoner (eks. Vesterbro og Sundholm),  for stofbrugere (ikke nattelivet) , eller en afkriminalisering der kan benyttes til at udvide/tilpasse eksisterende tilbud for målgruppen (Valmuen, som er kommunens tilbud om lægeordineret heroin, og stofindtagelsesrum), eller skabe andre typer af tilbud, som kan imødekomme stofbrugernes behov bredere, end det er tilfældet i dag (eksempelvis apotekssalg af godkendte rusmidler til  registrerede stofbrugere eller mulighed for at injicere lægeordineret heroin i eget hjem).

Justitsministeren og social- og boligministeren er jf. pkt. 2 i medlemsforslaget, inviteret til at deltage i arrangementet. Invitationen til ministrene fremgår af bilag 2. Forvaltningen har bl.a. inviteret social- og sundhedsordførere fra Folketinget til at deltage i debattenBorgerrepræsentationens medlemmer og eksperter/aktører på området har også modtaget en invitation. Derudover annonceres offentligt omkring arrangementet. Se offentlig invitation i bilag 3. Af bilag 4 fremgår en bruttoliste over inviterede aktører til arrangementet. En del af debatarrangementet vil være en paneldebat mhp. at få forskellige holdninger frem for at nuancere debatten. 

Arrangementet afholdes mandag  den 2. oktober 2023 Socialborgmester Karina Vestergård Madsen har den 8. maj 2023 fremsendt særskilt  invitation til ministrene  mhp. afklaring af deres eventuelle deltagelse/rolle i arrangement Begge ministre har kvitteret for modtagelsen af invitationen og vil vende tilbage, da de på nuværende tidspunkt ikke kan sige om de kan deltage eller ej. Debatarrangementet vil blive afholdt uanset tilbagemeldingerne fra de inviterede ministre. Efter debatarrangementet udarbejdes det endelige forslag til politisk behandling om at rette henvendelse til regeringen med forslag om, at København bliver forsøgsby for afkriminalisering af narkotika.

Spor C. Henvendelse til regeringen

Socialforvaltningen er blevet pålagt at udarbejde forslag til politisk behandling om at rette henvendelse til regeringen med forslag om, at København bliver forsøgsby for afkriminalisering af narkotika, jf. punkt 1 i medlemsforslaget. Henvendelsen til regeringen med forslag om, at København bliver forsøgsby for afkriminalisering af narkotika er planlagt til forelæggelse og behandling på Socialudvalgets møde den 13. december 2023. I forlængelse heraf skal forslaget behandles  Borgerrepræsentationen.

Inden forslaget kommer til politisk behandling, vil det blive sendt i en kort høringsproces hos relevante aktører, herunder andre forvaltninger jf. bilag 4. Høringsprocessen er planlagt at finde sted efter afholdelse af debatarrangementet medio/ultimo oktober.

Se nedenstående tidsplan for forvaltningens håndtering af medlemsforslaget:

Tid

Indhold

Juni-september 2023

Undersøgelser af erfaringer med afkriminalisering af narkotika og forberedelser til debatarrangement

Oktober 2023

Debatarrangement

Oktober-november 2023

Udarbejdelse af forslag til politisk behandling
(herunder kort høringsproces)

December 2023

Politisk behandling i SUD

Januar 2024

Politisk behandling i BR

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Tilbagemeldingerne fra justitsministeren og social- og boligministeren afventes. Det videre arbejde med undersøgelse af erfaringer med afkriminalisering af narkotika og tilrettelæggelse af kommende debatarrangement fortsættes.

Mikkel Boje

                                         / Eva Stokbro Jensen

 


Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top