Diverse ledelsesinformationer for 2016
Socialudvalget forelægges diverse ledelsesinformationer for 2016.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget tager vedlagte diverse ledelsesinformationer for 2016 til efterretning (bilag 1).
Problemstilling
Socialudvalget får i løbet af året forelagt informationer om forvaltningens drift, resultater og økonomi. Socialforvaltningen forelægger nu Socialudvalget rapport om diverse ledelsesinformationer for 2016. Der er tale om data om belægningen på herberg, krisecentre og natcaféer, anvisningsliste til et botilbud, ventetid på almene bolig, udsættelser af almene boliger, de særlige beskæftigelsesordninger, behandlingsgarantien på stofmisbrugsområdet, ledelsestilsyn på personsagsområdet og sygefravær.
Løsning
I det følgende gennemgås de vedlagte diverse ledelsesinformationer for 2016.
Belægning på herberger og krisecentre (servicelovens §§ 109 og 110)
- I 2016 var den gennemsnitlige belægningsprocent for krisecentrene 97 % og for herbergerne 89 %, hvilket ligger inden for målsætningen om en belægning mellem 95 - 105 % for krisecentrene. Hvorimod den gennemsnitlige for herbergerne 89 % ligger under målsætningen.
- På herbergerne har belægningen været stabil hen over året. Der har været et mindre fald i august og december 2016, hvilket primært skyldes, at henholdsvis Kollegiet Gl. Køge Landevej har udbygget, samt at det nye ungeherberg på Nøjsomhedsvej er åbnet. Begge steder har haft en visitationsperiode til de nye pladser med lav belægning til følge. Krisecentrene har været fuldt belagt i årets første tre kvartaler, men i 4. kvartal er der sket et fald, der har medført, at krisecentrene har haft enkelte ledige pladser.
-
Der er et lovfastsat selvhenvenderprincip på herberger og krisecentre. Princippet giver styringsmæssige udfordringer på området. Der kan f.eks. gå lang tid, fra en borger er indskrevet på et privat eller udenbys tilbud, til forvaltningen får oplysning om det og kan begynde at handle på borgerens situation. Derudover kan forvaltningen ikke selv fastlægge serviceniveauet på private og udenbys tilbud.
Belægning på natcafeerne (servicelovens § 110)
- Den gennemsnitlige belægningsprocent var i 2015 på 79 %. I 2016 var den gennemsnitlige belægningsprocent på 72 %. Tilsammen har der gennemsnitligt været 92 sovende og 208 besøgende på alle natcaféer pr. nat i 2016.
- Socialforvaltningen kan fortsat tilbyde en plads til hjemløse, der henvender sig med ønske om at overnatte. Der er åbnet flere nødovernatningspladser i København i 2016 sammenlignet med i 2015, hvilket har givet et mindre pres på de kommunale natcaféer i vintermånederne.
- Den gennemsnitlige belægningsprocent på natcaféerne fremstår lav, fordi der skelnes mellem sovende og besøgende. Natcaféerne på Aktivitetscentret og Mændenes Hjem har karakter af at være et natværested med et generelt højt antal besøgende og et relativt lavt antal sovende sammenlignet med de øvrige natcaféer.
Antal borgere på anvisningsliste til et botilbud
- Antallet af borgere med handicap, der venter på et botilbud, har været nogenlunde stabilt i 2016 frem mod december 2016, hvor der sker et større fald fra 144 til 105 ventende. I december 2016 blev alle nettoventende på handicapområdet spurgt, om de var klar til at flytte i botilbud. Dette har bevirket, at flere har meddelt, at de ikke pt. er aktivt søgende. Der er tale om borgere med varigt behov, som på et tidspunkt skal have ophold i et botilbud, bare ikke inden for det næste halve år. Trods faldet har flere ventet forholdsvis længe på et tilbud. Det skal samtidig bemærkes, at økonomien på handicapområdet er presset, og at der arbejdes med en kapacitetsanalyse frem mod Budget 2018.
-
Siden juni 2016 har der været et fald i antallet af borgere med sindslidelser, der venter på et botilbud. Det skyldes bl.a., at de 25 nye pladser, der blev af sat midler til i overførselssagen i 2016, er blevet etableret i perioden. Derudover har processen omkring revisitering af 35 af de farligste beboere frigjort pladser til andre beboere på botilbuddene. Der visiteres fortsat kun i begrænset omfang til botilbuddene på Granvej og Lindegårdshusene grundet de forestående omlægninger. Derfor er der et større antal ubenyttede pladser her. På psykiatriområdet forventer forvaltningen fortsat et fald i anvisningslisten i 2017, men med en større andel dobbeltdiagnosticerede borgere blandt de ventende.
-
Socialforvaltningen er bekymret over udviklingen på begge områder og arbejder på en løsning frem mod budgetforhandlingerne.
Ventetid på almene boliger
- Udviklingen i den gennemsnitlige ventetid for at få anvist en bolig er relativt stabilt. Siden 2013 har den gennemsnitlige ventetid således ligget på ca. 200 dage på en bolig. Dette tal rummer dog en stor spredning. Ventetiden for den enkelte borger afhænger af to ting: 1) betalingsevne og 2) hvor stor en bolig den enkelte har behov for. For borgere med en betalingsevne på højst 3.500 kr. var den gennemsnitlige ventetid i 1. halvår 2016 376 dage. Familier, som indtil nu har haft en bedre betalingsevne, venter noget kortere på bolig.
- Huslejepriserne på almene boliger er stigende, hvilket gør det vanskeligt for Socialforvaltningens målgrupper at betale for de boliger, som kommunen har anvisningsret over. Socialforvaltningen er bekymret over udviklingen og arbejder på mange fronter med løsningsmuligheder.
Status på udsættelser af egen bolig
- Der har i alt været 273 udsættelser i 2016, hvorfor der er en forventning om, at målet for Socialudvalgets pejlemærke om højst 458 årlige udsættelser er nået i 2016. Fogeden modtog i alt 1.703 sager i 2016, hvoraf 273 sager således resulterede i en effektueret udsættelse. Dette svarer til en andel på 16 %.
- Socialforvaltningen finder resultatet for 2016 meget tilfredsstillende. Socialforvaltningen følger dog situationen tæt, eftersom der er risiko for, at implementeringen af Jobreformens fase 1 og udvidelsen af målgruppen for integrationsydelse kan føre til et øget antal udsættelser.
De særlige beskæftigelsesordninger
- Socialforvaltningen har i 2016 opfyldt de opstillede kvotemål.
- Det gode resultat skyldes, at forvaltningen har omlagt indsatsen og sammentænkt den socialfaglige indsats med den beskæftigelsesrettede indsats. Målet har været at øge borgerens sociale mobilitet og dermed øge borgerens muligheder for at få fodfæste på arbejdsmarkedet.
Behandlingsgarantien på stofmisbrugsområdet
- Behandlingsgarantien indebærer, at borgerne har ret til at få et tilbud om behandling inden for 14 dage. Tidsfristen regnes fra tidspunktet for den første henvendelse med ønske om behandling.
- I 2016 henvendte 732 borgere sig med ønske om stofmisbrugsbehandling. Af dem fik 688 iværksat behandling inden for behandlingsgarantien, svarende til 94 %, hvorimod den lå på 87 % i 2015.
- Socialforvaltning finder udviklingen fra 2015 til 2016 tilfredsstillende.
Ledelsestilsyn på personsagsområdet
- Formålet med ledelsestilsyn på personsagsområdet er at opdage og rette eventuelle fejl hurtigt, sikre ledelsesinformation og øge kvaliteten og styringen på området, så der hjemtages korrekt statsrefusion. Ledelsestilsynet er indrettet således, at der udtages stikprøver til indikation af, om der er fejl indenfor områderne.
- I 2016 er 501 sager blevet kontrolleret. Der har været fejl i 26 sager, hvilket svarer til en fejlprocent på 5 % af de kontrollerede sager. De kontrollerede sager beløber sig til en samlet værdi på 2.501.201 kr., hvoraf der er sket berigtigelse for 74.018 kr., hvilket svarer til 3 % af det samlede kontrollerede beløb.
- Socialforvaltningen finder resultatet 2016 acceptabelt, men arbejder fortsat målrettet på at forebygge fejl.
Status på sygefravær
- Sygefraværet for hele forvaltningen blev 12,2 fraværsdagsværk pr. fuldtidsansat, hvilket er 0,2 over måltallet for 2016.
- Der er i 2017 iværksat særlig fokus på indsatser omkring tydelig opfølgning gennem ledelsesstrengen, fokus på nedbringelse af arbejdsskader, samt en særlig indsats i forhold til sikkerhed og arbejdsfællesskaber i hele forvaltningen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialudvalget får forelagt næste afrapportering om diverse ledelsesinformationer oktober 2017.
Forvaltningen vil fortsat kigge på, om der er flere udvalgssager, der kan indgå i fremtidige afrapporteringer, eksempelvis afrapportering om tilsyn i hjemmepleje.
Nina Eg Hansen
/ Dorte Bukdahl og Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Under punktets behandling deltog kontorchef Eva Stokbro Jensen.
Indstillingen blev taget til efterretning.