Mødedato: 07.05.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialudvalgets høringsvar til Kommuneplanstrategi 2014

Se alle bilag

Socialudvalget skal drøfte forslag til Kommuneplanstrategi for København 2014 og godkende Socialudvalgets høringssvar til Økonomiudvalget vedrørende Kommuneplanstrategien 2014 .

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget

  1. At Socialudvalget drøfter forslag til Kommuneplanstrategi for København 2014, jf. bilag 1
  2. At Socialudvalget godkender høringssvar til Økonomiudvalget vedrørende Kommuneplanstrategien for 2014, jf. bilag 2.

 

Problemstilling

Ifølge planloven skal Borgerrepræsentationen i første halvdel af valgperioden vedtage en kommuneplanstrategi, som sætter rammerne for revisionen af selve kommuneplanen, der regulerer den fysiske planlægning i byen.

Økonomiudvalget har den 25. marts 2014 besluttet at sende udkastet til Kommuneplanstrategi 2014 til høring i alle de stående fagudvalg, herunder Socialudvalget.

Kommuneplanstrategien er udarbejdet i et samarbejde mellem kommunens syv forvaltninger og tager udgangspunkt i de aktuelle udviklingstendenser og behov i København.

Løsning

Kommuneplanstrategien for 2014 har titlen ’Den sammenhængende by’ og præsenterer de overordnede mål og indsatser i de kommende års fysiske byudvikling i København og sætter rammen for udarbejdelsen af Kommuneplan 2015, der regulerer den fysiske planlægning af byen.

Det forventes, at der i 2025 vil være 670.000 københavnere, hvilket er 100.000 flere end i 2014. Heriblandt vil mange være unge og børnefamilier. I Kommuneplanstrategien gennemgås en række af de muligheder og udfordringer, som blandt andet befolkningsvæksten giver for byens udvikling og dens fortsatte sammenhængskraft. Kommuneplanstrategien har særligt fokus på følgende temaer:  

  • Plads til flere københavnere

  • Bæredygtig udvikling 

  • Flere arbejdspladser i København 

  • En sammenhængende by 

  • Kvalitet i byen

Det er særligt temaet om en fysisk og socialt sammenhængende by, der har betydning for det sociale område. Under dette tema fremhæver kommuneplanstrategien udfordringen med fortsat at sikre et socialt og kulturelt sammenhængende København med fortsat at sikre tilgængelige boliger til de mest udsatte borgere, når priserne på både det private og almene boligmarkedet stiger. Indsatser under dette område er:  
  • At fremme spredningen af almene boliger i byen
  • At undersøge hvorvidt kommuneplanrammerne kan medvirke til at muliggøre billige boliger til borgere med meget lav betalingsevne       
  • At fastholde målet om 20 % almene boliger (særligt i nye byudviklingsområder)  
  • At styrke samarbejdet og indgå partnerskaber med de almene boligorganisationer i København
  • At anmode staten om bedre redskaber til at føre en aktiv boligpolitik og sikre almene boliger også i nye byudviklingsområder.
Boligpolitik og socialpolitik er tæt forbundne. Det er væsentligt, at Socialforvaltningens tilbud også fremover kan spredes over byen, så udsatte borgere og borgere med særlige behov bliver inkluderet i forskellige byområder. Ligeledes er muligheden for, at der også i fremtiden tilvejebringes boliger i København, som også Socialforvaltningens målgrupper kan betale, en af de afgørende forudsætninger for, at de socialfaglige strategier kan realiseres og udsatte borgere hjælpes bedst muligt.

Med de stigende boligpriser kommer flere og flere boliger udenfor rækkevidde for Socialforvaltningens målgrupper. Socialudvalget tilkendegiver derfor i høringssvaret, at Socialudvalget finder det positivt, at det i kommuneplanstrategien foreslås at undersøge, hvorvidt kommuneplanrammerne kan medvirke til at muliggøre billige boliger til borgere med meget lav betalingsevne.

Ligeledes tilslutter Socialudvalget sig målsætningen om at anmode staten om at give kommunen nye og bedre redskaber til at føre boligpolitik, men Socialudvalget opfordrer til, at nye redskaber ikke kun skal være til at kunne bygge almene boliger i nye byudviklingsområder, men i ligeså høj grad skal sikre, at der fortsat kan bygges billige boliger i København til boligsocial anvisning samt til unge på kontanthjælp, som ikke opfylder kriterierne for ungdomsboliger.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkendes indstillingen, sendes høringssvaret til Økonomiforvaltningen.  I juni måned fremlægges sagen med udvalgenes respektive høringssvar for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Udkastet til Københavns Kommunes Kommuneplanstrategi 2014 vil herefter blive sendt i bred offentlig høring i mindst 8 uger.

Økonomiforvaltningen udarbejder efterfølgende en hvidbog, der resumerer den offentlige debat og de indkomne høringssvar. Hvidbogen fremlægges sammen med kommuneplanstrategien for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i december 2014. Kommuneplanstrategien og resultatet af den offentlige høring indgår i grundlaget for revisionen af kommuneplanen. Kommuneplan 2015 vil blive fremlagt til politisk behandling i første halvår af 2015 med offentlig høring og endelig vedtagelse i andet halvår af 2015.

 

         Anette Laigaard                              

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at Socialudvalget mener, at kommuneplanstrategien i højere grad skal understrege behovet for god boligspredning, bedre tilgængelig for borgere med handicap og adgang til rekreative områder.

Venstre afgav protokolbemærkning om, at”Det er efter Venstres opfattelse ikke en kommunal opgave at være dominerende aktør på boligmarkedet, idet vi mener, at boligmarkedet bør fungere på markedsvilkår. Det er derimod en kommunal opgave at tilvejebringe pleje- og ældreboliger. Vi er enige i, at der bør være boliger i alle prisklasser, men at det er op til markedet at sikre disse.”
Til top