Mødedato: 07.05.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Nedsættelse af Underudvalg under Socialudvalget vedr. fordeling af § 18-midler for 2015

Socialudvalget skal tage stilling til nedsættelse af underudvalg under Socialudvalget, der skal udarbejde indstilling til Socialudvalget om fordeling af tilskud til frivilligt socialt arbejde, jf. servicelovens § 18. Derudover skal Socialudvalget tage stilling til rammerne for uddeling af midlerne.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget udpeger tre medlemmer fra udvalget til et underudvalg, der skal udarbejde en indstilling til Socialudvalget på grundlag af Socialforvaltningens indstilling om fordeling af midlerne i 2015 til frivilligt socialt arbejde,
  2. at Socialudvalget tiltræder, at for sent indkomne ansøgninger afvises og henvises til næste års ansøgningsrunde,
  3. at Socialudvalget tager de nedenfor beskrevne præmisser for udarbejdelse af indstilling til Socialudvalget til efterretning,
  4. at Socialudvalget godkender, at 20 % af § 18-midlerne reserveres til egentlige samskabelsesprojekter mellem frivillige organisationer og Socialforvaltningen,
  5. at Socialudvalget godkender at loftet for påkrævet statsautoriseret regnskabsaflæggelse hæves til 500.000 kr., samt
  6. at Socialudvalget godkender, at der årligt afsættes 33 % af midlerne til fordeling til 3-årige projekter

Problemstilling

Socialudvalget uddeler hvert år midler til frivilligt socialt arbejde, jf. Servicelovens § 18. Socialudvalget skal nedsætte et underudvalg bestående af tre medlemmer af Socialudvalget, der sammen med socialforvaltningen udarbejder en indstilling om fordeling af midlerne til Socialudvalget.  I forlængelse af temadrøftelsen om udviklingen af frivillighed i Socialforvaltningens ønsker Socialforvaltningen, at udvalget drøfter mulighederne for at målrette uddelingen så der sikres en større sammenhæng mellem uddelingen og forvaltningens øvrige arbejde på området.

Løsning

For at kvalificere beslutningsproceduren i forbindelse med uddeling af § 18-midler har det tidligere Socialudvalg besluttet at anvende Kommunestyrelseslovens mulighed for at nedsætte et underudvalg med en forberedende og rådgivende funktion. Socialudvalget skal derfor nedsætte et underudvalg bestående af tre medlemmer af Socialudvalget til i efteråret 2014 at udarbejde indstilling om fordelingen af § 18-midler til Socialudvalget. Fordeling af mandaterne sker efter forholdstalsvalg.

Som grundlag for underudvalgets arbejde foretager forvaltningen en faglig vurdering af ansøgningerne, som fremsendes til underudvalget. På baggrund heraf behandler underudvalget ansøgningerne og forelægger deres indstilling om fordeling af tilskudsmidlerne for Socialudvalget. Det vil fremgå af indstillingen hvilke organisationer, der er indstillet af forvaltningen og hvilke af udvalget.

Indstillingen forelægges normalt for Socialudvalget i november eller december.

Proces for indstilling til fordeling af § 18-midler
Socialforvaltningen deltager i underudvalgets behandling af ansøgningerne og udarbejder notat med de sager, underudvalget har drøftet, samt underudvalgets begrundelser for at ændre forvaltningens indstilling. Hvis underudvalget ikke har en fælles holdning til indstillingen af de konkrete ansøgninger, vil forvaltningens indstilling udgøre indstillingen til Socialudvalget.


14 dage inden indstillingen skal behandles, får Socialudvalget tilsendt indstillingen til fordeling af midlerne til kommentering. Eventuelle kommentarer skal fremsendes til Socialforvaltningen inden for 7 dage. Herefter vil de samlede kommentarer tilgå alle udvalgsmedlemmer forud for udvalgsmødet.

Med henblik på at kvalificere behandlingen af sagen, forslår forvaltningen, at eventuelle spørgsmål til indstillingen fra socialudvalgsmedlemmerne fremsendes til forvaltningen forud for det udvalgsmøde, hvor indstillingen er på dagsordenen.
Oversigten over forslaget til fordeling af midlerne, som Socialudvalget vil få forelagt, vil tage udgangspunkt i sidste års kriterier og dermed indeholde: En oversigt over foreninger og deres formål, målgruppe, bydel aktiviteter, antal brugere, antal frivillige, om der søges om en 3-årig bevilling, tidligere bevillinger samt oversigt over den samlede indstillede bevilling fordelt på målgrupper.

Indstillingen vil desuden indeholde en oversigt over forvaltningens begrundede indstilling til underudvalget og en oversigt over underudvalgets indstilling til Socialudvalget, samt en angivelse af, hvorvidt Københavns Kommune har tilsvarende projekter i gang allerede. Det vil også fremgå af indstillingen, hvis der er foreninger, der indstilles til at få reduceret § 18-midlerne med 50 pct. eller derover sammenlignet med, hvad de har modtaget året forinden.

Præsentationen vil dels blive opstillet efter målgrupper og dels efter aktivitetstype eks. rådgivninger, ledsagerordner, væresteder osv. jævnfør udvalgets beslutning i forbindelse med seneste års behandling af fordeling af § 18-midler.

For sent ankomne ansøgninger afvises og henvises til næste år
Hvert år annonceres i lokalaviserne og på kommunens hjemmeside om muligheden for at søge puljemidler til frivilligt socialt arbejde i Københavns Kommune. Der afholdes desuden informationsmøder. Der er ansøgningsfrist i slutningen af august.


På trods af annonceringen har Socialforvaltningen tidligere år modtaget ansøgninger efter fristens udløb. For at sikre en lige behandling af alle forespørgsler om ansøgning efter fristen, foreslår forvaltningen, at for sent modtagne ansøgninger henvises til næste års behandling af ansøgningerne.

Særlig politisk prioritering af en del af puljen til frivilligt socialt arbejde
Som det fremgår af indstillingen om udviklingen af Socialforvaltningens arbejde med frivillighed, ser Socialforvaltningen en mulighed i at inddrage puljen til frivilligt socialt arbejde mere strategisk i dette arbejde.


Formålet med uddelingen af § 18-midler er at støtte den nytænkning og kreativitet, der kan opstå i det frivillige rum. Tanken er at skabe merværdi for kommunens borgere – at støtte dem, der har gnist og gejst til at yde en ekstra indsats til fordel for deres personlige udvikling og selvfølelse såvel som får modtagerens.

Forvaltningen foreslår, at de treårige bevillinger reserveres til fordeling blandt ansøgere, som ønsker at indgå i et samarbejde med forvaltningen om udviklingen af tilbud til sårbare og udsatte borgere samt børn og unge, der kan have gavn af en anden form for hjælp, end den man kan tilbyde fra forvaltningsmæssig side. Ved at reservere de treårige bevillinger til dette formål skabes økonomisk råderum til at sætte handling bag ønsket om inddragelse af civilsamfundet, ligesom det udviklingspotentiale for nytænkning, der ligger i § 18-midlerne, vil kunne sikres.

Det tidligere socialudvalg har besluttet, at 10 % af grundbevillingen skal reserveres til treårige bevillinger. Dvs. at 1,36 mio. kr. i 2014 gik til treårige bevillinger.  Socialforvaltningen foreslår, at andelen af midler, der i 2015 går til treårige bevillinger hæves til 33 % svarende til 3,2 mio. kr. beregnet ud fra midler til fordeling i 2014. Socialforvaltningen foreslår desuden, at 20 % af grundbevillingen målrettes egentlige samskabelsesprojekter mellem forvaltningen og frivillige organisationer, svarende til 1,2 mio. kr. beregnet ud fra midler til fordeling i 2014.

Ligeledes foreslår socialforvaltningen, at der fremadrettet fokuseres mere på effekt og evaluering af de indsatser, der får treårige bevillinger. Således sikres fokus på metodeudvikling, erfaringsopsamling og dokumentation af den merværdi der kan opstå, når det frivillige og offentlige i samarbejde udvikler og implementerer indsatser for borgerne. Det bør også overvejes, om der fremadrettet skal stilles kriterier om økonomisk robusthed blandt ansøgere, før de modtager en eventuel bevilling. Her skal dog tages forbehold for, at en del af § 18-midlerne fordeles i relativt små beløb til både små og store foreninger. Det kan væres svært at stille krav til relativt små foreninger og til foreninger, der kun modtager små bevillinger. Forvaltningen foreslår derfor, at der fremadrettet arbejdes med målrettede krav om effekt og økonomisk robusthed blandt modtagere af store bevillinger.

Det foreslås endvidere, at loftet for, hvornår der kræves revisionspåtegnet godkendelse af et regnskab, hæves fra 100.000 kr. til 500.000 kr. Herved vil det sikres, at flere af midlerne benyttes til det sociale arbejde – og ikke det regnskabsmæssige. En eventuel hævelse af loftet vil ske i overensstemmelse med kommunens Kasse- og Regnskabsregulativ, hvoraf det fremgår i Bilag om tilskudsforvaltning, at projekttilskud på over 500.000 kr. skal revisionspåtegnes af statsautoriseret revisor. Det foreslås således, at tilskud under 500.000 kr. følger de nuværende procedurer for foreninger, der modtager under 100.000 kr., som aflægger regnskab, som ikke behøver godkendes af en statsautoriseret revisor.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, vil de tre medlemmer af underudvalget snarest muligt blive kontaktet af Socialforvaltningen med henblik på at fastsætte to mødedatoer omkring uge 40, hvor de vil blive præsenteret for Socialforvaltningens indstilling til underudvalget.

Socialforvaltningen vil desuden arbejdere videre med et udkast til konkrete præmisser for fordelingen af § 18-midler for 2015, som underudvalget vil blive præsenteret for snarligt.

Socialforvaltningen forventer, at indstillingen om fordeling af puljemidlerne for 2015 behandles på et udvalgsmøde i november måned 2014. 

Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at blev godkendt, mens indstillingens øvrige at-punkter blev udsat til behandling på udvalgets møde d. 13. august 2014 med bemærkning om, at indstillingens model sendes i høring i Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt arbejde.
Til top