Mødedato: 07.05.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Eksterne midler fra Egmont Fonden til projekt under Center for Familiepleje

Socialudvalget skal godkende et projekt med bevilliget ekstern finansiering på børnehandicapområdet.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

1. at Socialudvalget godkender, at Center for Familieplejes Videnscenter har søgt om midler til delvis finansiering af et projekt om børn med kronisk sygdom eller handicap i familiepleje.

2. at Socialudvalget godkender, at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget hæves med 1,87 mio. kr., jf. økonomiafsnittet, til et projekt om børn med kronisk sygdom eller handicap i familiepleje.

Problemstilling

Der er mangel på viden i Københavns Kommune om, hvilke særlige udfordringer plejefamilierne til børn med svært og lettere handicap eller kronisk sygdom oplever, og hvilke former for hjælp og støtte plejefamilierne i særlig grad har brug for. Der er derfor behov for at få  kompetenceudviklet området ved hjælp af gennemførelse af en undersøgelse, der kan tilføre Socialforvaltningen og landets øvrige kommuner viden om disse børn og unges trivsel i plejefamilierne og de særlige udfordringer i plejeforholdene, set fra såvel plejefamiliernes som børnenes/de unges eget perspektiv. 

Løsning

Center for Familieplejes Videnscenter har søgt om, og fået bevilliget midler fra Egmont Fonden til et udviklingsprojekt, som har til formål at kvalificere familieplejeområdet til at rumme anbragte børn med en kronisk sygdom eller handicap. Projektet løber i 2014-2016, og de bevilgede midler fra Egmont Fonden udgør 1,87 mio. kr. I ansøgningen er der taget forbehold for politisk godkendelse. 

Konkret vil projektet kortlægge, hvordan kommuner kan udvikle og kvalificere familiepleje som indsats for børn og unge med en kronisk sygdom eller handicap. Dette sker via kvalitative og kvantitative undersøgelser såsom interviews og spørgeskemaer. Projektet vil lægge særlig vægt på at tilvejebringe børnenes/de unges fortællinger om at være sygdomsramt/handicappet og anbragt, og samtidig skulle passe sin skolegang. Der vil i forbindelse med undersøgelsen spørges nærmere ind til barnets biologiske forældre og netværk, men de vil ikke blive interviewet i selve undersøgelsen. Projektet vil derudover inddrage plejeforældrenes perspektiv, da der kan være forskellige former for udfordringer såsom, hvordan plejeforældrene forholder sig til de biologiske forældres potentielle følelser af såvel sorg, skyld og skam over barnets handicap. Eller om der er særlige udfordringer i forældresamarbejdet eller samarbejdet med myndighederne, hvor Center for Familiepleje i givet fald skal sætte ind.  

Der skal i projektperioden undersøges og indsamles viden på baggrund af interviews med plejebørn, plejeforældre, plejeforældrenes egne børn/andre plejebørn, familieplejekonsulenter og sagsbehandlere. Denne viden skal sammenfattes i en rapport samt i inspirationsmateriale. For specifikt at styrke indsatsen i Københavns Kommune, skal der gennemføres opkvalificering af medarbejdere i Center for Familiepleje, rekrutteres og opkvalificeres 10 nye døgnpleje- og 18 nye aflastningsplejefamilier, samt afholdes et kursus for plejefamiliernes egne børn/øvrige plejebørn. Kurset for børnene har til formål at komme med viden om, hvordan de skal forholde sig til en søskende, som har en kronisk sygdom eller et handicap, da det kan være en udfordring for børnene at finde ud af, hvordan de skal omgås deres søskende, som har en kronisk sygdom eller et handicap. Derudover kan de også føle sig overset af forældrene, og der kan derved opstå følelser af jalousi.     

Projektets samlede resultater og anbefalinger skal formidles bredt til de fem tilsynsenheder i Danmark og til landets seks største kommuner; København, Århus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers. Projektets resultater vil i fremtiden danne baggrund for Center for Familieplejes praksis i forbindelse med rekruttering, vurdering og uddannelse af samt rådgivning, vejledning og supervision af plejefamilier til børn og unge med kronisk sygdom/handicap. Helt konkret vil Center for Familiplejes Videnscenter give plejefamilierne værktøjer og understøtte dem i at have et anbragt barn med kronisk sygdom/handicap.  

Center for Familieplejes Videnscenter vil kontinuerligt videreformidle undersøgelsens resultater og understøtte Barnets Reform, der skriver, at alle børn har ret til nære og stabile voksenrelationer. Dette gøres ved at udvikle og styrke anbringelsesområdet for børn og unge med kronisk sygdom/handicap i familiepleje. Derudover vil projektet tilbyde andre kommuner muligheden for faglige, dialogbaserede oplæg om dette område.

Projektet afsluttes endeligt i april 2016, hvorefter der vil foreligge en evalueringsrapport, som Socialudvalget vil få til orientering.  

Økonomi

Projektet koster samlet set 2,89 mio. kr., hvoraf forvaltningen har fået 1,87 mio. kr. fra Egmont Fonden. Center for Familieplejes Videnscenter forsker og metodeudvikler indenfor familiepleje- og anbringelsesområdet og finansierer de resterende 1,02 mio kr. 

Beløbet fra Egmont Fonden på 1,87 mio. kr. vil dække udgifter til selve undersøgelsen (herunder løn til projektleder og projektmedarbejdere), følgegruppemøder, trykning og udsendelse af rapporter samt inspirationsmaterialer til landets øvrige kommuner, udgifter forbundet med en afsluttende konference og efterfølgende videreformidling af undersøgelsens resultater til de fem regionale tilsynsenheder og landets seks største kommuner.

Egenbetaling fra Center for Familieplejes Videnscenter vil gå til de kursusudgifter, der under alle omstændigheder skal tilføres det nye område omkring familieplejeanbragte børn og unge med en kronisk sygdom og/eller handicap. Derudover vil det også være lønmidler til en familieplejekonsulent (30 timer pr. uge i 2 år), der uanset om projektet gennemføres eller ej skal forestå rekruttering, råd og vejledning samt supervision til de i alt 10 nye døgnplejefamilier og 18 aflastningsfamilier. Center for Familieplejes Videnscenter har valgt at skrive denne medarbejder ind i budgettet, da fonde ofte forventer en kommunal medfinansiering som en forudsætning for at ville støtte kommunale projekter.   

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive opskrevet med 1,87 mio kr. i 2014-2016 på bevillingsområde "børnefamilier med særlige behov", funktion 6.45.58.1, administration. Det vil ske i forbindelse med en sag om bevillingsmæssige ændringer (projektfejebakke).

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget hæves med 1,87 mio. kr. jf. tabel 1:

Tabel 1: Ændring af indtægts- og udgiftsbudget vedr. projekt om børn med kroniske lidelser eller handicap i plejefamilier.  

1.000 kr.

2014

2015

2016

I alt

Indtægtsbudget

-493

-1.077

-303

-1.874

Udgiftsbudget

493

1.077

303

1.874


Forvaltningens andel af projektet (1,02 mio. kr.) finansieres ligeledes på bevillingsområde "børnefamilier med særlige behov", funktion 6.45.58.1, administration.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget blive hævet i en sag om bevillingsmæssige ændringer (projektfejebakke).  

                                                      
                                               Anette Laigaard    /
                                                                                Ane K. Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top