Undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune (Udsat fra mødet 28. februar 2007)
Undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune (Udsat fra mødet 28. februar 2007)
Socialudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. marts 2007
8. Undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune (Udsat fra mødet 28. februar 2007)
SUD 69/2007 J.nr. 45/2007
Socialudvalget bedes godkende Socialforvaltningens design for en undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune.
Beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens design for en undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune.
Socialudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2007
Faglig Vicedirektør
Indstillingen blev tiltrådt.
Problemstilling
Socialudvalget har bedt Socialforvaltningen om at udarbejde et design (bilag 2) til en undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune jf. SUD 290/2006, og heri indarbejde et forslag om definition af fattigdom jf. BR 716/2007 og SUD 8/2007 (Bilag 1).
Løsning
Socialforvaltningen har udarbejdet et forslag til design til og en tidsramme for en undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune. Designet består af fire dele, som præsenteres i det følgende:
Del 1) En definitionsanalyse af mulige måder hvorpå man kan definere en fattigdomsgrænse. Analysen munder ud i en indstilling til SUD i juni 2007.
Del 2) En baggrundsanalyse, hvor litteratur gennemgås med hensyn til en afdækning af, hvad vi ved om årsagerne til fattigdom og hvad vi ved om den faktiske fattigdom i Københavns Kommune. Heri vil også indgå en afdækning af den viden kommunens medarbejdere (gadeplansarbejdere, ansatte på herberger mv.) har om fattigdom. Forelægges SUD i december 2007.
Del 3) En analyse af den faktiske fattigdom i Københavns Kommune indeholdende a) en opgørelse over antallet af fattige (som tager udgangspunkt i den beslutning om en fattigdomsgrænse SUD forventes at træffe i forlængelse af forvaltningens indstilling i april – jf. punkt 1) og b) en afdækning af fattigdommens karakter (de vilkår de fattige lever under). Forelægges SUD i december 2007.
De tre analyser uddybes i designbeskrivelsen i bilag 2.
På baggrund af de tre analyser vil Socialforvaltningen fremsætte en indstilling for det videre arbejde – herunder forslag til arbejdet med konkrete handleplaner.
Del 4) Forslag til handleplaner.
Forvaltningen vil forelægge SUD en indstilling om det videre arbejde – herunder forslag til arbejdet med handleplaner - senest i februar 2008. Da analyserne af fattigdom vil kunne afdække et behov for nærmere analyser og undersøgelser af både fattigdom og mulige løsningsforslag, vil disse, hvis behovet viser sig, også indgå i indstillingen. Indstillingen vil desuden tage stilling til en eventuel finansiering og ressourcemæssig prioritering.
Tidsplanen indarbejdet i de enkelte dele bygger på et estimat og på den forudsætning, at det første analysearbejde kan sættes i værk efter vedtagelse af denne indstilling, dvs. i februar 2007.
Økonomi
Analysens udgifter, der beløber sig til 70.000 kr., finansieres inden for Socialforvaltningens eksisterende ramme for bevillingsområdet administration.
Videre proces
Under forudsætning af udvalgets godkendelse vil indstillingen blive sendt i høring i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget .
Til at understøtte analyserne vil deltagere fra blandt andet Socialforvaltningen og fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen blive inviteret til at deltage i en følgegruppe. Målet med følgegruppen er at kvalificere analyserne.
Der vil blive arbejdet på, at få etableret et samarbejde med landets store kommuner. Formålet med samarbejdet vil først og fremmest være, at skabe mulighed for at sammenligne opgørelserne kommunerne imellem.
Bilag
Politisk
behandling:
1. Oversigt over politisk behandling (4 sider)
1a Beslutningsprotokol fra Socialudvalgets møde den 28. februar 2007
Øvrige bilag
2. Designet for en undersøgelse af fattigdom i Københavns Kommune (7 sider)