Mødedato: 07.02.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Anden status på omstillingen af socialpsykiatrien

Se alle bilag
Socialforvaltningen har igangsat en større omstilling af socialpsykiatrien. Socialudvalget gives nu en anden status på arbejdet.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager status på arbejdet med omstillingen af socialpsykiatrien til efterretning.

Problemstilling

I den københavnske socialpsykiatri tilbydes borgere med psykisk sygdom forskellige former for sociale tilbud og indsatser. Det kan fx være botilbud, væresteder eller støtte i eget hjem. Indsatserne skal være med til at give borgerne mulighed for at leve et selvstændigt, meningsfuldt og værdigt liv.

Socialpsykiatrien udfordres i dag af, at et stigende antal borgere med psykisk sygdom har mere komplekse og sammensatte problemstillinger end tidligere. Samtidig er antallet af sengepladser på de psykiatriske hospitaler faldet, og borgerne er gennemsnitligt indlagt i kortere tid, før de udskrives til de socialpsykiatriske tilbud. Der er derfor behov for, at botilbuddene fremover specialiseres, så de kan imødekomme forskellige målgruppers særlige behov. Specialiseringen betyder samtidig øgede udgifter for Socialforvaltningen, da der blandt andet er en højere personalenormering på de specialiserede tilbud. Derudover er de fysiske rammer på en række af forvaltningens botilbud utidssvarende, hvilket gør, at de ikke understøtter den pædagogiske indsats på tilbuddene.

I forbindelse med Budget 2016 blev der derfor igangsat en omstillingsplan for socialpsykiatrien, der havde fokus på at hjælpe flere borgere i egen bolig og modernisere en række botilbud. I 2016 reviderede Socialforvaltningen omstillingsplanen, så planen nu også har fokus på øget faglighed, sikkerhed og specialisering af tilbud til borgere med særlige psykiske problemstillinger. Målet med omstillingsplanen er at skabe trygge udviklings- og bomiljøer, der fungerer som gode rammer for borgernes muligheder for at komme sig helt eller delvist af deres psykiske sygdom.

Den reviderede omstillingsplan blev vedtaget af Socialudvalget den 30. november 2016. Socialudvalget fik en første status på arbejdet med omstillingen den 21. juni 2017 og blev i den forbindelse lovet en ny status primo 2018.

Løsning

Socialforvaltningen har siden vedtagelsen af den reviderede omstillingsplan igangsat en række spor, der skal konkretisere planens delelementer. Sporene har blandt andet fokus på faglighed, kompetenceudvikling samt byggeri og modernisering af en række botilbud. Nedenfor fremhæves flere af de væsentligste tiltag i planen, mens arbejdet med de enkelte spor beskrives i bilag 1.

Fokus på faglighed og kvalitet i socialpsykiatrien

Socialforvaltningen har i efteråret 2017 haft et særligt fokus på sporet om faglighed og kvalitet.

Det faglige udgangspunkt i socialpsykiatrien er recovery og rehabilitering. Recovery betyder ”at komme sig” og er den enkeltes personlige og individuelle udviklingsproces. Det er forskelligt, om et menneske kommer sig helt eller delvist af sin psykiske sygdom, ligesom det er forskelligt, hvor lang tid det tager at komme sig. I en recoveryorienterede tilgang tages der derfor udgangspunkt i den enkelte persons oplevelser og erfaringer, og der er fokus på håb, mening og selvbestemmelse, så den enkelte kan få et meningsfuldt liv med eller uden symptomer.

Rehabilitering kan beskrives som rammen om borgerens recoveryproces og er et udtryk for et sammenhængende forløb med forskellige indsatser, der skal støtte borgeren i at genetablere og mestre sin hverdag. I de rehabiliterende indsatser er der fokus på at udvikle ligeværdige samarbejdsrelationer med borgerne, og at der i fællesskab mellem borger, pårørende og fagfolk findes frem til meningsfulde mål og muligheder.

Med omstillingsplanen har Socialforvaltningen ønsket at styrke det faglige udgangspunkt, så indsatserne i socialpsykiatrien får en mere rehabiliterende tilgang og dermed i højere grad støtter op om borgernes recoveryprocesser.

Socialforvaltningen har derfor i efteråret lanceret en grundfortælling for den københavnske socialpsykiatri. Grundfortællingen skal være med til at tydeliggøre den fælles vision og skabe et fælles fokus for alle medarbejdere i socialpsykiatrien. Derudover er forvaltningen ved at udarbejde en faglig guide til medarbejderne, der beskriver, hvordan de skal arbejde rehabiliterende i praksis. Guiden forventes færdig i foråret 2018.

Grundfortællingen og den faglige guide skal være en del af materialet til en kommende uddannelse i recovery og rehabilitering. Uddannelsen skal styrke medarbejdernes kompetencer og opbygge et fælles fagligt fundament på tværs af tilbud. Uddannelsen skal desuden give medarbejderne konkrete redskaber, som de kan bruge i arbejdet med borgerne. Uddannelsen starter i april 2018 og er bl.a. finansieret af midler fra Budget 2018. Der skal ca. 1100 medarbejdere på uddannelse frem til 2021. 

Fleksibel bostøtte, specialisering, sikkerhed og modernisering af botilbud

Socialforvaltningen har derudover iværksat en række andre tiltag under de andre spor i omstillingsplanen. Der er blandt andet igangsat en indsats, hvor der tilbydes fleksibel bostøtte til borgere i egen bolig. Den fleksible bostøtte skal medvirke til, at flere borgere med psykisk sygdom kan bo i egen bolig frem for på botilbud.

Forvaltningen arbejder desuden på at specialisere flere af de nuværende botilbud, så flere tilbud bliver målrettet forskellige målgruppers særlige behov. TIlbuddene er blandt andet målrettet borgere med psykisk sygdom og et stort somatisk plejebehov eller borgere med psykisk sygdom og et samtidigt misbrug. I løbet af 2018 vil der desuden blive oprettet et specialiseret tilbud til unge med komplekse psykiske problemstillinger.

Derudover er der igangsat en modernisering af en række botilbud, hvor de fysiske rammer ikke længere er tidssvarende. En modernisering skal sikre, at rammerne i højere grad understøtter borgernes recoveryproces. Det drejer sig blandt andet om botilbuddene Thorupgården, Rønnebo, Stubberupgård og Lindegårdshusene. For de tilbud arbejdes der aktuelt på at forberede moderniseringen og finde pladser, hvor beboerne kan genhuses i renoveringsperioden. Flere af moderniseringsprojekterne er dog forsinkede, hvilket blandt andet skal skyldes udfordringer med det planlagte budget.

Socialforvaltningen har derudover et særligt fokus på sikkerhed for borgere og medarbejdere på de socialpsykiatriske botilbud. I maj 2016 iværksatte forvaltningen en handleplan for tilbuddene som følge af et drab på en medarbejder på botilbuddet Lindegårdshusene den 25. marts 2016. Handleplanen indeholder blandt andet initiativer, der har til formål at forbedre en række forhold på Lindegårdshusene. Lindegårdshusene hørte under Center Lindegården indtil den 1. januar 2018, hvor centeret overgik til organisatorisk at høre under Center City og en ny centerchef. I forbindelse med sammenlægningen er forvaltningen blevet opmærksom på en række forhold på Lindegårds-husene, der fortsat kan forbedres. Dette drejer sig blandt andet om den sikkerhedsmæssige- og sundhedsmæssige indsats for borgerne. Der er derfor udarbejdet en samlet plan for, hvordan udfordringerne på Lindegårdshusene kan imødekommes, så tilbuddet kan fortsætte sin positive udvikling.

Inddragelse af borgere, medarbejdere og interessenter

Socialforvaltningen har involveret en række brugere, medarbejdere og interessenter i arbejdet med omstillingsplanen. Formålet med inddragelsen er at kvalificere forvaltningens tiltag og skriftlige produkter.

Grundfortællingen er således blevet udarbejdet på baggrund af input fra borgere, medarbejdere, ledere, faglige organisationer, bruger- og pårørende organisationer og andre interessenter på det socialpsykiatriske område. Forvaltningen har blandt andet afholdt en konference om fremtidens socialpsykiatri den 24. maj 2017, hvor alle interesserede fik mulighed for at drøfte et udkast til grundfortællingen, og der blev i august 2017 afholdt en workshop for medarbejdere, der ønskede at bidrage til fortællingen.

 I udarbejdelsen af den faglige guide inddrages også borgere og medarbejdere. Der blev eksempelvis i september 2017 afholdt en række workshops for medarbejdere fra forskellige tilbud.

 Socialforvaltningen har endvidere etableret to følgegrupper til omstillingsplanen for hhv. bruger- og pårørendeorganisationer samt de faglige organisationer. De følger arbejdet med omstillingsplanens forskellige spor og kommer med input til arbejdet.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen arbejder videre med de enkelte spor i omstillingsplanen. Planen revideres løbende og forelægges til politisk behandling i takt med, at de forskellige delelementer realiseres.

Socialudvalget vil blive forelagt en ny status på omstillingen medio 2018.

 

Nina Eg Hansen

                                    / Eva Stokbro Jensen    

 

                   

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top