Mødedato: 07.02.2007, kl. 16:00

Hjemmeside til brug for anonym indberetning af hatecrimes

Se alle bilag

Hjemmeside til brug for anonym indberetning af hatecrimes

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. februar 2007

 

 

7.      Hjemmeside til brug for anonym indberetning af hatecrimes

 

SUD  28/2007  J.nr. 28/2007

 

 

 

Socialudvalget har bedt forvaltningen undersøge muligheden for at deltage i udviklingen af en hjemmeside til anonym indberetning af hatecrimes mod homoseksuelle.

 

Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.  at Socialudvalget anbefaler over for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, at muligheden for at oprette en hjemmeside til anonym registrering af hatecrimes undersøges i forbindelse med indsatsen mod diskrimination, jf. høringssvar til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om styrket indsats mod diskrimination

 

Problemstilling

Socialudvalget besluttede den 22. november 2006 at henvise et medlemsforslag (SUD 437/2006) (bilag 1) om udvikling af en hjemmeside til brug for anonym indberetning af hatecrimes til nærmere undersøgelse i forvaltningen.

 

Løsning

Socialudvalget bad Socialforvaltningen på mødet den 22. november 2006 om at fremlægge sagen om udvikling af hjemmeside til anonym indberetning af hatecrimes mod homoseksuelle. Sagen skulle koordineres med bl.a. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, som forvaltningen har været i telefonisk kontakt med.

Oprettelse af en anonym hjemmeside til indberetning af hatecrimes

Socialforvaltningen har været i kontakt med Økonomiforvaltningen, som har udarbejdet et høringsforslag til gennemførelse af en homopolitik for Københavns Kommune, forslaget har ikke været til høring i Socialudvalget. Det endelige forslag til homopolitik vil blive forelagt Økonomiudvalget i slutningen af februar 2007.

I udkastet til en homopolitik er der et forslag som vedrører hatecrimes og som har relevans i forhold til overvejelserne om oprettelse af en anonym hjemmeside til indberetning af hatecrimes. Følgende fremgår af Økonomiudvalgets indstilling:

"Hate crimes registreres ikke som sådan, og det vil i givet fald være en statslig opgave, hvis der skal ske registrering. Der er følgelig ikke særlige klagemuligheder (for personer udsat for hatecrimes red.) , men ofre for hate crimes har naturligvis samme klagemuligheder som andre, der har været udsat for en kriminel handling.

Politiet oplyser, at der forekommer hate crimes over for homoseksuelle, men at homoseksuelle ikke er en gruppe, der er særligt udsat for hate crimes. Det kan oplyses, at Rigsadvokaten efter nytår vil indsamle materiale om retssager på området og om deres udfald. En redegørelse om resultaterne vil blive afleveret til Justitsministeriet i 2008, hvorefter der vil blive truffet beslutning om, hvordan der skal forholdes fremover, f.eks. om der allerede ved anmeldelsen af en forseelse skal ske en registrering af, om der er tale om en hate crime.

Det anbefales, at resultaterne af Rigsadvokatens initiativ afventes" (citat s 6 ØU´s indstilling om forslag til en homopolitik).

Socialforvaltningen deler Økonomiforvaltningens opfattelse af, at det ikke umiddelbart er en opgave som ligger inden for Københavns Kommunes kompetenceområde, idet hatecrimes er en forbrydelse, som ligger inden for straffelovens rammer og dermed i udgangspunktet en politimæssig opgave. 

 

I forbindelse med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets oplæg til en styrket kommunal indsats mod diskrimination vil imidlertid være relevant at se på metoder til at afdække omfanget af bl.a. hatecrimes. Socialforvaltningen foreslår derfor, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som koordinerer indsatsen på området, opfordres til at undersøge mulighederne for at oprette en hjemmeside til anonym registrering af hatecriems jf. næste afsnit. 

 

Forslag om oprettelse af hjemmeside til anonym indberetning af hatecrimes

I Socialudvalget høringssvar til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om en styrket indsats mod diskrimination, herunder hatecrimes, bakker udvalget op om Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets forslag til en styrket indsats

Et af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets forslag til en styrket indsats mod diskrimination er "at der en gang om året udarbejdes en rapport, som viser diskriminationsproblemets omfang, herunder hatecrimes, kommunens indsats samt hvem der udfører handlingerne. Indsamlingen af dokumentation skal ske i samarbejde med politiet og relevante NGO´er". (citat s.3 BIU's indstilling om en styrket indsats mod diskrimenation)

Derudover fremgår det af indstillingen, at Beskæftigelse- og Integrationsudvalget skal koordinere indsatsen mod diskrimination, herunder hatecrimes.

I høringsvaret anbefaler Socialudvalget at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen tager kontakt til Politiet for i samarbejde med bl.a. Landsforeningen for Bøsser og lesbiske og andre relevante aktører at undersøge muligheden for at oprette en hjemmeside til anonym registrering af hatecrimes.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Socialforvaltningens bevillingsområde.

 

VIDERE  PROCES

Hvis indstillingen godkendes af Socialudvalget vil forvaltningen tage kontakt til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om at igangsætte et samarbejde om styrket indsats mod hatecrimes. Se også indstillinen "Høringssvar til BIU om styrket indsats mod diskrimination".

 

Bilag

 

1)      Beslutningsprotokol: Medlemsforslag om udvikling af en hjemmeside til brug for indberetning af hatecrimes.

 

                                                         Sven Bjerre

                                                                                                                     /Jens Elmelund

 


 

Til top