Høring om konceptet for integrationsbarometer
Høring om konceptet for integrationsbarometer
Socialudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. februar 2007
5. Høring om konceptet for integrationsbarometer
SUD 23/2007 J.nr. 23/2007
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har sendt konceptet for
integrationsbarometret til høring. Socialudvalget ser positivt på konceptet men
har flere bemærkninger
Beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget godkender vedlagte høringssvar til Beskæftigelses- og In tegrationsudvalget
Problemstilling
Socialudvalget bliver bedt om at tage stilling til:
· om indikatorerne, som fremgår af oversigtsskemaerne, er dækkende for forvaltningens indsats på integrationsområdet i forhold til de opstillede mål i integrationspolitikken.
· om der er politiske succeskriterier, som bør tilføjes listen i oversigtsskemaet.
Løsning
Barometret er et kvantitativt redskab, der skal vise, om integrationsindsatsen går i den rigtige retning i forhold til de politisk vedtagne mål i integrationspolitikken. Barometret vil blive opdateret med nye målinger to gange årligt. Konceptet for barometret indeholder seks udvalgte indikatorer for mål og aktiviteter for integrationspolitikkens indsatsområder (for yderligere beskrivelse se bilag 2 og 3). De indsatsområder, som vedrører Socialforvaltningen, er områderne bolig og tryghed.
Socialforvaltningen har udarbejdet et høringssvar (bilag1), hvor det fremgår, at udvalget ser positivt på konceptet for integrationsbarometret, men også har følgende bemærkninger til indikatorerne og de konkrete målepunkter.
1) Er indikationerne
dækkende for forvaltningens indsats på integrationsområdet?
Indikatorerne er ikke fuldt ud dækkende for Socialforvaltningens indsats på boligområdet. Dette hænger for det første sammen med, at Socialforvaltningens indsats på boligområdet ikke alene fokuserer på at ændre beboersammensætningen i de udsatte områder, men samtidig på, at der ikke opstår nye udsatte områder eller risikoområder. For det andet er Socialforvaltningens indsats rettet mod de personer, som fremover bliver udelukket fra boliger i de udsatte områder, samt på at den boligsociale venteliste ikke stiger som følge af indsatsen.
For at barometeret skal være dækkende for den samlede indsats på integrationsområdet, bør der indføres målepunkter, der tager udgangspunkt i at andelen af personer udenfor arbejdsmarkedet ikke bør stige i den enkelte boligafdeling. Boligafdelinger i 40-minus områder ikke bør dermed ikke udvikle sig til 40+ områder, og boligafdelinger i 50+ områder bør ikke udvikle sig til udsat område. Som eksempel på mulige målepunkter kan nævnes:
· Antallet af afdelinger og boliger i 40+ områder må ikke stige. Hvis en stigning i tallet alene sker fordi der i 50+ områder sker en positiv udvikling, således at afdelinger flyttes fra 50+ eller udsatte områder til 40+ områder, skal tallet i dette mål renses for disse afdelinger.
· Antallet af afdelinger og boliger i 50+ områder må ikke stige. Hvis en stigning i tallet alene sker fordi der i de udsatte områder sker en positiv udvikling, således at afdelinger flyttes fra udsatte områder til 50+ områder, skal tallet i dette mål renses for disse afdelinger.
· Antallet af afdelinger og boliger i 40-minus områder bør ikke falde.
Kommentarer til konkrete
målepunkter i skemaet:
Punkt 22: Antal boliger i udsatte områder skal reduceres. Målepunktet er uklart formuleret, da antallet af boliger i de områder, der nu er udpeget som udsatte, ligger fast. Målet bør derimod tage udgangspunkt i, at de nu udpegede udsatte områder på sigt ikke længere skal opfylde kriterierne for at blive udpeget som udsat område, og at nye udsatte områder ikke opstår.
2) Er der politisk
besluttede succeskriterier, som bør tilføjes listen?
Socialudvalget finder, at såfremt de ovenstående målepunkter for udviklingen udenfor de udsatte områder indføres i integrationsbarometeret, vil barometeret dække de politisk besluttede succeskriteriet for integrationspolitikken.
Videre proces
Efter aftale med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er fristen for Socialudvalgets høringssvar rykket til den 8. februar 2007.
I marts 2007 vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Borgerrepræsentationen få forelagt det endelige integrationsbarometer med første måling for 2007.
Bilag
1. Socialudvalgets høringssvar
2. Konceptet for integrationsbarometret
3. Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringsbrev og BIU indstilling: Forslag til integrationsbarometer