Mødedato: 07.02.2007, kl. 16:00

Overførsel og forankring af Salon Oriental - projekt "Din kultur, min kultur og vores kultur" (Bilag) (Fællesindstilling BIU og SUD)

Se alle bilag

Overførsel og forankring af Salon Oriental - projekt "Din kultur, min kultur og vores kultur" (Bilag) (Fællesindstilling BIU og SUD)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. februar 2007

 

 

4.      Overførsel og forankring af Salon Oriental - projekt "Din kultur, min kultur og vores kultur" (Bilag) (Fællesindstilling BIU og SUD)

 

SUD  20/2007  J.nr. 20/2007

 

 

 

Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrations­forvalt­ning­en indstiller til Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrations­udvalget:

 

at udvalgene indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at Puljen til integrationsfremmende tiltag i Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen nedlægges, og at 960.000 kr. af de frigivne midler overføres fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til Socialudvalgets driftsramme fra budget 2007 og fremover.

 

at Socialforvaltningen indgår en samarbejds­aftale med Landsforeningen af Bøsser og Lesbiske om videreførelse af Salon Oriental, projekt "Din kultur, min kultur og vores kultur.

 

at evalueringen af projekt "Din kultur, min kultur og vores kultur" tages til efterretning.

 

RESUME

"Salon Oriental" er et projekt der beskæftiger sig med gruppen af homoseksuelle med etnisk minoritetsbaggrund. Projektet blev etableret af Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske (LBL) for ca. 4 år siden med økonomisk støtte fra Københavns Kommune.

 

Formål med projektet er at skabe et tilbud til målgruppen af homoseksuelle med etnisk minoritetsbaggrund. Tilbudet omfatter multi­kul­turelle fester, rådgivningstilbud og andre sociale arrangementer. Ligeledes har projektet til formål at udføre en holdningsbearbejdende indsats.

 

Borgerrepræsentationen besluttede den 15. december 2005 (BR 770/2005) bl.a. at bevilge 960.000 kr. til projekt "Din kultur, min kultur, vores kultur / Salon Oriental" (Bilag 1).

 

Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) har foretaget evaluering af projektet (Bilag 2.). Evalueringen viser bl.a., at der er behov for indsats for indvandrere med seksuel præference for eget køn, og at indsatsen via projektet er hensigtsmæssig i forhold til målgruppens behov og ønsker.

 

Evalueringen viser imidlertid også, at indsatsen for målgruppen lider under kortvarige bevillinger og at projektet vil have fordel af en mere fast forankring. Herudover anbefales det fremadrettet at information / rådgivning, ikke mindst via nettet, samt tilbud for indvandrerkvinder med seksuel præference for eget køn, styrkes.

 

Det er Socialforvaltningen vurdering, at projektets målgruppe ikke alle har sociale problemer. Heraf følger at projektet må defineres som værende i en "gråzone", ift. typen af aktiviteter, som normalt er forankret i Socialforvaltningen.

 

Det indstilles, at projektet sikres forankring ved indgåelse af samarbejdsaftale mellem Socialforvaltningen og Landsforeningen af Bøsser og Lesbiske (LBL) finansieret af midlerne, der i dag er afsat under Puljen til integrationsfremmende tiltag i Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen. Puljen nedlægges hermed.

SAGSBESKRIVELSE

"Din kultur, min kultur, vores kultur / Salon Oriental" er et projekt under Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske (LBL), som beskæftiger sig med gruppen af homoseksuelle med etnisk minoritetsbaggrund. Projektet blev etableret af LBL for ca. 4 år siden med økonomisk støtte fra Københavns Kommune.

 

Projektet har til formål at skabe et tilbud til målgruppen af homoseksuelle med etnisk minoritetsbaggrund, via afholdelse multi­kul­turelle fester, rådgivningstilbud og andre sociale arrangementer. Samtidigt skal projektet udføre en holdningsbearbejdende indsats samt at skabe et frirum og netværk for indvandrere med seksuel præference for eget køn.

 

Borgerrepræsentationen bevilgede den 15. december 2005 (BR 770/05) 960.000 kr., fra Puljen til integrationsfremmende tiltag som tilskud for 2006 til projektet. Bevilligen skete under forudsætning af, at der indenfor 2 måneder blev forelagt præcisering af projektets målgruppe og budget. Herudover blev det besluttet, at det endvidere skulle overvejes, hvorvidt projektet skal henhøre under Beskæftigelses- og Integrationsudvalget eller Socialudvalget.

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 9. februar 2006 (MFU 26/2006):

·        At tage præciseringen af målgruppe og budget for projekt "Din kultur, min kultur, vores kultur / Salon Oriental" blev taget til efterretning.

·        At projektet henhører under Beskæftigelses- og Integrations­udvalgets kom­petence i 2006.

·        At spørgsmålet om projekt "Din kultur, min kultur, vores kultur / Salon Orientals" tilhørsforhold til fagudvalg og finansiering i 2007 afventede nærmere drøftelser med Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration samt halvårsevaluering 2006 af projekt "Din kultur, min kultur, vores kultur / Salon Oriental".

 

Evaluering

CASA har udarbejdet rapporten "Salon Oriental - Evaluering af projekt "Din kultur, min kultur, vores kultur".

 

Evalueringen viser bl.a.:

·        At projektet til en vis grad har nået målgruppen af unge indvandrere med seksuel præference for eget køn, bl.a. via afholdelse af rådgivningstilbud, multi­kul­turelle fester, rådgivningstilbud og andre sociale arrangementer.

·        At projektet i vidt omfang har opfyldt formålet om at udføre en holdningsbearbejdende indsats, bl.a. via hjemmeside, foredrag og samarbejde med andre om emnet.

·        At projektet har været i stand til at skabe et frirum og netværk for indvandrere med seksuel præference for eget køn.

 

Samlet set er det evaluators opfattelse, at projektet på den baggrund har levet op til målsætningerne med projektet. Det er ikke i evalueringen vurderet, i hvilken grad målsætningerne har været opfyldt, idet målsætninger ikke indeholder kvantitative mål.

 

Evaluator påpeger, som led i en fremadrettet indsats:

·        At projektet har tilvejebragt et vidensgrundlag om målgruppen og deres behov, bl.a. via interviewundersøgelsen "Køben­hav­nerliv", LBL 2005.

·        At projektet som led i sine aktiviteter bl.a. har vægtet kommunikation. Kommunikationen har imidlertid været for koncentreret om at tiltrække ressourcestærke indvandrere og der er på den baggrund masser af muligheder for at forbedre kommunikationen over for ikke mindst grupper, der befinder sig længere væk fra det homoseksuelle miljø.

·        At der er behov for at styrke tilbuddet for ikke mindst kvinder.

·        At projektet ikke mindst har lidt under kortvarige bevillinger, hvilket har skabt usikkerhed og frustration, hvorfor der er behov for at sikre en stabil økonomi.

 

Det er forvaltningernes vurdering, at evalueringen viser hensigts­mæssigheden i en fortsættelse af indsatsen i - projekt "Din kultur, min kultur, vores kultur / Salon Oriental". Det er forvaltningernes vurdering, at projektet bør indarbejde evalueringens anbefalinger til forbedringer. Ligeledes bør projektet opstille mere konkrete og målbare målsætninger for det videre arbejde. Det indstilles på den baggrund, at evalueringen af projekt "Din kultur, min kultur og vores kultur" tages til efterretning.

 

Landsdækkende indsats

Med hensyn til drøftelserne med Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration om forslag til landsdækkende indsats har Integrationsminister Rikke Hvilshøj med brev af 2. juni 2006 tilkendegivet, at der kunne indgives ansøgning med henblik på at indgå i Satspuljeforhandlingerne for 2007.

 

I samarbejde mellem Landsforeningen af Bøsser og Lesbiske,  Århus Kommune, Odense Kommune og Københavns Kommune", blev der indgivet ansøgning til satspuljen for 2007. Forslaget omfat tede:

 

Landsdækkende aktiviteter:

·        Uddannelse af skolelærere, pædagoger, politifolk, gadeplans­medarbejdere, frivillige trænere m.fl.,

·        Supervision af frivillige rådgivere m.fl.,

·        Foredrag og oplysning i foreningslivet, skoler etc.,

·        Rådgivning og vejledning via nettet

ift. seksuel identitetsdannelse hos homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle indvandrere, herunder forebyggelse af æresrelateret vold.

 

Aktiviteter i storbyer, i samarbejde med de lokale grupper:

·        Rådgivning og vejledning,

·        Identitetsskabende aktiviteter, herunder selvhjælpsgrupper,

·        Familierådgivning for unge indvandrere, deres familier og miljøer

 

Aktiviteterne foreslås finansieret hhv. via bevilling fra Satspuljemidlerne mht. de landsdækkende aktiviteter, anslået 3 mill. kr. årligt, mens byerne lokalt prioriterer støtte jf. Lov om social service § 115 til frivillige sociale aktiviteter for indvandrere  med seksuel præference for eget køn.

 

Tilhørsforhold til udvalg og finansiering fra 2007

De aktiviteter, der arbejdes med i projekt "Din kultur, min kultur, vores kultur / Salon Oriental" støttes som frivillig social indsats jf. Lov om social service. Da frivilligt socialt arbejde, jf. Lov om social service, henhører under Socialudvalgets kompetence indstilles det, at projekt "Din kultur, min kultur, vores kultur / Salon Oriental" fra 2007 henhører under Socialudvalgets kompetence.

 

Med henblik på forankring af projektet indstilles det, at Puljen til integrationsfremmende tiltag nedlægges og at 960.000 kr. fra puljens midler, der i 2006 udgør i alt 1.060.000 kr., overføres fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til Socialudvalget med henblik på finansiering af indsatsen fra 2007 og fremover.

 

Det skal dog i denne forbindelse anføres, at det er Socialforvaltningen vurdering, at målgruppen for projektet er en befolkningsgruppe, som ikke alle har sociale problemer. Som følge heraf må projektet defineres som værende i en "gråzone", ift. den type af aktiviteter, der normalt er forankret i Socialforvaltningen.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrations­forvaltningens eller Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Puljen til integrationsfremmende tiltag (ramme 1801025, funktion 6.51) udgør i 2006 i alt 1.060.000 kr. Heraf er 960.000 kr. den 15. december 2006 bevilget af Borgerrepræsentationen (BR 770/05) til projekt "Din kultur, min kultur, vores kultur / Salon Oriental".

 

Hovedparten af midlerne i Puljen til integrationsfremmende tiltag har dermed i 2006 været bundet til indsats for indvandrere med seksuel præference for eget køn.

 

Ved tiltrædelse af beslutningen overføres 960.000 kr. fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ramme til Socialudvalgets driftsramme mhp. forankring af projektet.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Med overførelse af Puljen til integrationsfremmende tiltag fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til Socialudvalget, vil puljen ophøre.

 

Dette vil, alt andet lige, reducere mulighederne for at bevilge midler til andre aktiviteter.

 

Idet midlerne imidlertid i 2006 i forvejen har været bundet til projekt "Din kultur, min kultur, vores kultur / Salon Oriental" vil beslutning om fortsat disponering af midler til projektet, ikke påvirke andre igangværende projekter negativt.

 

HØRING

Integrationsrådet har tilkendegivet at det er et godt projekt med hidtil gode resultater for en målgruppe, der er dobbelt marginaliseret.

 

Integrationsrådet ser dog helst at puljen, som midlerne foreslås taget fra, bevares og at der i stedet findes alternativ finansiering af hensyn til at nye projekter skal have mulighed for at komme i gang.

 

Forvaltningerne skal hertil bemærke, at der indenfor budget 2007 ikke kan påvises anden finansiering. Endvidere bemærkes det, at der foreslås midler til øget støtte til foreninger og NGO'er (BIU 234/2006). Under forudsætning af politisk godkendelse forventes der i den sammenhæng gennemført en ekstraordinær runde i 2007 til § 115 Puljen til frivilligt socialt arbejde.

 

BILAG

·        BR 770/05.

·        Salon Oriental, Evaluering af projekt "Din kultur, min kultur, vores kultur".

·        BIU 26/2006.

·        Brev af 2. juni 2006 fra Integrationsminister Rikke Hvilshøj.

·        Høringssvar af 8. december 2006 fra Integrationsrådet.

·        Høringssvar af 10. december 2006 fra LBL

 

 

Sven Bjerre                          /                     Morten Binder

                     

 

 

 


 

Til top