Sundhedsaftale mellem kommunen og regionen vedr. mennesker med sindslidelser
Sundhedsaftale mellem kommunen og regionen vedr. mennesker med sindslidelser
Socialudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. februar 2007
10. Sundhedsaftale mellem kommunen og regionen vedr. mennesker med sindslidelser
SUD 25/2007 J.nr. 25/2007
Københavns Kommune skal indgå sundhedsaftale med Region Hovedstaden.
Socialudvalget skal inden godkendelse i Borgerrepræsentationen godkende
afsnittet, der omhandler mennesker med sindslidelser.
Beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget godkender sundhedsaftale vedr. indsatsen for mennesker med sindslidelser
2. at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at Borgerrepræsentationen godkender sundhedsaftalen mellem Region Hovedstaden og Københavns Kommune.
Problemstilling
I forbindelse med kommunalreformen er det besluttet, at der skal indgås sundhedsaftaler på 6 indsatsområder mellem hver enkelt kommune og regionen. Formålet med sundhedsaftalen er at sikre samordning og sammenhængende patientforløb mellem Regionen og den enkelte kommune.
I Københavns Kommune er Socialforvaltningen ansvarlig for området vedr. indsatsen for mennesker med sindslidelser, og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er ansvarlig for de øvrige 5 indsatsområder.
Der vedlægges et aftaleudkast (i form af en generel aftale og en allonge) for Københavns Kommune vedr. indsatsen for mennesker med sindslidelser, der er forhandlet med Region Hovedstaden. Det generelle udkast for Region Hovedstaden har været forelagt Socialudvalget til orientering den 6. december 2006.
Løsning
Københavns Kommune og Region Hovedstaden skal indgå en sundhedsaftale, som gælder fra april 2007 til og med 2009. Sundhedsaftalen består af to dele:
· en generel ramme for de individuelle sundhedsaftaler mellem alle kommunerne i regionen og Region Hovedstaden, jf. bilag 1.
· en allonge (tillæg) til den generelle ramme for sundhedsaftaler, indgået mellem Københavns Kommune og Region Hovedstaden, jf. bilag 2.
Den generelle ramme vedr. mennesker med sindslidelser har været forelagt Socialudvalget til orientering på Socialudvalgsmødet den 6. december 2006. Indsatsen vedr. mennesker med sindslidelser er omtalt i den generelle aftale (side 3 til og med 8), samt i kapitlet vedr. mennesker med sindslidelser (side 45 og frem).
I allongen er indsatsen for mennesker med sindslidelser omtalt i følgende afsnit:
· Afsnit 1.1. (side 1 og 2) omtaler samarbejdsstrukturen for henholdsvis det somatiske område og det psykiatriske område.
· Afsnit 1.2.2.B. (side 4) opremser de gældende aftaler på det psykiatriske område.
· Afsnit 2.6. (side 11 til og med 15) er aftalen om indsatsen specifikt for mennesker med sindslidelser.
Det er i allongen vedr. mennesker med sindslidelser understreget at Københavns Kommune har en meget stor andel af psykisk syge i Danmark, og at dette betyder at København har en række særlige problemstillinger, der skal tages højde for. Det har været centralt for Socialforvaltningen at Regionen har medtaget denne hovedstadsproblematik.
Derudover bygger allongen for en stor dels vedkommende på allerede igangværende samarbejdsaftaler som videreføres.
Ved indgåelse af Sundhedsaftalen på psykiatriområdet påtager Socialforvaltningen sig følgende forpligtigelser:
· Aftaler, projekter og samarbejder sektorerne i mellem videreføres indtil, at der eksempelvis som følge af ændret organisering, lovgivning eller økonomi på området bliver truffet anden aftale mellem parterne. Aftalerne kan opsiges ensidigt, dog må et rimeligt opsigelsesvarsel tilstræbes.
· Region Hovedstaden og Københavns Kommune vil arbejde for at, at der én gang årligt foretages en gennemgang af behandling og medicinstatus for beboere på de socialpsykiatriske bocentre/steder. Det skal også ske ved indflytninger disse steder. Dette afsnit er en opfølgning på embedslægens rapport om dødsfald på de socialpsykiatriske bocentre/steder under Københavns Kommune.
· Der udarbejdes en procedure for udpegning af kontaktpersoner i de to sektorer.
· Der udvikles et PSP samarbejde (politi, socialvæsen og psykiatri).
· Der afholdes halvårlige møder mellem Socialforvaltningens direktion og Psykiatrivirksomhedens direktion om den overordnede udvikling, kapacitet og samarbejde.
Ifm. Sundhedsaftalen gennemføres en ny, og på en række områder forstærket, samarbejdsstruktur mellem behandlingspsykiatrien (i Regionen) og socialpsykiatrien (i kommunerne). Samarbejdsstrukturen vil have følgende udseende:
· Sundhedskoordinationsudvalget – Det overordnede politiske samarbejdsudvalg mellem Region og kommunerne i hovedstaden, både på det somatiske område og det psykiatriske område. Mona Heiberg sidder for Københavns Kommune.
· Administrativ styregruppe – Det overordnede administrative samarbejdsorgan mellem Regionen og kommunerne i hovedstaden, både på det somatiske og det psykiatriske område. Direktør i Sundhedsforvaltningen Jesper Fisker er Københavns Kommunes repræsentant.
·
Følgegrupper
– For hvert af de obligatoriske indsatsområder, samt vedr. udveksling af
data om økonomi/ aktivitet og IT, nedsættes følgegrupper under den
administrative styregruppe. Repræsentanter i disse følgegrupper er kommuner,
regionen, hospitaler og praksisområdet.
·
Fælles
samordningsudvalg – Det overordnede samarbejdsorgan specifikt for det
psykiatriske område i regionen. Medlemmerne i dette udvalg er Regionens Psykiatrivirksomhed,
praksissektoren og repræsentanter fra de 29 kommuner.
·
Lokale
samordningsudvalg for voksenpsykiatrien – Samordningsudvalg der nedsættes
omkring det enkelte hospital. Repræsentanter er fra den enkelte psykiatriske
afdeling, praksissektoren, psykiatrivirksomheden og Københavns Kommune.
·
Lokalt
samordningsudvalg for børnepsykiatrien – Samordningsudvalg der nedsættes
omkring det enkelte hospital. Københavns Kommune indgår i samordningsudvalget
for Bispebjerg Hospital.
· Halvårlige direktionsmøder (særordning for Københavns Kommune) – På disse møder diskuteres den overordnede udvikling, kapacitet og samarbejde.
Økonomi
Sundhedsaftalen er udarbejdet på grundlag af det eksisterende serviceniveau og aftalen lægger ikke op til ændringer i serviceniveauet. Der er derfor ingen direkte økonomiske konsekvenser i forbindelse med indstillingen, da aftalen hviler på de tilførte midler i budgettet som følge af kommunalreformen.
Herudover har sundhedsaftalen en række mulige indirekte økonomiske konsekvenser for kommunen. Samarbejdet med regionen er en væsentlig forudsætning for kommunens muligheder for at påvirke den kommunale aktivitetsbestemte medfinansiering af regionens sundhedsudgifter og betaling for sengepladser til færdigbehandlede patienter.
Videre proces
Sundhedsforvaltningen foreligger deres 5 indsatsområder af sundhedsaftalen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen den 1. februar 2007. Alle 6 indsatsområder af den samlede sundhedsaftale skal efterfølgende godkendes af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Senest den 1. april skal Region Hovedstaden indsende aftalen til godkendelse i Sundhedsstyrelsen.
Bilag
1. Den generelle sundhedsaftale vedr. indsatsen for mennesker med sindslidelser, der gælder for samtlige 29 kommuner i regionen.
2. Udkast til allonge for Københavns Kommune vedr. indsatsen for mennesker med sindslidelser.
Sven Bjerre