Mødedato: 06.12.2006, kl. 16:00

Undersøgelse af det opsøgende gadeplansarbejde i forhold til børn og unge i Københavns Kommune (bilag)

Undersøgelse af det opsøgende gadeplansarbejde i forhold til børn og unge i Københavns Kommune (bilag)

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra Ordinært møde onsdag den 6. december 2006

 

 

8.      Undersøgelse af det opsøgende gadeplansarbejde i forhold til børn og unge i Københavns Kommune (bilag)

 

SUD 480/2006  J.nr. 480/2006

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,

 

at Socialudvalget drøfter undersøgelsen af det opsøgende gadeplansarbejde i forhold til børn og unge i Københavns Kommune

 

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2006

Kontorchef Steinar Eggen Kristensen og fuldmægtig Hannah Wilson deltog under punktet.

Indstillingen blev drøftet af Socialudvalget.

 

 

 

RESUME

Socialforvaltningen har i løbet af oktober og november 2006 gennemført en undersøgelse af det opsøgende gadeplansarbejde i forhold til børn og unge i Københavns Kommune.

 

Undersøgelsen af det opsøgende gadeplansarbejde i Københavns Kommune er blevet bestilt af Socialudvalget den 4. oktober 2006 (SUD 390/2006 J.nr. 390/2006) og ligger i forlængelse af en tidligere beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 23. november 2005 (FAU 624/2005 J.nr. 624/2005) om at forvaltningen udarbejder et oplæg til diskussion af det tværgående gadeplansarbejde. 

 

Undersøgelsen havde til hensigt at afdække omfanget af det opsøgende gadeplansarbejde i byen, herunder om der skulle være yderligere behov i dele af byen (vedlagt som bilag).

 

Resultaterne af undersøgelsen af det opsøgende gadeplansarbejde i Københavns Kommune viser, at der foregår en målrettet opsøgende indsats i forhold til de mest udsatte børn og unge i de nedenstående bydele.

 

  • Brønshøj-Husum (Københavnerteamet)
  • Vesterbro og Christiania (Tjek-Punkt og SSP opsøgende team)
  • Indre og Ydre Nørrebro (Gadepulsen og ungerådgivningen Ydre Nørrebro)
  • Ydre Østerbro og Amager Nord (ungerådgivningerne i henholdsvis Landskronagade og Woltersgade).
  • Valby (SSP opsøgende team)

 

I forhold til den opsøgende gadeplansindsats, der er målrettet de mest udsatte børn og unge i København er der i socialforvaltningens regi i løbet af 2006 kontaktet ca. 550 børn og unge i målgruppen, der anvendes samlet set i omegnen af 450 timer om ugen fordelt på ca. 30 medarbejdere i det opsøgende arbejde, og de anslåede udgifter til opsøgende gadeplansarbejde i 2006 er ca. 7,6 mill. kr.

 

Det er dog ikke i alle dele af byen, at der foregår opsøgende arbejde målrettet de mest socialt udsatte børn og unge, som er Socialforvaltningens målgruppe. I City, Kgs. Enghave, Indre Østerbro, Bispebjerg, Vanløse og Amager Syd er den opsøgende gadeplansindsats i overvejende grad fokuseret på de foreningsløse unge, og selvom der kan være et vist overlap, så er denne indsats ikke rettet primært på de mest socialt udsatte børn og unge med undtagelse af indsatsen på Christiania.

 

I Bispebjerg og Vanløse vurderes det på socialcentret, at den opsøgende indsats i bydelen er tilstrækkelig, mens undersøgelsens resultater og de lokale medarbejdere i City og Amager Syd peger på, at der behov for yderligere opsøgende arbejde i disse bydele.

 

Forvaltningen vil derfor i forlængelse af udvalgets drøftelse af gadeplansindsatsen arbejde videre med et oplæg til, hvordan gadeplansindsatsen kan styrkes i disse områder af byen, herunder eventuelt finansiering af dette. Dette oplæg vil blive fremlagt Socialudvalget i første halvdel af 2007.

 

Udvalget har med undersøgelsen ønsket et oplæg til diskussion af den opsøgende gadeplansindsats i byen. På baggrund af undersøgelsens resultater kan diskussionen bl.a. tage udgangspunkt i følgende temaer:

 

  • Omfanget af den samlede gadeplansindsats?

 

  • Fordeling af gadeplansindsatsen mellem bydelene?

 

  • Opgavefordelingen være mellem de frivillige institutioner og de professionelle i gadeplansindsatsen overfor de mest udsatte børn og unge?

 

  • Fremtidig organisering af det opsøgende gadeplansarbejde i Københavns Kommune?

 

 


 

Til top