Mødedato: 06.06.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

SSP-afrapportering af urolige byområder for hele 2017

Se alle bilag
Socialudvalget orienteres om SSPs afrapportering vedrørende urolige byområder for hele 2017.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager SSP-afrapporteringen vedrørende urolige byområder for hele 2017 til efterretning.

Problemstilling

SSP København er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi. Formålet med samarbejdet er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet.

SSP Sekretariatet, som betjener SSP København, udarbejder to gange årligt en status over urolige byområder (bilag 1) samt en årlig afrapportering, som sammenfatter de væsentligste tendenser og udviklinger. Denne indstilling omhandler afrapporteringen for hele 2017 (bilag 2). For en særskilt gennemgang af afrapporteringen for 2. halvår 2017 se bilag 3.

Ved sagens drøftelse på udvalgsmødet den 6. juni 2018 vil chefen for SSP-sekretariatet Tommy Laursen være til stede, og udvalget vil have mulighed for at stille uddybende spørgsmål til afrapporteringerne.

Løsning

I det følgende vil hovedelementerne i SSP-afrapporteringen for hele 2017 gennemgås:

Afrapporteringen for hele 2017

I 1. halvår af 2017 var der en optrapning i bandemiljøet, hvor især bandegrupperingen Loyal To Familia var markant til stede i flere bydele. SSP Københavns kriminalpræventive arbejde var især målrettet at forebygge, at unge under 18 år blev en del af bandemiljøet. F.eks. var havde både skoler og gadeplansmedarbejdere fokus på at komme i dialog med unge, som udviste sympati med bandegrupperinger.

SSP København er af politiet blevet oplyst, at der i alt er registreret fem fuldgyldige bandemedlemmer med relation til sidste års konflikter, som er under 18 år.

I 2. halvår 2017 eskalerede konflikten mellem bandegrupperingerne, hvilket afstedkom 42 skudepisoder med 21 sårede og i alt tre dræbte. Som resultat heraf intensiverede SSP København de kriminalpræventive indsatser bl.a. via dialog med unge, familier og øvrige borgere, hjemmebesøg og koordinerede indsatser sammen med klubber, 18+ centre og skoler.

De mange episoder synliggjorde et øget behov for kommunikation til de parter, som ikke er en del af SSP-samarbejdet, men som har deres daglige gang i konfliktzonerne. Derfor arbejder SSP København nu på at udarbejde en akutkommunikationsmodel for alle forvaltninger, baseret på en allerede eksisterende platform i Hovedstadens Beredskab.

Dertil er der i øjeblikket en udfordring med grupper af unge i alderen fra 16 år og op. Tidligere gik de unge ofte sammen i en ungegruppering baseret på lokale tilhørsforhold, men de nye grupperinger går i højere grad på tværs af bydele og lokalområder. Det kan i nogle bydele konstateres, at nogle unge ikke som tidligere føler sig tiltrukket af eksisterende klub- og fritidstilbud. Som følge heraf har samtlige kommunale SSP-parter sat sig sammen for at udvikle en ny arbejdsmetode, der i højere grad imødekommer de nye behov. Udviklingen af den nye metode forventes færdigt i midten af 2018.

Akutte beredskaber i 2017

SSP akutberedskabet har været aktiveret fire gange i 2017. To af beredskaberne var lokale og to var bydækkende.

Det første lokalberedskab blev aktiveret den 17. marts på Amager.

Her blev der igangsat en handleplan på baggrund af en konflikt mellem to ungegrupper. Indsatserne var bl.a. hjemmebesøg, gadeplansindsats, dialog med unge mv.

Det næste lokalberedskab forekom den 23. oktober på Ydre Nørrebro. Her blev en handleplan sat i gang efter drabet på en 16-årig dreng for at sikre trygheden blandt lokale børn, unge og familier. Indsatserne bestod bl.a. af besøg på skoler, gadeplan og udvidede åbningstider i klubber og 18+ centre.

Årets første bydækkende beredskabsplan blev aktiveret den 10. marts. Her blev en handleplan sat i værks i forbindelse med unges udadreagerende adfærd flere steder i byen, herunder ved Nørreport st.

Den anden bydækkende beredskabsplan blev aktiveret den 23. oktober. Her var der tale om en handleplan i forbindelse med bandekonflikten.

Uro forvoldt af grupper af under 18-årige:

I København er der enkelte ungegrupper, primært bestående af unge under 18 år, der af og til har en uhensigtsmæssig adfærd. I 2017 har grupperne bl.a. stået for uro, hærværk og chikane i forhold til institutioner og kultur- og idrætsfaciliteter i lokalområder. Der har været en konflikt mellem to af grupperingerne, foruden problemer med unge fra forskellige bydele i København, og uden for København, som har udvist uroskabende adfærd omkring byens centrum.

Uro forvoldt af grupper af 18-24-årige:

For de unge mellem 18 og 24 år har bandekonflikten fyldt meget. Som tidligere nævnt har dette bl.a. afstedkommet skudepisoder og forsøg på at rekruttere unge under 18 år. Dette har især berørt bydelene Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro, Nordvest og Tingbjerg.

Udviklingen i enkeltsager og SSP+

Ift. enkelte konkrete unge følger SSP det såkaldte enkeltsagskoncept der sikrer, at kriminalitetstruede og kriminelle unge op til 18 år får koordineret deres sag mellem politiet og de forvaltninger, der skal bidrage til en samlet handleplan for den unge. Der er sket en stigning i enkeltsager for unge op til det 18. år i 2017, fra 1241 sager i 2016 til 1399 i 2017.

Til gengæld er der fortsat et fald i SSP+ sager, som er SSP Københavns individorienterede indsatser for unge i alderen 17 ½ - 25 år, der har begået gentagen alvorlig eller personfarlig kriminalitet. I 2017 har der været en nedgang i sager fra 43 i 2016, til 31 i 2017. Årsagen til nedgangen i SSP+ sager skyldes bl.a. et øget antal indsatser med fokus på målgruppen, samt styrket koordinering blandt SSP+ samarbejdsparterne.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil i efteråret 2018 modtage status for 1. halvår af 2018.

 

Nina Eg Hansen                

                                     / Eva Stokbro Jensen

 

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen og sekretariatschef Tommy Laursen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top