Mødedato: 06.06.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Femte status for omlægning af misbrugsområdet

Se alle bilag
Socialudvalget forelægges femte status for omlægning af misbrugsområdet.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager femte status for omlægning af misbrugsområdet til efterretning, og
  2. at Socialudvalget godkender, at dette er den sidste status for omlægning af misbrugsområdet, da den nye organisering af misbrugsområdet nu er implementeret. 

Problemstilling

Den nye organisering af misbrugsområdet blev vedtaget af Socialudvalget den 10. juni 2015, jf. bilag 3. I den forbindelse blev det besluttet, at Socialforvaltningen hvert halve år giver en status på implementeringen af den nye organisering.  

Processen omkring en udvikling af misbrugsområdet blev igangsat for at opnå, at flere borgere kommer i behandling samt en større fleksibilitet i forhold til tilpasning af behandlingen efter de aktuelle misbrugsmønstre og borgernes behov. På den baggrund blev der igangsat en stor inddragende proces med brugere, pårørende, medarbejdere og ledere i behandlingssystemet og eksterne interessenter. Første del af den inddragende proces afdækkede udfordringer og anden del af den inddragende proces afdækkede løsninger.

Løsning

Arbejdet med implementeringen af den ny organisering af misbrugsområdet begyndte lige efter Socialudvalgets godkendelse af planen. Den første af seks nye behandlingsenheder kom i drift i oktober 2015 og de øvrige fem enheder i januar 2016. Det er Socialforvaltningens vurdering, at implementeringen af den nye organisering af misbrugsområdet er afsluttet. Der vil forsat være et arbejde med justeringer og forbedringer af centrets organisering og ydelser, men de store organisatoriske ændringer er implementeret og Center for Rusmiddelbehandling er nu i fuld drift.

Den nye organisering

Formålet med den nye organisering er at skabe et bedre behandlingssystem, der i højere grad kan imødekomme borgernes behov og ønsker, øge behandlingskapaciteten og gøre der nemmere at kanalisere ressourcer hen, hvor der er størst behov i behandlingen. De største organisatoriske ændringer i det nye behandlingscenter er:

  • Der er etableret seks rusmiddelenheder med straksbehandling, hvilket betyder, at det er blevet hurtigere og nemmere at komme i behandling. Borgeren indskrives i behandling samme eller senest den efterfølgende dag efter henvendelse.
  • Der er sket en integration af behandlingen af alkohol, hash, kokain og andre centralstimulerende stoffer i tre rusmiddelenheder. Det betyder, at borgere med både et hash- og alkoholmisbrug kan få behandling for begge rusmidler samme sted og samtidigt.  
  • En udgående indsats socialpsykiatriske botilbud, der tilbyder misbrugsbehandling til borgere på botilbuddene med et misbrug. De udgående behandlere sparrer også med deres kollegaer på botilbuddene i forhold til at motivere borgere med et misbrug til behandling og fastholde motivationen for behandling.

Resultater

I 2017 var der 4.632 unikke borgere indskrevet i Center for Rusmiddelbehandling. Det er en stigning på knap 200 borgere i forhold til 2016. Stigningen ses i særlig grad blandt borgere med problemer med alkohol, hash og centralstimulerende stoffer.

På alkoholområdet blev 26 pct. udskrevet færdigbehandlet som afslutningsårsag i 2017. Det er lidt under landsgennemsnittet, der lå på 31 pct. i 2014. 49 pct. blev udskrevet med afslutningsårsag udeblevet/anmodning. For borgere i stofmisbrugsbehandling der afsluttede et stofbehandlingsforløb, de fleste med et primært misbrug af hash- og centralstimulerende stoffer, blev 43 pct. i 2017 afsluttet som ophørt forbrug eller med reduceret forbrug. For borgere i substitutionsbehandling er målet for størstedelen af borgerne fastholdelse i behandling frem for stoffrihed. Det er borgere, der ofte har været i et længerevarende heroinmisbrug. 88 pct. af de borgere der var indskrevet i behandling d. 31.12.2016 var forsat i behandling et år efter.

Evaluering af tværgående indsatser

Med omlægningen af misbrugsområdet er der etableret en række tværgående indsatser, der understøtter en mere fleksibel og bredere vifte af behandlingstilbud i Center for Rusmiddelbehandling København. Centret har netop færdiggjort en evalueringsrapport for de tværgående indsatser, jf. bilag 2. De tværgående indsatser i Center for Rusmiddelbehandling omfatter familieorienteret rusmiddelbehandling, ungebehandling, behandling til borgere med dobbeltbelastning på botilbud, et lavintensivt behandlingstilbud, et højintensivt behandlingstilbud samt brugerinddragelse, jf. bilag 1 der giver en kort opsamling på evalueringens hovedresultater.

Ifølge evalueringen er borgere indskrevet i rusmiddelbehandling generelt tilfredse med de tværgående og specialiserede indsatser. Borgerne lægger særligt vægt på, at de oplever, at indsatserne har en god effekt, og at der er sammenhæng i deres behandlingsforløb.

De centrale pointer i evalueringen er, at:

  • Antallet af unge mellem 18 og 24 år i alkohol-, hash- og kokainbehandling er steget. 
  • Der er implementeret familieorienteret rusmiddelbehandling på alle rusmiddelenheder, og de borgere der har indgået i et forløb har haft et stort udbytte af behandlingen. 
  • Med etableringen af to nye tilbud er der kommet en bredere vifte af behandlingstilbud for borgere i substitutionsbehandling.
  • Der arbejdes med brugerinddragelse i behandlingsenhederne. På substitutionsområdet via brugermøder og på alkohol- og stofområdet opstilles der feedbackstandere.

 

Indsats

 

Flere unge i behandling

I 2015 var 176 unge i behandling, 204 unge i 2016 og 248 unge i 2017.

Familieorienteret rusmiddelbehandling

I 2017 var 87 børn og unge under 25 år til samtaler, heraf var 1/3 mellem 6 og 10 år. 69 pct. af 62 adspurgte børn og unge oplever, at det er blevet nemmere at tale om misbruget i familien, og oplever en større forståelse for  at være barn i en familie med misbrug.

To nye behandlingstilbud

I fusionen af to behandlingstilbud til Specialenheden Forchhammersvej valgte 37 borgere ud af 42 at overflytte til Forchhammersvej, hvilket svarer til 88 pct. Med åbningen af Ambulatoriet Vesterbro blev et behandlingstilbud udfaset. Ud af de 240 borgere, indskrevet i det tidligere tilbud, er 228 overført til Center for Rusmiddelbehandling København, svarende 95 pct. af borgerne.

Brugerinddragelse

På substitutionsområdet afholdes brugermøder. På nogen enheder er brugermøder et nyt tiltag og her deltager mellem 2 til 5 borgere på nuværende tidspunkt. Andre enheder har haft brugermøde i årevis og her deltager mellem 15 til 30 borgere.

Center for Rusmiddelbehandling København vil i det videre arbejde, de kommende år, have særligt fokus på ungebehandling, familiebehandling, borgere med dobbeltdiagnose, kvalitet i behandlingen samt temaerne ensomhed og beskæftigelse, herunder inddragelse af frivillige.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, er dette sidste status for omlægningen af misbrugsområdet. Forvaltningen vil arbejde videre med at tilpasse organisering og indsatser, så de bedst muligt matcher borgernes behov og understøtter kvalitet i behandlingen, herunder effekt.

Nina Eg Hansen

                                        / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt under behandlingen af dagsordenens punkt 1.
Til top