Mødedato: 06.03.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Afdækning af indsatsen til udsatte stofbrugere i København

Se alle bilag

Resumé

Det blev i forbindelse med budgetaftalen for 2019 aftalt, at der frem mod overførselssagen 2018-2019 skal ske en afdækning af mulighederne for at styrke indsatsen for udsatte stofbrugere i København. Et udkast til afdækningen har været sendt i høring i perioden den 11. december 2018 til den 8. januar 2019, og Socialudvalget fik en status på afdækningen og høringssvarene den 16. januar 2019. Socialudvalget forelægges nu den endelige version af afdækningen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget tager afdækningen af indsatsen for udsatte stofbrugere i København til efterretning.

Problemstilling

I forbindelse med budgetaftalen for Københavns Kommune 2019 besluttede aftaleparterne, at ”der frem mod overførselssagen 2018-2019 skal ske en afdækning af mulighederne for at styrke indsatsen for udsatte stofbrugere i København, herunder afdække mulighederne for, samt fordele og ulemper ved, at oprette nye stofindtagelsesrum. Afdækningen skal fokusere på de geografiske områder, hvor omfanget af stofbrug og generne forbundet hermed er størst, herunder Vesterbro, Sundholm og Nørrebro/ Nordvest”.

Løsning

Socialudvalget vedtog den 3. oktober 2018 et kommissorium for afdækningen, hvoraf det fremgår, at den skal bestå af en skriftlig gennemgang af mulighederne for at styrke indsatsen for udsatte stofbrugere, en skriftlig indsamling af bidrag fra interessenter og et høringsarrangement.

Socialforvaltningen har derfor gennemført en spørgeskemaundersøgelse for alle interesserede og afholdt et høringsarrangement den 12. november 2018. De forskellige input fra indsamlingen og høringsarrangementet indgår i afdækningen. Derudover baserer afdækningen sig på en række rapporter, evalueringer og undersøgelser, som forvaltningen og eksterne parter har gennemført i de senere år.

Afdækningens indhold

Afdækningen er med udgangspunkt i aftaleteksten i budgetaftalen afgrænset til “de geografiske områder, hvor omfanget af stofbrug og generne forbundet hermed er størst”. Afdækningen har derfor fokus på bydele med stofindtag i det åbne rum og stofrelaterede aktiviteter på gadeplan, men ikke på den generelle misbrugsbehandling.

Afdækningen sammenfatter de positive tiltag i den nuværende indsats, udfordringer på området og modtagne forslag til justeringer i indsatsen. Den indeholder også en række faktaark, der opsummerer de rapporter, undersøgelser og øvrige data, der ligger til grund for afdækningen. Afdækningen og bilag til afdækningen er vedlagt som bilag 1 og 2.

I høringsversionen af afdækningen har Socialforvaltningen oplyst, at der vil blive taget kontakt til Københavns Politi med henblik på at få data på narkorelaterede dødsfald på bydelsniveau. Københavns Politi har efterfølgende meddelt, at det ikke er muligt at levere de efterspurgte data.

Inddragelse af interessenter

Socialforvaltningen har i udarbejdelsen af afdækningen løbende inddraget relevante interessenter.

Spørgeskemaet om den nuværende indsats til udsatte stofbrug var udarbejdet i tre versioner målrettet stofbrugere, beboere og særligt interesserede i området. Forvaltningen har modtaget over 2.000 besvarelser, herunder har ca. 100 stofbrugere deltaget i undersøgelsen. I høringsarrangementet deltog også ca. 100 deltagere.

Derudover har forvaltningen inddraget lokale interessenter fra de geografiske områder, der nævnes i aftaleteksten i budgetaftalen. Disse er Bispebjerg Lokaludvalg, Samarbejdsforum Sundholm og følgegruppen for H17. Lokaludvalgene fra Amager og Vesterbro indgår i hhv. Samarbejdsforum Sundhold og følgegruppen for H17 og har peget på disse fora som relevante at inddrage.

Et udkast til afdækningen har derudover været sendt i bred høring i perioden 11. december 2018 til 8. januar 2019, og forvaltningen har modtaget høringssvar fra følgende aktører: Robert Olsen (leder af Kofoeds Skole og formand for Frivilligrådet), Kira West (forstander for Reden København og Reden International), Bispebjerg Lokaludvalg og Amager Vest Lokaludvalg.

Høringssvarene omhandler blandt andet faktuelle rettelser til afdækningen. Derudover fremhæves det blandt andet i svarene, at der er behov for mindre og differentierede stofindtagelsesrum i tilknytning til værestedsfunktioner, særligt for de mest udsatte stofbruger. Der peges også i høringssvarene på, at der er behov for et større samarbejde mellem H17, frivillige og lokale aktører om de forskellige brugere i stofindtagelsesrummet. Bispebjerg Lokaludvalg skriver i deres høringssvar, at de ikke på nuværende tidspunkt vurderer, at der er behov for et stofindtagelsesrum i deres bydel, men Amager Lokaludvalg anbefaler, at der oprettes en stofindtagelsesrum på Sundholm. 

Høringssvarene er vedlagt afdækningen som bilag 14, og der indgår også et faktaark i afdækningen med en opsummering af dem. De bemærkninger, der vedrører faktuelle ting i afdækningen, er indarbejdet i teksten.

Forslag til justeringer i indsatsen

Afdækningen indeholder et afsnit, der opsummerer de forskellige input til justeringer af indsatsen, som er fremkommet i forbindelse med afdækningen.

De modtagne input til justeringer kan opsummeres på følgende vis:

  • Stofindtagelsesrummene bør opdeles i mindre enheder og i forhold til indtagelsesformen. Der er fx foreslået rygerum og injektionsrum med separate indgange samt flere og mindre tilbud til forskellige grupper af stofbrugere, fx kvinder og de mest sårbare stofbrugere.

  • Indretningen af stofindtagelsesrummene kan forbedres, fx med skærmede pladser, hvor brugerne kan opholde sig efter stofindtaget samt bedre afskærmning og stole i rygedelen i H17.

  • Stofindtagelsesrum bør placeres i tilknytning til en værestedsfunktion, hvor der er fokus på relationelt arbejde og brobygning.

  • Stofindtagelsesrummene bør have en større geografisk spredning end i dag. Der er blandt andet nævnt Sundholm og Nørrebro/Nordvest som mulige placeringer for nye stofindtagelsesrum.

  • Der bør være et større fokus på at nedbringe generne fra stofindtagelsesrum i nærmiljøet, fx styrket oprydningsindsats.

  • Rusmiddelbehandlingen for stofbrugere bør styrkes, fx flere behandlingstilbud og mere fremskudt behandling.

  • Etablering af nye tilbud i andre bydele bør ikke ske på bekostning af midlerne til de nuværende tilbud på Vesterbro. Det blev foreslået, at der kan oprettes pilotprojekter eller mindre tilbud i andre bydele.

Afdækningens konklusioner og forslag til justeringer vil blive brugt i forbindelse med beslutningen om den fremtidige organisatoriske forankring af H17, som Socialudvalget også behandler på mødet den 6. marts 2019.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Afdækningen vil indgå i Socialforvaltningen videre arbejde med indsatsen til udsatte stofbrugere i København, herunder også i forbindelse med, at Socialudvalget skal beslutte om, hvorvidt H17 fremover skal drives af en privat organisation.

                   Nina Eg Hansen                                                                                     

                                                          / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Der blev givet følgende protokolbemærkning fra Ø, A og Å:

Enhedslisten, Socialdemokratiet og Alternativet anerkender, at der er lagt et stort arbejde i afdækningen, men vi beklager, at ændringer i såvel stofscene, som målgruppe ikke har indgået i undersøgelsen. For der er et stort behov for afdækning af disse.

Til top