Mødedato: 06.02.2013, kl. 19:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Fokusområder og procesplan for strategi for børn og unge med handicap og deres familier

Se alle bilag

Socialudvalget skal tage Socialforvaltningens analyse af børnehandicapområdet til efterretning, og skal derudover drøfte samt godkende forvaltningens forslag til fokusområder for en strategi for børn og unge med handicap og deres familier samt godkende forslag til proces for arbejdet med udviklingen af strategien.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager analyse af området vedr. børn og unge med handicap til efterretning, jf. bilag 1,
  2. at Socialudvalget drøfter samt godkender Socialforvaltningens forslag til fokusområder for strategi for børn og unge med handicap og deres familier og
  3. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens forslag til proces for udviklingen af en strategi for børn og unge med handicap og deres familier.

Problemstilling

Socialforvaltningen ønsker at udvikle en strategi for børn og unge med handicap og deres familier i Københavns Kommune, som skal sikre en helhedsorienteret udvikling af området fremadrettet. Der eksisterer i dag ingen samlet strategi eller forandringsteori for børnehandicapområdet i Københavns Kommune.

 

Forvaltningen forelægger i forlængelse heraf Socialudvalget forslag til fem fokusområder, som forvaltningen ønsker at lade strategien tage afsæt i til drøftelse og godkendelse. Desuden bedes udvalget godkende procesplanen for arbejdet med henblik på at bemyndige forvaltningen til at gå videre med udvikling af strategien.

 

Strategien forventes at være færdig medio 2013, hvorefter der udarbejdes en budgetmodel for området, der skal skabe de rette incitamenter for at understøtte strategien.

Løsning

Med henblik på at afdække mulige fokusområder i en kommende strategi for børn og unge med handicap og deres familier har forvaltningen ultimo 2012 foretaget en analyse af børnehandicapområdet (jf. bilag 1). 

Analysen beskriver den overordnede udvikling i antallet af børn og unge med handicap, der er stigende også de kommende år. Derudover forholder analysen sig til målgruppen og det behov, der aktuelt er på børnehandicapområdet. Endelig er den aktuelle tilbudsvifte, flow mellem børne- og voksenområdet og økonomien på området blevet beskrevet sammen med de faglige udfordringer og ambitioner for området.

Analysen peger på, at der er nogle faglige udfordringer og potentialer inden for området i forhold til:

  • at sætte tidligt ind med forebyggende indsats overfor børnene og deres familier med henblik på blandt andet at forebygge og udskyde anbringelse
  • at de unge med handicap oplever en velfungerende overgang til voksenlivet
  • at udvikle og kvalificere tilbudsviften
  • at rammer for dialog og samarbejde mellem myndighed og udfører styrkes
  • at der sikres en mere vidensbaseret udvikling af området

Det er forvaltningens vurdering, at analysens konklusioner i forhold til de faglige udfordringer og potentialer inden for området kan bruges som fokusområder for en kommende strategi for børn og unge med handicap og deres familier. Strategien skal angive retningen for de kommende år, herunder forslag til, hvordan forvaltningen sikrer en helhedsorienteret indsat i forhold til målgruppen.

Forslag til fokusområder for strategien
Forvaltningen ønsker i forlængelse af ovenstående, at den kommende strategi for børn og unge med handicap og deres familier skal tage udgangspunkt i følgende fokusområder:

  1. Tidlig indsats i forhold til børn og unge med handicap og deres familier
    Forvaltningen ønsker at sætte ind med tidlig indsats i forhold til børn og unge med handicap og deres familie med henblik på at hjælpe barnet til at opholde sig i hjemmet længst muligt og dermed udskyde tidspunktet for evt. anbringelse uden for hjemmet. En tidlig indsats indebærer en tidlig identifikation af funktionsnedsættelsen og handling i forhold til en forebyggende indsats for og omkring barnet. Analysen viser, at forebyggelses- og anbringelsesområdet skal tænkes sammen, og at det handler om at sikre barnet og familien hjælp til selvhjælp og sørge for det rette niveau af støtte tidligt i forløbet både i form af råd og vejledning og iværksættelse af foranstaltninger som fx støtte i hjemme, aflastning og familiebehandling.
  2. Overgang til voksenlivet for unge med handicap
    Der skal være fokus på overgangen til voksenlivet for unge med handicap både på myndigheds- og udførerniveau. Analysen peger på, at det både  handler om at sikre sammenhæng i indsatsen for de unge, når flere forskellige instanser er involveret fx et samarbejde med Jobcentret  om at sikre den unge beskæftigelse. Det handler også om flow mellem børne- og voksenområdet, da ventelisten på botilbud til voksne med handicap betyder, at nogle af de unge ikke kan komme videre i et passende voksentilbud.
  3. Udvikling af tilbudsviften
    Forvaltningen vil arbejde på at udvikle og kvalificere tilbudsviften på området for børn og unge med handicap. Analysen viser, at der med fordel kan arbejdes med udvikling og kvalificering af døgn- og dagtilbudspladser i eget regi samt forebyggende foranstaltninger, der kan støtte op om en tidlig indsats.  Forvaltningen ønsker at kvalificere tilbudsviften på baggrund af videns- og evidensprogrammer indenfor området.
  4. Styrkede rammer for dialog mellem myndighed og udfører
    Udviklingen af indsatsen for børn og unge med handicap og deres familier skal ske i et tæt og veldefineret samarbejde mellem myndighed og udfører for at sikre en sammenhængene indsats i hele barnets/den unges liv.
  5. Tværgående fokusområde: En mere vidensbaseret udvikling af området
    En mere vidensbaseret udvikling af området for børn og unge med handicap indebærer, at der skal ligge viden – gerne evidens – til grund for den overordnede retning, som forvaltningen ønsker at udvikle området for børn og unge med handicap og deres familier i. Arbejdet med en vidensbaseret udvikling og praksis forudsætter også, at forvaltningen fortløbende arbejder på at udvide og styrke vidensgrundlaget. Derfor vil forvaltningen arbejde systematisk på at dokumentere egne resultater af praksis bl.a. gennem forandringskompasset og bruge den viden til løbende dialog og udvikling.

Proces i forhold til udviklingen af strategien
Der er nedsat en tværgående arbejdsgruppe med centrale og decentrale aktører i Socialforvaltningen.

Forslag til proces- og tidsplan fremgår nedenfor:

Februar 2013

På baggrund af udvalgets drøftelse arbejder arbejdsgruppen videre med udviklingen af en strategi. Arbejdsgruppen afholder workshops med inddragelse af relevante parter, herunder medarbejdere og ledere på området (bl.a. medarbejdere fra tilbud under Center for Børn med Handicap og sagsbehandlere fra Handicapcenter København) samt repræsentanter fra brugerorganisationer.

Februar 2013

Socialforvaltningen udarbejder ønskeforslag til Socialudvalgets budgetseminar for budget 2024, der kan understøtte strategien og give området et løft.

Medio 2013

Socialudvalget får fremlagt Socialforvaltningens udkast til strategi.

Medio 2013

Socialforvaltningen sender det godkendte udkast til strategi i høring samt til efterfølgende endelig godkendelse i først Socialudvalget og herefter i Borgerrepræsentationen.

Ultimo 2013

Socialudvalget får forelagt udkast til budgetmodel for området til godkendelse.


Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen arbejde videre i henhold til den forelagte procesplan.

Socialudvalget vil blive forlagt budgetønsker i henhold til strategi for børn og unge med handicap og deres familier i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2014, og vil blive forelagt udkast til strategi medio 2013.

Strategien skal gælde fra medio 2013 og fire år frem. En del af strategien kan først implementeres i 2014, og kun hvis der findes midler dertil i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2014.

         Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede sagens behandling

 

Indstillingen blev godkendt

Til top