Orientering om SFIs rapport "Når Fogeden Banker På" og status på antallet af udsættelser og forebyggelsesindsats
Udvalget orienteres om SFIs rapport om udsættelser, som udkom 20. december 2012. Samtidig gives udvalget status på antal af udsættelser i Københavns Kommune og status på forebyggelsesarbejdet.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget tager orientering om SFIs rapport ”Når Fogeden Banker På” til efterretning.
2. at Socialudvalget tager orientering om antallet af udsættelser og status på
forebyggelsesarbejdet til efterretning.
Problemstilling
Socialudvalget blev den 16. juni 2012 orienteret om antallet af udsættelser i 2011 og forebyggelsesarbejdet. Socialforvaltningen lovede udvalget en ny orientering, når SFIs rapport blev offentliggjort. Det skete først den 20. december 2012. I mellemtiden har Domstolsstyrelsen offentliggjort tal for antallet af udsættelser i 1. halvår 2012, og der er i forbindelse med kommunens budget 2013 afsat midler til forebyggelse af udsættelser.
Løsning
SFIs rapport om udsættelser ”Når Fogeden Banker På”
SFIs rapport ”Når Fogeden Banker På” baserer sig på data fra perioden 2002-2010. Det betyder, at udviklingen i udsættelser i 2011 og 2012 ikke er en del af rapporten. De overordnede konklusioner er bl.a.:
- Der er en overvægt af enlige mænd, og gruppen af enlige mænd er steget mest i perioden. Enlige mødre er den største gruppe, når man ser på familier med børn.
- Familier med ikke vestlig baggrund udsættes oftere end etnisk danske familier, men er ikke overrepræsenterede, når forhold som arbejdsmarkedstilknytning og uddannelsesniveau inddrages.
- Husstande, som udsættes, har mindre rådighedsbeløb end husstande som ikke udsættes. Forskellen i rådighedsbeløb mellem de to grupper er stigende.
- Kun ca. 40 % af de udsatte modtog boligstøtte.
- 45 % af kommunerne har peget på sanktionering som årsag til udsættelser, men dette forhold er ikke målt generelt af SFI.
- Risikoen for udsættelse er højst for kontanthjælpsmodtagere, derefter for dagpengemodtagere.
- SFI skønner at ca. 18 % af de udsatte er hjemløse et år efter udsættelsen.
- Andelen af varslede udsættelser pr. lejemål fra 2002 til 2010 har været lavere i Københavns Kommune end i resten af landet.
- Andelen af effektuerede udsættelser pr. lejemål lå i 2002 lavest i Københavns Kommune. Andelen har været stigende i hele landet. Andelen ligger i Københavns Kommune fortsat under de 4 næststørste kommuner og omegnskommunerne, men over resten af landet.
- En fogedsag endte i perioden 2009 og 2010 oftere med en effektueret udsættelse i København og i omegnskommunerne end i resten af landet.
- SFI vurderer, at kontanthjælpsloftet har medført 1 procentpoint flere udsættelser for familier, men ikke har haft målbar betydning for enlige. SFI vurderer også, at introduktionsydelsen har medført 2 procentpoint flere udsættelser.
- Udsatte betaler generelt en højere leje pr. m2 end gennemsnittet (ca. 8 kr. pr. m2 pr år over gennemsnittet). Korrigeres for bl.a. demografi og geografi betaler udsatte 107 kr. mere pr. m2 end gennemsnitslejeren.
Status på udsættelser i 1. halvår 2012
Antallet af udsættelser i Københavns Kommune har været faldende i 1. halvår 2012 ifølge tal fra Domstolsstyrelsen. Tal for hele 2012 kan først forventes ca. 1. april 2013.
Figur 1: Graf over udsættelser i Københavns Kommune 2007-1. halvår 2012
Hvis udviklingen fastholdes i 2. halvår 2012, vil faldet i 2012 være på over 20 %.
Forebyggelsestiltag (Budget 2013 og boligsocial ramme)
På baggrund af rapport om udsættelser fra en arbejdsgruppe under Samarbejdsforum (samarbejde mellem boligorganisationer og kommune) blev følgende mindre indsatser implementeret i løbet af 2012:
- Pilotprojekt om systematisk samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om fællesborgere, som partshøres om sanktionering, og dermed er i risiko for at miste deres indtægt. Samtidig med partshøringen indhenter Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen eventuelle relevante oplysninger fra Socialforvaltningen. Socialforvaltningen har så mulighed for i denne forbindelse at iværksætte en opsøgende indsats.
- Tættere samarbejde mellem kommune og boligorganisationer i administrationssager, for at sikre at administrative problemer f.eks. ved huslejestigninger ikke bliver et problem for lejeren.
Disse har sammen med lovændringer om ophævelse af kontanthjælpsloft, introduktionsydelse og starthjælp formentligt været medvirkende til faldet i udsættelser.
I budget 2013 blev der afsat midler til følgende indsatser:
- Ansættelse af 8 boligrådgivere til øget opsøgende indsats i forhold til borgere som varsles udsat, eller som partshøres om sanktionering efter beskæftigelsesreglerne og dermed risikerer at miste deres indtægt. 3 rådgivere er ansat, og de øvrige forventes ansat i løbet af januar 2013.
- Ansættelse af 3 økonomiske rådgivere i regi af Socialcenter København til rådgivning af udsættelsestruede og boligsocialt anviste. Disse er ansat pr. 1. januar 2013.
Som følge af udmøntningen af den boligsociale ramme er der herudover bl.a. afsat midler til følgende indsatser pr. 1. januar 2013:
- Der ansættes 6 sociale mentorer, som skal støtte unge, som har vanskeligt ved at stå på egne ben. Unge – såvel enlige som familier er overrepræsenterede i forhold til udsættelser ifølge SFIs rapport.
- Der ansættes 6 specialiserede sagsbehandlere i Socialcenter København. Disse skal sikre, at der træffes hurtige afgørelser i sager, der opstår i forlængelse af den styrkede opsøgende indsats.
Lovændringer
Pr. 1. januar 2013 er en ny bestemmelse indført i aktivloven (§ 81a), som giver kommunerne nye muligheder for at bevilge ydelser til udsættelsestruede borgere. Udgifterne som følge af bestemmelsen skal dækkes fuldt ud af kommunen selv.
Den 10. januar 2013 fremsatte regeringen forslag om fremrykket varsling af kommunerne. Forslaget har været i høring, og forventes vedtaget med ikrafttræden 1. april 2013. Forslaget betyder, at kommunen skal varsles af den almene boligorganisation om alle rykkere, som sendes til boligsocialt anviste indenfor det første år fra indflytningen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialudvalget vil blive forelagt ny status for udsættelser, når antallet af udsættelser for hele 2012 er offentliggøres af Domstolsstyrelsen 1. april 2013. Indstilling om implementering af den nye bestemmelse i aktivlovens § 81 a præsenteres på næste møde i Socialudvalget den 27. februar 2013.
Anette Laigaard
/Gitte Bylov Larsen
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylov Larsen og Susan Fiil Præstegaard overværede sagens behandling
Indstillingen blev godkendt