Brugerundersøgelse blandt døgnpleje- og aflastningsfamilier tilknyttet Københavns Kommune
Brugerundersøgelse blandt døgnpleje- og aflastningsfamilier tilknyttet Københavns Kommune
Socialudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 6. februar 2008
21. Brugerundersøgelse blandt døgnpleje- og aflas tningsfamilier tilknyttet Københavns Kommune
SUD 38/2008 J.nr. 38/2008
Socialforvaltningen har fået gennemført en brugerundersøgelse
blandt kommunens døgnpleje- og aflastningsfamilier. Familiernes tilfredshed med
støtte og vejledning, plejefamilier med etnisk minoritetsbaggrund og
døgnplejefamilier bosiddende i København er i fokus for undersøgelsen.
INDSTILLING OG Beslutning
Socialforvaltningen indstiller, |
Socialudvalgets beslutning i mødet den 6. februar
2008 Punktet blev
udsat. |
Problemstilling
Undersøgelsen har følgende to formål:
· at undersøge i hvor høj grad Socialforvaltningen lever op til de kvalitetsmål, som fremgår af Sektorplanens kvalitetsmålsætning vedrørende plejefamiliers tilfredshed med støtte og vejledning fra Socialforvaltningen, antal døgnplejefamilier bosiddende i kommunen samt antal plejefamilier med etnisk minoritetsbaggrund.
· at identificere svagheder og styrker i den måde døgnpleje- og aflastningsfamilier modtager støtte og vejledning på med henblik på at give forslag til, hvordan dette kan ændres fremover.
Løsning
Undersøgelsens samlede resultater, hvad angår Socialforvaltningens opfyldelse af Sektorplanens kvalitetsmålsætning nr. 13, fremgår af tabel 1 (bilag 1). Konklusionen er overordnet, at såfremt kommunens opstillede mål skal indfries, bør der særligt arbejdes videre på at finde plejefamilier med etnisk minoritetsbaggrund og på at finde plejefamilier i København. Også tilfredsheden kan øges, selv om 84 procent er enten godt eller nogenlunde tilfredse med den støtte og vejledning, de får fra Socialforvaltningen. Det skal dog bemærkes, at der ikke direkte er spurgt til, om familierne oplever at "få god støtte og vejledning fra Socialforvaltningen", men at tilfredsheden er udledt af spørgsmål om "tilfredshed med den service, som ydes fra socialcentret."
Nedenfor redegøres for, hvordan Socialforvaltningen ved hjælp af igangværende og nye initiativer tilstræber at nå Sektorplanens opstillede mål.
Plejefamilier med etnisk minoritetsbaggrund
Sektorplanens kvalitetsmål: |
Undersøgelsens resultat |
Inden 2006 skal antallet af plejefamilier med etnisk minoritetsbaggrund udgøre mindst 5 % af det samlede antal plejefamilier i Københavns kommune |
Under 2 % af kommunens plejefamilier har etnisk minoritetsbaggrund |
Center for Familiepleje vurderer, at målet om, at mindst 5 % af det samlede antal plejefamilier er med etnisk minoritetsbaggrund, vil være nået inden udgangen af 2008. Det har gennem en periode været et prioriteret område i Center for Familiepleje at styrke kvaliteten i anbringelser af børn med etnisk minoritetsbaggrund bl.a. gennem rekruttering af flere plejefamilier med etnisk minoritetsbaggrund.
Center for Familiepleje har således også udviklet og igangsat projektet "Anbringelse af børn med etnisk minoritetsbaggrund og rekruttering af plejefamilier". Erfaringerne fra dette projekt vil kunne understøtte rekrutteringen af velkvalificerede plejefamilier, som tager hensyn til de forhold, som barnets etniske, religiøse, kulturelle eller sproglige baggrund kan udgøre, ved en anbringelse uden for hjemmet. Projektet forventes at køre frem til 2009.
Døgnplejefamilier bosat i Københavns Kommune
Sektorplanens kvalitetsmål: |
Undersøgelsens resultat |
Inden 2006 skal mindst 25 % af de døgnplejefamilier, som kommunen samarbejder med, være bosiddende i Københavns Kommune. |
16 % af døgnplejefamilierne er bosiddende i Københavns Kommune. |
På baggrund af Center for Familieplejes vurdering, skal SUD gøres opmærksom på, at Sektorplanens kvalitetsmål om, at ¼ af døgnplejefamilierne skal bo i Københavns Kommune er meget svær at nå. Årsagen begrundes primært i forholdet mellem de høje boligpriser i Københavns Kommune, og at man som plejefamilie rent fysisk skal have plads til plejebarnet. Socialforvaltningen arbejder løbende på at rekruttere flere plejefamilier i Københavns Kommune, blandt andet ved hele tiden at søge plejefamilier ved opslag på centrets hjemmeside, men vurderingen er, at et kvalitetsmål på 25 pct. er for højt sat.
Socialforvaltningen efterkommer i videst mulig omfang eventuelle ønsker om, at et barn anbringes tæt på sit oprindelige miljø. Men ofte vil det være nødvendigt også at afsøge de omkringliggende kommuner for egnede plejefamilier for at kunne efterleve et ønske om, at barnet kan vedligeholde kontakten til kammerater, fritidsinteresser o.a.
Center for Familiepleje er desuden ved at etablere en database over de plejefamilier, som kommunen samarbejder med og har således løbende fokus på udviklingen i antallet af plejefamilier bosiddende i kommunen.
Plejefamiliernes tilfredshed med støtte og vejledning
Sektorplanens kvalitetsmål: |
Undersøgelsens resultat |
Ultimo 2005 skal mindst 75 % af plejefamilierne (ekskl. plejefamilier fra plejehjems-foreninger) have opfattelsen af at få en god støtte og vejledning fra Socialforvaltningen. |
44
pct. er godt tilfreds 40 pct. er nogenlunde tilfreds |
Socialforvaltningen finder, at der er rum for at forbedre familiernes tilfredshed, hvilket igangværende og kommende initiativer vil understøtte. Det skal bemærkes, at der også er spurgt til familiernes generelle tilfredshed i undersøgelsen. På spørgsmålet "vi er tilfredse med at være plejefamilie" svarer næsten 90 % af de adspurgte familier bekræftende.
Hvad angår plejefamiliernes tilfredshed, har Teori- og Metodecentret identificeret nogle faktorer som enten positivt eller negativt er udslaggivende for døgnpleje- og aflastningsfamiliernes tilfredshed. Disse er blandt andet:
- om man føler sig forhåndsinformeret om barnets helbredsmæssige forhold.
- graden af tilknytning til barnet før anbringelsen, hvor der er størst tilfredshed hos de familier, som ikke havde tilknytning til barnet.
- hvor længe foranstaltningen varer, hvor tilfredsheden falder i takt med foranstaltningens varighed.
- om man oplever de igangsatte indsatser som tilstrækkelige.
Anbefalinger fra rapporten
Teori- og Metodecentret giver en række anbefalinger på baggrund af deres undersøgelse. Flere af anbefalingerne peger på tiltag som forvaltningen har igangsat – fx introduktionskurser for nye plejefamilier og efterfølgende tilbud om at deltage i netværksgrupper. Andre af anbefalingerne peger på ændringer som forvaltningen ikke umiddelbart selv kan gennemføre, da ændringerne kræver en betydelig ressourceafsættelse, fx. flere ressourcer til tilsynsopgaven, relevant videre - og efteruddannelse til kommunale medarbejdere og etablering af 'børnepasning' i forbindelse med kursusaktivitet for plejefamilier.
De anbefalinger, som der vil blive arbejdet videre med fokuserer på tiltag, der skal forbedre forvaltningens støtte og vejledning til plejefamilierne fremover. Det drejer sig om at:
·
Sikre at plejefamilierne modtager skriftlig
forhåndsinformation om barnet ved at udforme et oplysningsskema. Skemaet skal
blandt andet sikre bedre information om barnets helbred, pleje, særlige
problemstillinger, skole og fritid.
·
Udarbejde standard for tilsynsbesøg.
· Udarbejde forslag til, hvordan man kan give særlig støtte og opmærksomhed til netværksplejefamilier.
Teori- og Metodecentret giver endvidere nogle anbefalinger, der vedrører plejefamiliernes økonomiske forhold. København og Århus Kommune igangsætter sammen med Velfærdsministeriet og KL et forsøgsprojekt, der skal udvikle og afprøve en ny honoreringsmodel for plejefamilier. Projektet finansieres af Velfærdsministeriet. Projektet forventes afsluttet medio 2009.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre
proces
Ingen
Bilag
1. Tabel over undersøgelsens resultater vedr. plejefamilieundersøgelsen.
2. Undersøgelse blandt døgnpleje- og aflastningsfamilier tilknyttet Københavns Kommune - endelig rapport
Annette Laigaard / Sven Bjerre