Genoptræning og vedligeholdende træning i 2008
Genoptræning og vedligeholdende træning i 2008
Socialudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 6. februar 2008
12. Genoptræning og vedligeholdende træning i 2008
SUD 46/2008 J.nr. 46/2008
Socialforvaltningen oplever en stigende efterspørgsel efter træningsydelser, som Socialforvaltningen ikke har budget til. Socialudvalget får derfor orientering om, hvordan Socialforvaltningen håndterer denne efterspørgsel i 2008.
INDSTILLING OG Beslutning
Socialforvaltningen indstiller, 1. At Socialudvalget tager orienteringen om Socialforvaltningens håndtering af efterspørgsel efter træningsydelser i 2008 til efterretning |
Socialudvalgets beslutning i mødet den 6. februar
2008 Punktet blev
udsat. |
Problemstilling
Socialforvaltningen oplever en øget efterspørgsel efter træningsydelser efter Servicelovens § 86, stk.1 og stk. 2. Den øgede efterspørgsel skyldes primært, at kommunerne som følge af kommunalreformen har overtaget genoptræningsindsatsen efter Sundhedsloven. Da Sundheds- og Omsorgsforvaltningens serviceniveau ikke i alle tilfælde afspejler det genoptræningsbehov, lægerne vurderer nødvendigt, oplever Socialforvaltningen, at borgerne efterfølgende søger om træning efter Servicelovens § 86 stk. 1 og 2. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har jf. styrelsesvedtægtens § 17 kun ansvaret for genoptræning efter sygehusindlæggelse, og Socialforvaltningen er derfor forpligtet til at tilbyde træning efter Serviceloven. Socialforvaltningen har imidlertid ikke budgetdækning for eller etableret tilbud til at imødekomme træningsbehovet. Som følge af den stigende efterspørgsel, forudser Socialforvaltningen en udfordring med henblik på at imødekomme efterspørgslen efter træningsydelser i 2008.
Løsning
Socialforvaltningen har ikke tidligere prioriteret en egentlig træningsindsats, da kun en meget lille del af Socialforvaltningens målgruppe indtil nu har efterspurgt træningsydelser. Indtil 2008 har Socialforvaltningen således løst borgernes træningsbehov gennem Socialforvaltningens eksisterende tilbud, herunder tilbud om socialpædagogisk indsats samt tilbud gennem hjemmeplejeindsatsen. Eksempelvis yder Socialforvaltningens hjemmevejledere socialpædagogisk og kognitiv træning, og hjemmeplejemodtagere kan visiteres til træning i praktiske opgaver med henblik på at blive selvhjulpen. Socialforvaltningen har ikke tidligere tilbudt en indsats af fysio- og ergoterapeutisk karakter. Borgere, der ikke fik behovet dækket gennem hjemmevejledning eller hjemmeplejetræning er derfor i stedet blevet tildelt eksterne fysioterapeutiske ydelser. Endelig har Socialforvaltningen afholdt udgifter til en række borgere, der efter endt genoptræning visiteres til døgnophold, da den opfølgende træningsindsats er døgnkrævende og meget intensiv og ikke kan foregå i eget hjem.
Som følge af kommunalreformen er der kommet fokus på kommunernes træningsindsats. I første omgang betyder dette et stigende fokus på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens træningstilbud. Dog vurderer Socialforvaltningen, at dette vil have en afsmittende effekt på Socialforvaltningen, hvilket vil medføre udvidede krav til den eksisterende træningsindsats. Således oplever Socialforvaltningen allerede et stigende antal borgere, der retter henvendelse med krav til træning efter servicelovens § 86 stk. 1 og 2 med behov af fysio- og ergoterapeutisk karakter. Disse henvendelser er således nye for Socialforvaltningen.
Det vurderes, at forvaltningens målgruppe vil kunne drage nytte af en specialiseret indsats, hvor den fysiske træning følges af en særlig pædagogisk og kognitiv indsats. Således modtager Socialforvaltningen henvendelse fra borgere, der ønsker:
· Vedligeholdende træning i hjemmeplejeregi(§ 86, stk.2). Socialforvaltningen leverer i dag vedligeholdende træning gennem hjemmeplejeindsatsen, hvor hjemmeplejemodtagere visiteres til en midlertidig, intensiv træningsindsats, eksempelvis gennem træning til tøjvask for at vedligeholde borgerens mulighed for selvhjælp. Socialudvalget behandler kvalitetsstandarder efter § 86, stk. 2 på mødet d. 6. februar 2007. Socialforvaltningens budget til hjemmepleje afholder således udgifterne til vedligeholdende træning i dag. Dog er der i kvalitetsstandarderne ikke defineret serviceniveau til træning af ergo- og fysioterapeutisk karakter, hvorfor der i hjemmeplejeregi ikke tilbydes dette, da der ikke er budget hertil.
· Intensiv, døgndækkende vedligeholdende træning (§ 86, 2). Socialforvaltningen afholder udgifter til døgnophold på genoptræningscentre, f.eks. Kuurhus, til borgere med massivt træningsbehov, herunder særligt hjerneskadede. Socialforvaltningen har ikke budget hertil og anvender midler fra køb-salg-budgettet
· Kognitiv og socialpædagogisk træning (§ 85). Socialforvaltningen leverer i dag træningsindsats gennem tilbud om socialpædagogisk indsats, hvor der i dag primært tilbydes kognitiv og socialpædagogisk træning, eksempelvis af hjerneskadede og udviklingshæmmede. Socialforvaltningen har et budget på 7,3 mill.kr. til socialpædagogisk bistand, som i dag også dækker tilbud efter § 86, stk.1 (genoptræning)
· Genoptræning (§ 86, stk.1). Dette har Socialforvaltningen ikke budgetmæssig dækning for.
I 2008 vil Socialforvaltningen søge at imødekomme den stigende efterspørgsel indenfor de eksisterende tilbud og den eksisterende budgetramme. Hermed forventer Socialforvaltningen at fortsætte den tidligere praksis. Indsatsen vil således ikke blive etableret som egentlig fysioterapeutisk træning og vil ikke være målrettet Socialforvaltningens målgruppe. I de tilfælde, forvaltningen ikke indenfor de eksisterende tilbud kan imødekomme et retmæssigt krav fra borgere, vil Socialforvaltningen derfor være nødt til at købe eksterne ydelser. Det forventes, at brug af eksterne ydelser vil være dyrere, end hvis Socialforvaltningen selv etablerer en løsning. Det er således Socialforvaltningens vurdering, at udviklingen er en udfordring i 2008 og fremadrettet, og vil medføre et øget udgiftspres på det eksisterende budget til hjemmepleje og socialpædagogisk bistand. Desuden vil udviklingen medføre længere ventelister på botilbudsområdet, da der anvendes midler fra køb-salg-budgettet til de døgnkrævende genoptræningsforløb.
Socialforvaltningen anbefaler derfor, at der i 2009 afsættes budget til etablering af et egentligt træningstilbud til Socialforvaltningens målgruppe. Socialforvaltningen vil således fremlægge ønskeforslag om at udvikle træningsindsatsen fra 2009 og fremadrettet. Det vurderes, at efterspørgslen vil svare til 7,5 mill.kr. årligt. Her er de forventede udgifter til borgere på døgnophold inkluderet. Socialforvaltningen afholdte i 2007 udgifter til borgere på døgn-genoptræningsophold for 2,7 mill.kr.
Budgettet vil imødekomme efterspørgslen ved at ansætte fysio- og ergoterapeutisk personale. Der er et lovgivningsmæssigt krav om kvalitetsstandarder på træningsområdet tilsvarende hjemmeplejeområdet, og Socialforvaltningen vil således forankre træningsindsatsen i en BUM-model som på hjemmeplejeområdet. Visitationen til hjemmepleje vil blive opnormeret med personale med fysioterapeutisk baggrund og visitere til træningsydelser, og der vil blive etableret et udførende træningsteam. Det kommende omsorgssystem på hjemmeplejeområdet forventes at kunne anvendes på træningsområdet, og der er således sikret IT-understøttelse af indsatsen.
Socialforvaltningen vil løbende orientere Socialudvalget om udviklingen i udgifter til træningsydelser i 2008.
Økonomi
Socialforvaltningen forventer et øget udgiftspres på rammerne for hjemmepleje og socialpædagogisk bistand samt køb-salg-rammen, men vil forsøge at imødekomme den stigende efterspørgsel indenfor de eksisterende budgetrammer. For 2009 vil Socialforvaltningen udarbejde et ønskeforslag til budgetforhandlingerne for 2009 med anmodning om en budgettilførsel på 7,5 mill.kr for at dække det fremtidige træningsbehov.
Bilag
1. Socialforvaltningens ønskeforslag på træningsområdet for budgetforhandlingerne i 2009.
Anette Laigaard / Jens Elmelund