Mødedato: 05.12.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ny fordeling af midler indenfor den boligsociale ramme

Med udgangen af 2012 udløber en række indsatser på Socialforvaltningens ramme til boligsociale aktiviteter. Socialudvalget skal derfor tage stilling til en fremadrettet anvendelse af midlerne fra 2013.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller over for Socialudvalget,

1. at Socialudvalget godkender forslag til anvendelse af midlerne på den boligsociale ramme fra 2013 og frem.

Problemstilling

Socialforvaltningen har en boligsocial ramme, der har til formål at afbøde de negative konsekvenser af, at socialt udsatte borgere koncentreres i de dele af byen, hvor de billigste boliger findes. Midlerne på den boligsociale ramme har desuden til formål at sikre, at Socialforvaltningen har en fokuseret indsats i de udsatte byområder (jf. Københavns Kommunes Politik for udsatte byområder). Med udgangen af 2012 udløber aftalen om både det opsøgende gadeplan i tre udsatte byområder, Socialforvaltningens Boligsociale Enhed samt den kontante medfinansiering af de boligsociale helhedsplaner (SUD 25/6-2008). Konkret betyder det, at der kan iværksættes nye indsatser for i alt 11.470 t. kr. fra 2013.

Løsning

Kommunen har en strukturel udfordring, idet det faldende antal billige boliger er med til at koncentrere socialt udsatte borgere i visse dele af byen. For at styrke inklusionen af de socialt udsatte borgere i boligområderne og mere generelt i samfundet, ønsker forvaltningen derfor en social og forebyggende indsats i de udsatte byområder. Indsatsen skal målrettes de borgere, som de almene boligafdelinger og forvaltningens frontmedarbejdere oplever skaber uro og utryghed i boligområderne, men som forvaltningen samtidig ikke i dag kan tilbyde støtte. Der er også tale om en målgruppe, hvor der er tale om risiko for yderligere social marginalisering, hvis ikke de tilbydes en bredere forebyggende indsats.

 
Det er, efter en tæt dialog med Socialforvaltningens udførende enheder, vurderingen, at de foreslåede indsatser vil kunne imødekomme de almene boligorganisationer efterspørgsel på en styrket fremskudt borgerrettet indsats i boligområderne samt muligheden for et tættere samarbejde med boligselskabernes helhedsplansmedarbejdere i boligafdelingerne. Socialforvaltningen vil evaluere indsatserne i 2015 med henblik på en eventuel tilpasning af indsatsen. Dette skal sikre, at forvaltningens boligsociale indsatser er sammenhængende og har størst mulig effekt for borgerne.

 

Socialforvaltningen ønsker fremadrettet at have følgende spor i det boligsociale arbejde:


1. Børn og unge:
Videreførelse og udvikling af den opsøgende gadeplansindsats for uroskabende børn og unge i de udsatte byområder Amager, Bispebjerg og Valby (3 mio. kr.)
Socialforvaltningens opsøgende gadeplansmedarbejdere har i de forgangne fire år fået et godt samarbejde med både Børne- og Ungdomsforvaltningens gadeplansmedarbejdere og de boligsociale helhedsplaner. Socialforvaltningen vurderer, at der fortsat er behov for, at gadeplansmedarbejderne er til stede i områderne, hvorfor indsatsen videreføres.  

 

De opsøgende medarbejdere har til opgave at identificere de mest uroskabende og udsatte børn og unge i de udsatte byområder og at samarbejde om disse unge med det relevante netværk samt at brobygge til eksisterende tilbud. Indsatsen videreføres på Amager Øst og Amager Vest med to medarbejdere i hvert område, hvor de ansættes i børnefamilieteamet og har udgang fra ungerådgivningen i bydelen. Den ene af de to medarbejdere i Bispebjerg flyttes til Valby, hvor der ikke tidligere har været en opsøgende gadeplansindsats. Denne medarbejder skal yderligere styrke børne/familie-samarbejdet med bl.a. helhedsplanernes indsats i det udsatte byområde Valby. En opsøgende medarbejder fortsætter i Bispebjerg med at videreføre det gode lokale samarbejde omkring de unge.


2. Udsatte voksne:

Sociale mentorer til de 18-25-årige, som har svært ved at bo alene (3 mio.)

Der ansættes seks sociale mentorer i voksenenhederne i Socialcenter København, der skal støtte de udsatte 18-25-årige, som forvaltningen har erfaring for, har vanskeligt ved at klare sig i egen bolig. Socialforvaltningen anviser ca. 300 unge årligt, og en stor andel af disse ville kunne have gavn af en sådan indsats. Der er hovedsagelig tale om unge, der har været kendt af Børnefamiliecenter København, men som endnu ikke har en sag i en voksenhed i Socialcenter København. Det kan være unge, der har vanskeligt ved at stå på egne ben, hvilket kan komme til udtryk ved gentagne fængselsdomme, vanskeligheder ved at fastholde uddannelse, arbejde og bolig, og som har en uroskabende adfærd i boligområderne.

 

De sociale mentorer skal sikre en bedre overgang mellem Socialforvaltningens børne- og voksenområde og yde støtte i op til to år for at sikre, at de unge opbygger de nødvendige voksenlivskompetencer, samt  forebygge en yderligere social deroute herunder udsættelse af boligen. Omfanget af støtten kan variere fra regelmæssige møder og brobygning til andre tilbud til perioder med mere sjælden kontakt, hvor den sociale mentor i højere grad er et sikkerhedsnet, der holder kontakten, for at sikre at den unges positive udvikling fastholdes.


Opsøgende indsats overfor grupperinger af socialt udsatte voksne (2 mio.)
 
Forvaltningens opsøgende gadeplansindsats på voksenområdet er i dag målrettet enten enkeltpersoner eller hjemløse borgere. Imidlertid er der fra de almene boligorganisationer stor efterspørgsel på, at Socialforvaltningen også kan opsøge grupperinger af ikke-hjemløse udsatte voksne, der samler sig i grupperinger i byen (typisk drikkegrupper). Forvaltningen ønsker derfor at udvide det eksisterende gadeplansarbejde til også at gælde grupperinger af ikke-hjemløse udsatte voksne. Formålet med indsatsen er fx at yde konfliktmægling, råd og vejledning. Der ansættes derfor fire medarbejdere i Socialcenter København til at lave en bydækkende opsøgende indsats overfor denne gruppe af borgere.

 
Videreførelse af Kontaktpersonordningen (0,6 mio.)

Der afsættes 0,6 mio. til at videreføre og udvikle samarbejdet med de almene boligorganisationer omkring Kontaktpersonordningen, der er boligselskabernes direkte kontakt til Socialforvaltningen, samt til fortsat at varetage det løbende lokale tværgående samarbejde omkring de områdebaserede indsatser.


Specialiserede sagsbehandlere i SCK (2.8 mio.)
Forvaltningen ønsker i forlængelse af styrkelsen af den boligsociale indsats – både i Socialforvaltningen og i boligorganisationernes boligsociale helhedsplaner – at sikre, at der hurtigt træffes afgørelser i de sager, der opstår i forlængelse af, at forvaltningens opsøgende medarbejdere bygger bro mellem borgeren og myndighedscentret. Forvaltningen ønsker derfor at ansætte seks sagsbehandlere i Socialcenter København, som skal sikre dette. Tidligere erfaringer fra et pilotprojekt har vist, at der opnås en større effekt af de fremskudte indsatser, når der samtidig er afsat sagsbehandlerressourcer til at sikre hurtig sagsbehandling.  

Sagsbehandlerne skal særligt:

·         have et styrket samarbejde med de sociale viceværter i de boligsociale helhedsplaner for at opnå størst mulig effekt af boligorganisationernes investering

·         understøtte den styrkede indsats for forebyggelse af udsættelser via tæt samarbejde med boligrådgiverne, da der er meget kort tid til at afværge effektueringen af udsættelsen

·         sikre en helhedsorienteret indsats for de 18-25-årige, der får tilknyttet en social mentor

·         sikre en hurtig afklaring af handlemuligheder for de borgere, den opsøgende enhed kommer i kontakt med

 

Økonomi

De boligsociale midler er placeret på bevillingsområdet udsatte voksne, funktion 5.35.40.1. Fra 2013 udmøntes midlerne, som beskrevet ovenfor, og som opsummeret i tabellen:

 

Tabel 1: Udmøntning af midlerne fra 2013

Fordeling af den boligsociale ramme

Beløb i t. kr. 2013-pl

Funktion

Bevillings område

Videreførelse af 6 opsøgende gadeplansmedarbejdere i BFCK til Amager Øst, Amager Vest, Bispebjerg og Valby/Vigerslev

               3.000

 5.35.40.1 

1601

6 Sociale mentor til udsatte 18-25-årige unge i egen bolig 

               3.000

 5.35.40.1 

1620

Opsøgende indsats overfor grupperinger af socialt udsatte voksne (4 medarbejdere i SCK)

               2.000

 5.35.40.1 

1620

Specialiserede sagsbehandlere (SCK)

               2.870

 5.35.40.1 

1620

Videreførelse af kontaktpersonordningen og lokalt samarbejde (SCK)

                  600

 5.35.40.1 

1620

I alt

           11.470

 

 

Videre proces

Det forventes, at de foreslåede aktiviteter vil kunne igangsættes i foråret 2013.


Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.

 

Der blev begæret afstemning om indstillingen, der blev godkendt med følgende stemmeafgivelse:

For: A, F, Ø (7)

Imod: O, V (2)

 

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at forvaltningen i den kommende analyse og overblik af gadeplansindsatser i Nørrebro og andre bydele foretager en behovsanalyse af, om der skal ske omprioritering mellem bydele og aktivitetsformer, og protokolbemærkning stillet af Venstre, som Dansk Folkeparti tilsluttede sig:

”Venstre finder det ikke nødvendigt fra 2013 og i årene frem at øge lønbudgettet med 5,8 mio. kr. pr. år til ansættelse af 6 sociale mentorer og 6 specialiserede sagsbehandlere. De pågældende medarbejdere må om nødvendigt findes ved omplaceringer i forvaltningen”.

Til top