Mødedato: 05.12.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Særlige fokusområder for eksternt socialfagligt tilsyn 2013

Socialudvalget skal godkende de særlige fokusområder for det eksterne socialfaglige tilsyn for 2013.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, 

1. at Socialudvalget godkender de særlige fokusområder for det eksterne socialfaglige tilsyn (Revas Aps) i 2013, som er beskrevet i indstillingen.

Problemstilling

På Socialudvalgets møde den 12. november 2008 godkendte udvalget, at Revas Aps udfører socialfagligt tilsyn på forvaltningens sociale tilbud. Udvalget har besluttet, at det eksterne tilsyn udføres som en grundmodel kombineret med to obligatoriske tilvalg, der vedrører inddragelse af brugere/pårørende i forbindelse med tilsynsbesøg og tilsyn med særlige fokusområder.

 

I grundmodellen føres blandt andet tilsyn med, at beboerne hører til målgruppen, trivslen og dagligdagen i tilbuddet, myndighedsforhold som f.eks. magtanvendelser, medicinhåndtering og den skriftlige dokumentation samt de fysiske rammer og personalets kompetencer. Med de to obligatoriske tilvalg er der herudover sikret brugere/pårørende kontakt med tilsynet i forbindelse med tilsynsbesøgene og at tilsynet har særligt fokus på kvalitetsudvikling i tilbuddene.

 

Udvalget skal i henhold til den gældende kontrakt med Revas Aps godkende de særlige fokusområder for det eksterne socialfaglige tilsyn for 2013. Forvaltningen vurderer, at fokusområderne vil bidrage til at understøtte kvalitetsudviklingen i tilbuddene.

Løsning

Børneområdet

I 2012 har fokusområderne på børneområdet været ”Inklusion i almensamfundets fællesskaber” og ”Udslusning og hjemgivelse”. Socialforvaltningen foreslår for 2013 følgende særlige fokusområder for tilsyn på børneområdet:

Organiseringen af institutionens faglige samarbejde med alle relevante aktører (inklusiv familie og netværk) omkring de indskrevne børn og unge

Socialforvaltningen har fortsat opmærksomheden rettet på at forbedre og styrke de indskrevne børn og unges relation og kontakt til deres forældre og netværk. Forvaltningen ønsker også særlig fokus på, hvordan institutionerne organiserer og samarbejder med andre relevante aktører (myndigheder, andre institutionstilbud, skole/uddannelsesinstitutioner, Jobcentre, Børne- og Ungdomsforvaltningen) omkring børn og unge. For de unge handler det især om at sikre en god og positiv overgang til voksenlivet.

 

Med udgangspunkt i børneområdets "Strategi 2012-2014” ønsker Socialforvaltningen derfor at sætte fokus på, hvordan institutionerne organiserer og sikrer et respektfuldt og udviklende samarbejde med alle relevante aktører – inklusiv familien og netværket – omkring de udsatte børn, unge og/eller familier, så der sikres en helhedsorienteret indsats.

 

Institutionens interne faglige organisering, struktur og kontinuitet

Systematisering, kontinuerlig dialog, refleksion og opsamlinger - som en naturlig del af en fælles faglig praksis personalet imellem - er med til at kvalitetssikre og skabe en ”sund”, reflekterende, fleksibel og udviklingsorienteret organisation, der også dagligt kommer de indskrevne udsatte børn, unge og familier til gode.

 

Socialforvaltningen ønsker derfor at sætte fokus på, hvordan de enkelte tilbuds interne og faglige organiseringer er tilrettelagt, og hvordan kontinuiteten er i forhold til behandlingsmøder, personalemøder og supervision etc.


Handicapområdet

I 2012 har fokusområderne på handicapområdet været ”Samarbejde med pårørende” og ”Introduktion til nyansatte og vikarer”. Socialforvaltningen foreslår for 2013 følgende særlige fokusområder for tilsyn på handicapområdet, idet det bemærkes, at fokusområderne også falder godt i tråd med kriterierne ”Plan og Dokumentation” og ”Samarbejde med borgerne” i forvaltningens kvalitetsmodel på voksenområdet:


Samarbejde mellem dag- og døgntilbud

Forvaltningens implementering af det nye it-system, CSC Social, og forandringskompasset giver bedre muligheder for at etablere et tæt samarbejde mellem dag- og døgntilbud, der kan komme borgerne til gode. Med CSC Social kan oplysninger om borgeren deles i videre omfang end tilfældet er i dag, og for forandringskompasset gælder, at minimum 20 pct. af kompasserne skal udarbejdes i et samarbejde mellem dag- og døgntilbud.

 

Socialforvaltningen ønsker derfor at sætte fokus på, hvordan de ændrede/forbedrede muligheder for at samarbejde om borgeren udmønter sig i praksis, og om der kan spores en gevinst for borgerne.


Borgerens netværk

Det er en af de afgørende faktorer for borgernes trivsel, at borgeren har et socialt netværk.  

 

Socialforvaltningen ønsker derfor at sætte fokus på, hvordan tilbuddene arbejder for at styrke og udvikle borgerens netværk, det være sig i det omgivende samfund og/eller internt i tilbuddet, afhængigt af målgruppen. Borgerens egen opfattelse af sin situation, set i relation til karakteren og omfanget af pågældendes sociale netværk, ønskes der også fokus på.

 

Psykiatriområdet

I 2012 har fokusområderne på psykiatriområdet været ”Samarbejde mellem bocenter og myndighedscenter” og ”Aktiviteter og beskæftigelse”. Socialforvaltningen foreslår for 2013 følgende særlige fokusområder for tilsyn på psykiatriområdet, idet det bemærkes, at fokusområderne også falder godt i tråd med kriteriet ”Plan og Dokumentation” i forvaltningens kvalitetsmodel på voksenområdet:

 

Bedre It-understøttelse til gavn for medarbejdere og brugere  

Socialforvaltningen er i gang med at implementere et nyt it-system, CSC Social, til administrativ og socialfaglig dokumentation. Systemet anvendes af medarbejderne på botilbuddene og af hjemmevejlederne, der yder støtte til borgere i bofællesskaber samt borgere i eget hjem.

 

Socialforvaltningen ønsker derfor at sætte fokus på, hvordan it-værktøjet bidrager til at sikre kvaliteten i det daglige arbejde med den socialfaglige dokumentation og dermed understøtter medarbejdernes arbejde samt deres oplevelse af, at it-værktøjet er nyttigt og til gavn for både medarbejdere og brugere.

  

Aktiviteter og beskæftigelse  

Forvaltningen har fortsat opmærksomheden rettet på pejlemærket ”Flere borgere med sindslidelse kommer i beskæftigelse”. En aktiv og indholdsrig dagligdag samt mulighed for beskæftigelse efter ønske og behov er af afgørende betydning for den enkelte borgers udvikling og livskvalitet. Aktiviteter og beskæftigelse er et vigtigt indsatsområde for boområdet og aktivitets- og samværstilbuddene.

 

Socialforvaltningen ønsker derfor at sætte fokus på, om der i forhold til den enkelte borger arbejdes målrettet og systematisk på at støtte vedkommende til at få en aktiv og indholdsrig dagligdag, herunder tilbud om beskæftigelse i overensstemmelse med borgerens ønsker/behov. Ligeledes ønskes der fokus på, om borgeren føler sig mødt og er tilfreds i forhold til de aktivitets- og beskæftigelsestilbud, som pågældende modtager/henvises til.

 

Udsatteområdet

I 2012 har fokusområderne på udsatteområdet været ”Samarbejde med myndighedssiden – kontinuitet i arbejdet med borgeren” og ”Implementering af forandringskompasset i samarbejdet/arbejdet med borgeren og i medarbejdergruppens arbejde”. Socialforvaltningen foreslår for 2013 følgende særlige fokusområder for tilsyn på udsatteområdet, idet det bemærkes, at fokusområderne også falder godt i tråd med kriterierne ”Plan og Dokumentation” og ”Ind- og udflytning” i forvaltningens kvalitetsmodel på voksenområdet:

 

Bedre It-understøttelse til gavn for medarbejdere og brugere  

Socialforvaltningen er i gang med at implementere et nyt it-system, CSC Social, der anvendes af medarbejderne på tilbuddene til administrativ og socialfaglig dokumentation. På herberg, krisecentre og plejetilbud er CSC Social implementeret i 2012. På misbrugsområdet implementeres systemet i starten af 2013.

 

Socialforvaltningen ønsker derfor at sætte fokus på, hvordan it-værktøjet bidrager til at sikre kvaliteten i det daglige arbejde med den socialfaglige dokumentation og dermed understøtter medarbejdernes arbejde samt deres oplevelse af, at it-værktøjet er nyttigt og til gavn for både medarbejdere og brugere.
 

Fokus på borgere med lange ophold på herberg og krisecentre

Socialforvaltningen har opmærksomheden rettet på at nedbringe andelen af lange ophold på herberg og krisecentre.

 

Socialforvaltningen ønsker derfor at sætte fokus på, hvad tilbuddene gør for at hjælpe borgere videre, der har opholdt sig i længere perioder på herberg eller krisecentre. Der ønskes også fokus på samarbejdet med myndighedscentrene i forhold til den hjælp, der gør det muligt for borgeren at flytte i egen bolig eller andet botilbud.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Det er en del af kontrakten med Revas Aps, at der kan fastsættes 1-2 særlige fokusområder inden for hvert målgruppeområde.

Videre proces

Når Socialudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen orientere Revas Aps om de særlige fokusområder for socialfagligt tilsyn for 2013.

 

Det er sidste gang udvalget skal godkende særlige fokusområder, da det eksterne socialfaglige tilsyn fra 2014 forventes erstattet af det nye socialtilsyn, som indgår i regeringens udspil om ”Et nyt socialtilsyn, bedre kvalitet for udsatte børn og voksne”.


        Anette Laigaard
                                /
                                    Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen, Aase Møller og Henning Jakobsen, Revas, overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at det af indstillingen bør fremgå at fokus på ”borgere med lange ophold på herberg og krisecentre” skal være på arbejdet med udredning af borgeren og handleplaner for borgeren.

 

Til top