Ansøgning om statslige midler til projekt om forebyggelse af overdosisdødsfald med Naloxon
Indstilling og beslutning
- Socialudvalget godkender Socialforvaltningens ansøgning til Sundhedsstyrelsen om 2,0 mio. kr. til gennemførelse af et projekt om forebyggelse af overdosisdødsfald med modgiften Naloxon,
- Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen varetager koordineringen af projektet på tværs af de kommuner, der vælger at søge om midler til projektet,
- Socialudvalget godkender, at indtægts- og udgiftsbudgettet tilpasses i forhold til projektet med 0,05 mio. kr. i 2012 samt 1,95 mio. kr. fordelt på 2013 og 2014
Problemstilling
Andelen af dødsfald blandt stofmisbrugere i Danmark har siden midten af 1990’erne ligget højt og nogenlunde stabilt på mellem 250 og 275 dødsfald om året. 80 % af dødsfaldene sker blandt misbrugere af opioider (heroin-, morfin- og metadonlignende stoffer).
Løsning
Københavns Kommune har i perioden 2010 til 2011 haft et pilotprojekt med brugeradministreret anvendelse af lægemidlet Naloxon til forebyggelse af opioid-overdosisdødsfald og skadevirkninger efter opioid-forgiftninger. Projektet var finansieret af satspuljemidler, og var forankret i Socialforvaltningens opsøgende Sundhedsteam på gadeplan. Projektets formål var at undersøge, om udlevering af Nalaxon til en gruppe uddannede stofmisbrugere fra lokalområdet kunne være med til at nedbringe antallet af tilfælde med overdoser. Projektet blev igangsat efter inspiration fra andre større byer i Europa og USA, hvor der er opnået gode erfaringer med en lignende indsats, bl.a. Boston og London.
I det københavnske pilotprojekt uddelte man et overdosis-kit med udstyr til genoplivning samt tre doser af modgiften Naloxon til de deltagende stofmisbrugere. Stofmisbrugerne blev registreret som den ordinerende læges medhjælp, og instrueret i ansvar ved delegation af behandlingskompetence. Deltagerne var derudover på kursus i indgivelse af Naloxon, genoplivning, tilkaldelse af ambulance, mv. I alt gennemgik 28 stofmisbrugere kurset. Pr. september 2011 var der udleveret 84 doser Naloxon, og 16 overdosisdødsfald var forebygget. Der udleveres fortsat Naloxon til de uddannede stofmisbrugere, men der uddannes ikke længere nye deltagere. Projektet afsluttedes ultimo 2011. Den samlede afrapportering fra projektet er under udarbejdelse.
Statslige midler til et projekt i de store danske byer
Sundhedsstyrelsen indkaldte primo november ansøgninger til kommunale projekter, hvor opioid-overdosisdødsfald og skadevirkninger efter opioid-forgiftninger forebygges ved udlevering af modgiften Naloxon i kombination med undervisning i genoplivning. Puljens samlede bevilling er på 6 mio. kr. Projektperioden er fra december 2012 og frem til udgangen af 2014.
På baggrund af de positive erfaringer fra Københavns Kommune og øvrige internationale erfaringer ønsker Sundhedsstyrelsen ordningen udbredt til andre store kommuner i landet, hvor der er et væsentligt stofmisbrug på gadeplan, og hvor denne forebyggelsesmetode derfor kan være velegnet. Ved at uddanne stofmisbrugere i at give Naloxon til andre stofmisbrugere i tilfælde af overdosis, har dødsfald og skadevirkninger i noget omfang kunne forebygges. Gennem inddragelse af mennesker som til dagligt befinder sig tæt på personer, som har et stofmisbrug, kan man få adgang til miljøer, som ellers er lukkede for professionelle eller hvor redningsfolk først tilkaldes sent i forløbet.
Naloxon er et lægemiddel og fås kun på recept. For at kunne anvende Naloxon skal det derfor ordineres af en læge og den, der anvender Naloxon, skal have delegeret retten til at anvende det. Det betyder, at lægen kan gøre projektdeltageren til sin medhjælp, når lægen har instrueret projektdeltageren i at udføre opgaven og denne er kvalificeret til at behandle med Naloxon. Som lægens medhjælp skal Sundhedsstyrelsens vejledning følges. Det vil sige, at projektdeltageren er ansvarlig for at følge lægens anvisninger i brugen af Naloxon.
Et nyt projekt i Københavns Kommune
Formålet med det nye københavnske projekt er at reducere antallet af potentielt dødelige forgiftninger og af skadevirkninger hos stofmisbrugere med opioidmisbrug gennem en kombination af brugeradministreret Naloxon og undervisning. Målgrupperne er stofmisbrugere med et opioidmisbrug, pårørende i bred forstand (partnere, forældre, søskende og andre nære relationer) og medarbejdere og behandlere på området (fx ansatte på væresteder mv.)
Gennem en lokal kommunalt forankret indsats, skal stofmisbrugere, deres pårørende og folk i stofmisbrugsmiljøet gives mulighed for at redde personer, der har fået en overdosis, fra potentiel død eller alvorlige skadevirkninger. Deltagerne får udleveret et kit med en naloxon næsespray, som de lærer at anvende. De lærer desuden at tilkalde 112 og genoplivning. Som anført ovenfor er Naloxon et lægemiddel, der skal ordineres af en læge og projektdeltageren skal uddannes til at fungere som lægens medhjælp for at kunne anvende Naloxon. I undervisningen skal deltagerne lære:
- At kende tegnene på overdosis
- At vide hvornår man skal tilkalde akutlæge 1-1-2
- At kunne iværksætte genoplivning/give førstehjælp
- At kunne give Naloxon
- At vide hvad det omfatter at agere som lægens medhjælp
I projektperioden vil der være løbende vidensopsamling og supervision.
Projektet er organiseret således, at en af deltagerkommunerne varetager en koordinerende funktion udover de almindelige projektaktiviteter. Socialforvaltningen anbefaler, at Københavs Kommune bliver den koordinerende kommune i projektet, fordi man allerede har erfaring fra et pilotprojekt. Der er i Sundhedsstyrelsen en forventning om, at Københavns Kommune udover at ansøge om midler til de almindelige projektaktiviteter, også specifikt vil ansøge om at varetage koordineringsfunktionen.
Hver projektkommune er ansvarlig for at:
- Udpege en overdosis-forebyggelseskoordinator, der skal være daglig ansvarlig for projektet og indgå i samarbejdet med den koordinerende kommune
- Undervise deltagerne i henhold til den overordnede struktur for projektet og samarbejde med den koordinerende kommune
- Udarbejde og implementere en struktur for udlevering af Naloxon, der tager højde for den lægelige delegation af Naloxon til behandling
- Sikre at brugere på området inddragelse i udformningen af tilbuddene, så projektet bliver kendt og accepteret
- Indsamle data til brug for den samlede evaluering
Den koordinerende kommune vil udover opgaverne som projektkommune have ansvaret for at:
- Nedsætte en referencegruppe med deltagelse af projektkommunerne
- Udarbejde et kursuskoncept til udbredelse og forankring i projektkommunerne og at uddanne kommunale kursusledere
- Opbygge et fast kontaktnet med øvrige kommuners overdosis-forebyggelseskoordinatorer og støtter projektkommunerne i opbygningen af de lokale foranstaltninger herunder kursusform og logistisk støtte
- Indsamle og formidle internationale erfaringer på området med relevans for projektet
- Udarbejde rammerne for indhold og metode for dataindsamlingen i projektkommunerne og eventuelt støtte projektkommunerne i en systematisk dataindsamling
- Forestå den samlede evaluering af projektet på baggrund af data indsamlet fra de deltagende projektkommuner
Projekterne under puljen evalueres samlet på baggrund af data indsamlet i alle de deltagende projektkommuner. Den koordinerende kommune er ansvarlig for, i samarbejde med de øvrige projektkommuner, at formulere evalueringskriterier og specificere, hvilke data som skal indsamles. Alle projektkommuner er forpligtede til at levere data og indgå i den fælles evaluering.
Projektperioden er fra december 2012 og frem til udgangen af 2014. Projektet forudsættes at indledes i den koordinerende kommune i december 2012 og i 1. kvartal 2013 i projektkommunerne. Projektet slutter med udgangen af 2014, hvorefter den koordinerende kommune udarbejder en evaluering i 1. kvartal 2015.
Ansøgningen skal være Sundhedsstyrelsen i hænde senest den 27. november 2012 kl. 12:00. Socialforvaltningen har derfor ansøgt Sundhedsstyrelsen om midler til projektet med forbehold for politisk godkendelse. Ansøgningen er vedlagt som bilag 1.
Økonomi
Socialforvaltningen har - med forbehold for godkendelse i Socialudvalget - ansøgt Sundhedsstyrelsen om i alt 2 mio. kr. til gennemførelse af projektet. det københavnske projekts budget på samlet 2,0 mio. kr. fordeler sig på 1 mio. kr. til Københavns Kommunes varetagelse af funktionen som koordinerende kommune og 1 mio. kr. til de brugerrettede projektaktiviteter i København.
Socialforvaltningen skal tildeles indtægts- og udgiftsbudgetter svarende til det ansøgte beløb, dvs. 0,05 mio. kr. i 2012 og de resterende 1,95 mio. kr. fordelt på 2013 og 2014. Socialforvaltningen har af hensyn til tidsfristerne herfor allerede indarbejdet korrektionen for 2012 på 0,05 mio. kr. i den seneste sag om bevillingsmæssige ændringer.
Anette Laigaard
/ Gitte Bylov Larsen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt ved dagsordenens begyndelse.