Status på handleplanen for de socialpsykiatriske botilbud
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller over for Socialudvalget,
-
at Socialudvalget drøfter status på handleplanen (bilag 1) med særlig opmærksomhed på de fokuspunkter, som er fremhævet under ”Løsning”,
-
at Socialudvalget godkender processen for det videre arbejde, som indbefatter, at udvalget forelægges en opfølgende status på handleplanen primo 2017.
Problemstilling
Efter drabet på en medarbejder på Lindegårdshusene, Center Lindegården, den 25. marts 2016 fik Socialudvalget den 18. maj 2016 forelagt en handleplan med 23 handlinger. Handlingerne har til hensigt at styrke sikkerheden for beboere og medarbejdere på alle Socialforvaltningens socialpsykiatriske botilbud.
Socialudvalget forelægges nu en status på handleplanen og forslag til processen for det videre arbejde.
Løsning
Socialforvaltningen arbejder både centralt og lokalt for at implementere ”Handleplan for de socialpsykiatriske botilbud”. Bilag 1 er en status på de enkelte initiativer i handleplanen.
Nogle initiativer er Socialforvaltningen kommet langt med. Bl.a. er sikkerheden på Lindegårdshusene optimeret, samarbejdet med Region Sjælland og Region Hovedstaden bedret, og regeringen er kommet med et udspil om et mellemformstilbud.
Socialforvaltningen arbejder videre med alle handleplanens punkter, men har særligt fokus på:
1) Løsninger for de 35 borgere på Københavns Kommunes socialpsykiatriske botilbud, som udgør den største sikkerhedsrisiko: Det er aftalt med Region Hovedstaden og Region Sjælland, at processen for betingelserne for ind- og udskrivningen skal præciseres. Der er endvidere sket en opnormering af personale som følge Arbejdstilsynets påbud vedr. alenearbejde. Derudover er Socialforvaltningen blevet tilført midler i budgetaftalen for 2017 til en helhedsrenovering af Lindegårdshusene og en renovering og modernisering af Stubberupgård samt håndtering af påbud fra Arbejdstilsynet og Socialtilsynet bl.a. med hensyn til flytning af borgere, der udgør en sikkerhedsrisiko. Flytningen af borgere er problematisk, fordi den ikke kan foregå uden samtykke, men der arbejdes med dialog og motivation. Endelig er regeringen nu kommet med et udspil om et såkaldt mellemformstilbud til den gruppe af borgere, der ikke kan hjælpes hensigtsmæssigt på de socialpsykiatriske botilbud efter servicelovens § 108.
2) Revidering af omstillingsplanen, så den tager bedre højde for behovet for tilbud til målgruppen og muliggør en øget specialisering: Med budget 2016 blev der vedtaget en omstillingsplan for bostøtte til borgere med sindslidelser. Det er en investerings- og moderniseringsplan, der bl.a. omlægger de nuværende botilbud og øger specialiseringen på området. Forvaltningen arbejder på en revidering af omstillingsplanen på socialpsykiatriområdet, som forelægges Socialudvalget den 30. november 2016, herunder beskrivelser af økonomiske konsekvenser af nødvendige tiltag.
3) Efterlevelse af Arbejdstilsynets og Socialtilsynets påbud og koordinering mellem de to tilsyn: Socialforvaltningen har efterspurgt en højere grad af koordinering af henholdsvis social- og arbejdstilsynsbesøg dels med henblik på at finde en kurs for niveauet af bemanding, dels for at sikre, at tilsynsbesøgene ikke modarbejder hinanden. Disse ønsker har regeringens arbejdsgruppe vedr. indsatser til forebyggelse af vold på botilbud i sin rapport publiceret i august 2016 anbefalet regeringen at gå videre med. Det kan endvidere oplyses, at der er 10 arbejdstilsynssager på de socialpsykiatriske botilbud, hvor Arbejdsmiljøklagenævnet ikke har truffet endelig afgørelse.
4) Forebyggende indsatser: Brøset Violence Checklist er implementeret i hele socialpsykiatrien for år tilbage. På Lindegårdshusene har man som supplement til Brøset udviklet et værktøj, der kan medtage vurdering af gæster og supplere i forhold til indadvendte borgere og på den baggrund vurdere den samlede sikkerhedssituation i botilbuddet. Dette redskab bliver udbredt til alle socialpsykiatriske botilbud under Københavns Kommune i løbet af september 2016.
5) Sikkerhedskontrol: Der har været særlig fokus på at sikre, at retningslinjerne vedr. indelåsning af knive, alenearbejde m.v. overholdes. Derfor har der været foretaget tilsyn og egenkontrol på Lindegårdshusene, hvor der ikke siden den 9. juni 2016 er fundet fejl i sikkerhedsprocedurerne, der udgør en sikkerhedsrisiko for beboere eller medarbejdere. Der er registreret til og med den 1. september 2016. Der er i samme periode fundet 13 mindre fejl af formel karakter såsom manglende dato i opdateret skema etc. Borgercenter Voksne skal fremadrettet foretage ét tilsyn om måneden, mens Lindegårdshusene skal foretage to ugentlige egentilsyn. I tilfælde af sikkerhedssvigt skal der dog automatisk skrues op for frekvensen af tilsynet.
6) Udarbejdelse af fælles retningslinjer for sikkerhed med lokale tilpasninger på tværs af de socialpsykiatriske bosteder: En arbejdsgruppe er i gang med at indsamle allerede eksisterende sikkerhedsprocedurer og sikkerhedspolitikker fra centre og arbejdspladser i Socialforvaltningen, så der kan opnås viden om best practice, som derefter kan udbredes til hele forvaltningen.
7) Fortsættelse af de tætte dialoger med politi, Kriminalforsorgen og regionerne:
- Politiet: Politiet er i begge regioner inviteret til et tættere samarbejde om at mindske kriminaliteten på de socialpsykiatriske botilbud, men har ikke ønsket en skriftlige aftale. For at styrke samarbejdet afholdes der imidlertid jævnligt møder med politiet, og på Lindegårdshusene har politiet afholdt dialogmøder med personalet. Dialogmøder mellem politiet og botilbuddenes personale vil blive gennemført på de andre botilbud i socialpsykiatrien i løbet af efteråret 2016.
- Kriminalforsorgen: Der er den 4. juli 2016 indgået aftale mellem Region Hovedstaden og Kriminalforsorgen Hovedstaden om at afholde såkaldte ”stjernepatientmøder”, hvor de 23 beboere i hovedstadsområdet, som vurderes at udgøre en sikkerhedsrisiko, gennemgås, og hvor også Borgercenter Voksne deltager. Der er planlagt kvartalsvise møder henover efteråret 2016. Derudover har der været afholdt møder med Kriminalforsorgen Sjælland om de 12 risikoborgere på Center Lindegården.
- Region Hovedstaden: Det er aftalt med Region Hovedstaden, at der skal nedsættes en skrivegruppe på fire personer (to fra Socialforvaltningen og to fra Region Hovedstaden), hvis arbejde skal munde ud i en samarbejdsaftale vedrørende udskrivnings- og indskrivningsprocesser og misbrugsbehandling. Socialforvaltningen vil arbejde for, at aftalen bliver, at der skal udarbejdes udskrivningsaftaler eller koordinationsplaner i komplekse sager.
- Region Sjælland: Der er opnået enighed med Region Sjælland om at bedre samarbejdet vedrørende udskrivnings- og indskrivningsprocesser og misbrugsbehandling. Der er nedsat en arbejdsgruppe med fokus på samarbejde mellem Region Sjælland og Center Lindegården og en arbejdsgruppe med fokus på en sammenhængende behandling for beboere, der har en psykisk lidelse samt et misbrug. Den første arbejdsgruppes indsats skal føre til en konkret beskrivelse af samarbejdet mellem regionen og Socialforvaltningen om beboerne på Center Lindegården. Den anden arbejdsgruppe har det formål at beskrive rammerne og indholdet for en sammenhængende og samtidig behandling til borgere på Center Lindegården.
8) Input til den det nationale debat om behov for justering af lovgivning: Arbejdet handler her om at sikre, at man på nationalt niveau fastholder fokus på de nødvendige lovgivningsmæssige tiltag – bl.a. vedr. mulighed for flytning af borgere, adgang til at forbyde knive og våben og en mere intensiv psykiatrisk indsats. Det betyder, at Socialforvaltningen løbende er i dialog med KL, Danske Regioner og de relevante ministerier.
Økonomi
Status på handleplanens punkter har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Det foreslås, at SUD forelægges en opfølgende orientering om status på arbejdet med handleplanen primo 2017 og en revideret omstillingsplan den 30. november 2016.
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Vicekontorchef Eva Stokbro Jensen og kontorchef Jan Jensen deltog under punktets behandling.
Indstillingens behandling blev indledt med et oplæg af Jan Jensen og Eva Stokbro Jensen.
Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet. Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.