Mødedato: 05.10.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

SSP Afrapportering af urolige områder - 1. halvår 2016

Se alle bilag

Socialudvalget præsenteres hermed for en status, udarbejdet af SSP Sekretariatet, over områder i København, der i løbet af første halvår af 2016 har været præget af uroligheder.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager afrapportering af urolige byområder for 1. halvår af 2016 til efterretning.

Problemstilling

SSP København er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi med det formål at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet. SSP Sekretariatet, som betjener SSP København, udarbejder to gange om året en status over urolige byområder samt en årlig afrapportering, som beskriver generelle tendenser i udviklingen.

Denne indstilling indeholder den halvårlige status, som viser udviklingen i urolige områder i byen i 1. halvår af 2016.

Løsning

Det generelle kriminalitetsbillede for unge under 18 år

Antallet af sigtelser i Københavns Politikreds, som foruden Københavns Kommune omfatter Frederiksberg, Dragør og Tårnby kommuner, udgjorde i første halvår af 2016 i alt 3586 sigtelser. Af de 3586 sigtelser i den samlede politikreds er 2845 sigtelser modtaget af unge bosiddende i Københavns Kommune, hvilket svarer til en stigning på 86 % sammenlignet med første halvår af 2015, hvor der var 1528 sigtelser af unge københavnere.

Den markante stigning i antal sigtelser skyldes en stigning i sagskategorien ’Andre straffelovsovertrædelser’. Københavns Politi konstaterer, at det især drejer sig om bedrageri og databedrageri.   Bedrageri og databedrageri kan bl.a. være bedrageri på nettet ved at få vinding i internetspil, franarrelse af større pengebeløb fra andre på nettet og svindel med MobilePay. Det er en lille gruppe, der tegner sig for en stor del af sigtelserne. Én person har modtaget 1721 sigtelser om bedrageri, mens én person har modtaget 92 sigtelser om databedrageri, og fem personer har samlet set modtaget 280 sigtelser i samme kategori. Ser vi bort fra de enkeltpersoner, der tegner sig for en stor del af sigtelserne, er der ifølge SSP København fortsat tale om en positiv udvikling i kriminalitetsbilledet.

Der er ikke tale om en ny kriminalitetstendens, men snarere en trend, som muligvis kan udvikle sig og derfor kræver opmærksomhed. Selvom det er få unge, der laver meget bedrageri/databedrageri, vurderer SSP Sekretariatet, at der skal rettes fokus på området for at forebygge, at det bliver et problem for flere unge. SSP vil løbende monitorere og følge udviklingen sammen med Københavns Politi og derudover fortsætte og styrke samarbejdet med Center for Ludomani i forhold til de under 18-årige.   

Når vi ser på antallet af sigtede personer, er det mængden af unikke unge, der er i fokus. I første halvår af 2016 blev der sigtet 438 unge med bopæl i Københavns Kommune. Der er tale om en mindre stigning på knap 2 % sammenlignet med første halvår af 2015, hvor der i alt blev sigtet 432 unge med bopæl i Københavns Kommune.

Akutte beredskaber i 1. halvår af 2016

Ved særlige alvorlige hændelser udarbejdes der en akut SSP beredskabsplan, som er koordineret af SSP Sekretariatet, og som indeholder en fælles handleplan mellem kommunens forvaltninger og Københavns Politi for, hvordan den aktuelle situation skal gribes an. Akutberedskabet har været aktiveret tre gange i 1. halvår af 2016. Til sammenligning var der i 1. halvår af 2015 syv situationer, hvor akutberedskabet blev aktiveret.

4. april. Ydre Nørrebro
SSP ledergruppen udarbejdede en præventiv beredskabsplan for at forebygge uro i forbindelse med lukning af et værested i Mjølnerparken for over 18-årige. Indsatserne omfattede dels støtte til brugerne i forhold til job, uddannelse og fritidsliv samt ekstraordinær gadeplansindsats. SSP Sekretariatet vurderer i september, at der er roligt i Mjølnerparken og god stemning blandt de unge. Der har ikke været urolige episoder relateret til lukningen efterfølgende, men der vil fortsat være skærpet tilsyn med lokalets stand fra Lejerbos side.

12. april. Brønshøj/Husum og Tingbjerg
SSP ledergruppen Brønshøj/Husum og Tingbjerg iværksatte en handleplan efter en skudepisode mod en ungdomsklub i området og efterfølgende skud mod en kiosk for at forhindre efterfølgende uro samt genskabe trygheden i området. Indsatserne i handleplanen var bl.a. en ekstraordinær gadeplansindsats, hjemmebesøg, vejledning til forældre og borgere samt synlig polititilstedeværelse. Der er nu roligt i området igen.

2. maj. Sundby Vest
SSP ledergruppen vurderede, at der var en bekymring for, at unge under 18 år ville føle et pres for at tilslutte sig en igangværende konflikt blandt over 18-årige. Der blev igangsat en beredskabsplan med indsatser i området, bl.a. gadeplansarbejde og øget politimæssig tilstedeværelse i Urbanplanen og Holmbladsgadeområdet. I perioden frem til juni blev der igen roligt i og omkring Urbanplanen og blandt de unge over 18 år, som var involveret i forårets konflikt.. 

Bydele præget af uro forvoldt af unge under 18 år

På Indre Nørrebro har en gruppe børn i alderen 7-13 år været uroskabende. Gruppen har bl.a. udøvet hærværk og kastet med sten. SSP lokaludvalget har lavet en screening af den uroskabende gruppering. Der er gennemført og planlagt yderligere hjemmebesøg hos familierne og et forældremøde på børnenes skole.

På Ydre Nørrebro har beværtninger i området følt sig chikaneret af unge i alderen 14-18 år. Der har været afholdt en bydelsvandring med efterfølgende borgermøde om chikanen. Der har været opsøgende gadeplansindsats, og der har kun været én mindre episode efterfølgende.

I Sydhavnen er der fortsat udfordringer med en ungegruppering i alderen 16-19 år. SSP ledergruppen har iværksat en koordineret og målrettet SSP-gruppeindsats i 2016/2017 med coaching, misbrugsbehandling, medborgerinddragelse mv.

I Brønshøj/Husum er der fortsat udfordringer med en gruppe unge, der opfører sig uhensigtsmæssigt omkring Bellahøj-bebyggelsen. Der er iværksat øget gadeplansindsats, hjemmebesøg efter behov, styrket samarbejde mellem lokalpoliti og gadeplan mv.

Bydele præget af uro forvoldt af unge over 18 år

I Brønshøj/Husum har en gruppe uroskabende unge i alderen 17-19 år haft en grænseoverskridende adfærd i Bellahøj-Hallerne. Episoderne hænger sammen med udfordringerne med de unge i Bellahøj-bebyggelsen, og SSP København har som tidligere nævnt iværksat øget gadeplansindsats, hjemmebesøg efter behov mv.

På Amager har der været en konflikt mellem grupper af unge over 18 år i Sundby Nordøst og Sundby Sydvest. Der er udarbejdet en beredskabsplan bl.a. i forhold til at skærme under 18-årige fra konflikten og forebygge lokal utryghed blandt borgere. I perioden fra ultimo april og frem til primo juni er der igen blevet roligt i og omkring Urbanplanen og blandt de unge over 18 år, som har været involveret i forårets konflikt.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget modtager i foråret 2017 afrapportering for 2. halvår af 2016 samt den årlige årsrapportering fra SSP København. 

                              Nina Eg Hansen          

                        /     Ane K. Christensen

Beslutning

Kontorchef Ane K. Christensen deltog under punktets behandling.

Socialudvalget blev orienteret om den aktuelle situation med skyderier og bilafbrændinger i København.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top