Mødedato: 05.10.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på ungeprojektet for unge hjemløse

Se alle bilag
Ungeprojektet er SATS-pulje-projekt, der har til formål at sikre en forebyggende og tidlig indsats overfor unge hjemløse mellem 17 og 24 år. Socialudvalget fik første status på projektet den 28. oktober 2015 og får nu anden status.

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager status på ungeprojektet for unge hjemløse (”En styrket sammenhængende indsats til unge med særligt fokus på forebyggelse og tidlig indsats”) til efterretning.

PROBLEMSTILLING

Socialforvaltningen er blandt de 11 kommuner i landet, der har modtaget SATS-pulje-midler til et ungeprojekt med formålet at sikre en forebyggende og tidlig indsats overfor unge mellem 17 og 24 år, der er ramt af hjemløshed eller i risiko for at blive hjemløse. Midlerne bruges til en styrket bostøtte- og myndighedsindsats overfor de unge i projektet. Projektet løber over en 3-årig periode, og Københavns Kommune modtager samlet 14,1 millioner kr. over hele projektperioden. (2014: 300.000 kr., 2015: 5.05 mio. kr., 2016: 5.05mio.kr., 2017: 3,7 mio. kr.).

Ungeprojektet gik i gang i marts 2015, og de hidtidige resultater er meget positive. 61 unge er på nuværende tidspunkt i aktivt forløb i projektet, og 31 unge har fået en bolig i projektperioden. Samtidigt er der fortsat problemer med at skaffe et tilstrækkeligt antal boliger til de unge.

LØSNING

Ungeprojektets helhedsorienterede indsats består af tre hovedelementer: En opsøgende og kontaktskabende indsats, en styrket myndighedsindsats samt en intensiv bostøtteindsats. I det følgende præsenteres ungeprojektets foreløbige resultater og erfaringer.

 

Boliger i ungeprojektet

Det er fortsat en af projektets store udfordringer at skaffe boliger til de unge. Seks af de unge havde en bolig ved opstart, som de er blevet støttet i at fastholde. 31 unge har fået en bolig i projektperioden, og heraf er syv efterfølgende fraflyttet. Disse syv er blevet støttet til at finde anden overnatning, fx hos netværk eller på herberg, imens ungeprojektet leder efter en ny bolig til dem. Samlet set er der 26 unge i projektet, der mangler en bolig på nuværende tidspunkt og derfor opholder sig hos netværk eller på herberger.

Tabel 1: Oversigt over boligsituation for ungeprojektets unge

Havde bolig ved opstart (og har fastholdt bolig)

6

Anbragt/hjemmeboende

6

Mangler bolig

26

Fået bolig i projektperioden

31

 

Boligsituationen for de unge i projektet følges tæt, men det er fortsat en udfordring at tilvejebringe det nødvendige antal boliger.  Manglen på boliger kan blive en barriere for at nå målene om, at 120-140 unge kommer i egen bolig i projektperioden. Ungeprojektet anvender alle mulige løsninger for at tilvejebringe boliger til de unge, herunder deleboliger med andre unge og kollegieværelser.

Ungeprojektet har desuden indledt et samarbejde med Hjem til Alle alliancen, der er et landsdækkende samarbejde mellem bl.a. Københavns Kommune, fonde, frivillige og boligorganisationer. Alliancen har indtil videre ført til, at Socialforvaltningen er blevet tilbudt 10 kollegieboliger på Bikuben Kollegiet til Ungeprojektets studieparate unge. De første forventes at flytte ind ultimo 2016. Derudover arbejder alliancen på at bygge nye boliger og udvikle alternative boformer og støttekoncepter, som også vil gavne ungeprojektets målgruppe.

Bostøtte i ungeprojektet

I projektet arbejder to bostøttemedarbejdere efter ”Housing First”-metoden CTI, som er en evidensbaseret tilgang, der har vist gode resultater både i København og på landsplan. De to medarbejdere kan støtte 10 unge hver i en ni måneders periode, hvor den unge både praktisk og pædagogisk får støtte i overgangen til egen bolig.

31 unge har fået en bolig gennem ungeprojektet, og der er opstartet 21 CTI-forløb. De øvrige unge får bostøtte gennem enten en ungementor, boligrådgiver eller deleboligmentor alt efter behov. Ungeprojektet har hidtil arbejdet med tre typer af boliger: Solistboliger, deleboliger gennem Socialforvaltningens deleboligordning og deleboliger kun for ungeprojektets unge.

Tabel 2: Oversigt over ungeprojektets boliger, pr. august 2016

Boligtype

Fastholdt bolig

Fraflyttet bolig

I alt

Solistbolig*

20

1

21

Delebolig (deleboligordningen)

4

0

4

Delebolig (ungeprojektet)

0

6

6

I alt

24

7

31

*)Herunder også kollegieværelser

Konklusion og læring fra ungeprojektet

Modellen med den styrkede myndighedsindsats kombineret med intensiv bostøtte giver rigtig gode resultater. Ungeprojektets medarbejdere får et indgående kendskab til de unge og kan på den måde sikre en helhedsorienteret og individuel indsats, og det vurderes at tilgangen i ungeprojektet er den helt rigtige for at hjælpe unge ud af hjemløshed. Ungeprojektets foreløbige erfaringer har desuden bidraget til vigtig læring på følgende tre områder:

1. Myndighedsarbejde

De unges behov for en fælles, intensiv og helhedsorienteret sagsbehandling på tværs af myndighedsområder er tydelig. Både de unge og de professionelle giver udtryk for, at organiseringen med netværksmøder på tværs af forvaltninger og sektorer med den unge i centrum, sikrer ejerskab, inddragelse og fremdrift for den fælles indsats og styrker de unges udvikling, selvstændighed og kompetencer. Sagsbehandlernes nedsatte sagsmængde (1 sagsbehandler til 20 unge) er afgørende for at skabe en tillidsfuld relation og støtte den unge i sin udvikling

2. Bostøtte

Erfaringerne indtil nu viser, at CTI-metoden er velegnet til størstedelen af de unge, men at der også er unge, der har behov for længerevarende motiverende støtte med metoden ICM. Ungeprojektet har kun finansiering til at arbejde med CTI-metoden og derfor bliver der løbende fundet løsninger for de unge, når de har behov for mere end ni måneders støtte. Der tegner sig et behov for, at forvaltningens bostøtteindsats fremadrettet skal være mere fleksibel med mulighed for, at et CTI-forløb kan fortsættes med en længerevarende støtte for unge med komplekse problemstillinger. Socialforvaltningen vil arbejde for, at det bliver muligt ved en eventuel kommunal forankring af projektet efter projektperioden.

Ungeprojektet har mulighed for at arbejde med ICM-metoden i delprojektet ”forsøg med overgangsboliger” som opstartede den 1. februar 2016. Her flyttede fem unge hjemløse i en overgangsbolig (efter § 110) med støtte gennem bostøttemetoden ICM (Intensive Case Management). De unge modtager intensiv støtte fra ICM-medarbejderen, som støtter den unge i overgangen til egen bolig efter seks måneder i overgangsboligen. Projektet er for unge hjemløse med meget komplekse problemstillinger, som har behov for en intensiv længerevarende støtte. Erfaringerne med metoden er positive. Pr. august 2016 er to af de fem unge flyttet videre i egen bolig, og to nye er flyttet i overgangsbolig.

3. Boligløsninger

Erfaringerne fra ungeprojektet viser, at projektets målgruppe fungerer bedst i solistboliger eller deleboliger med andre borgere uden for hjemløsemiljøet. Deleboliger, hvor tre unge fra ungeprojektet deler en bolig, er afprøvet i to lejligheder. I begge er der opstået problemer med husorden, bl.a. fordi de unge har inviteret andre unge ind. Det har ført til, at de unge er fraflyttet trods massiv støtte fra CTI-medarbejderne. Ungeprojektet vil derfor fremadrettet ikke afprøve flere deleboliger af denne type, men i stedet arbejde videre med almindelige deleboliger, solistboliger og kollegieværelser.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

VIDERE PROCES

Den oprindelige projektperiode løber til og med september 2017. Af hensyn til den politiske beslutningsproces og eventuel implementering i kommunal drift fra 2018 har Socialstyrelsen godkendt, at projektperioden kan forlænges til ultimo december 2017.   Ungeprojektet har kontaktet ministeriets puljeforvaltning for at få godkendt, at mindreforbrug på medarbejderløn fra 2015 og 2016 overføres til 2017 til finansiering af perioden oktober til december 2017. Socialforvaltningen vil søge om, at ungeprojektet bliver kommunalt forankret i Budget 2018.

Socialudvalget forelægges den endelige evaluering af ungeprojektet primo 2018.

Nina Eg Hansen

/ Eva Stokbro

 

Beslutning

Vicekontorchef Eva Stokbro Jensen, projektleder Louise Gielov og chef Malene Lind deltog under punktets behandling.

Indstillingens behandling blev indledt med et oplæg af Louise Gielov, projektleder for Ungeprojektet.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top