Evaluering af RessourceCenter Ydre Nørrebro
I Budgetaftalen 2008 blev der afsat 6,5 mio. kr. årligt i 2009-2011 til aktivitetscenteret RessourceCenter Ydre Nørrebro (RCYN). Evalueringen af centeret forelægges nu udvalget.
Indstilling og beslutning
1. At Socialudvalget tager evalueringen af Ressourcecenter Ydre Nørrebro til efterretning
Problemstilling
I 2008 blev ”RessourceCenter Ydre Nørrebro” (RCYN) iværksat i et samarbejde mellem Fonden Settlementet Askovgården og Socialforvaltningen i Københavns Kommune. RCYN er et aktivitets- og udviklingstilbud til de unge i Haraldsgadekvarteret, der har svært ved at finde deres rolle som medborgere.
I 2009 åbnede RCYN for første gang dørene for børn og unge i kvarteret. RCYN huser en brugergruppe på ca. 450 børn og unge mellem 13 og 18 år, som udvikler aktiviteter sammen med en lille gruppe ansatte og en stor gruppe frivillige. Målet er at skabe sammenhængskraft og udvikling i lokalområdet, og at de unge går en positiv fremtid i møde. I RCYN får de unge mulighed for at realisere deres drømme og ideer ved at blive aktivt engageret i at finde deres plads på arbejdsmarkedet, i uddannelsessystemet og i samfundet generelt. RCYN har til huse i de nedlagte industribygninger på KTK grunden i Haraldsgadekvarteret på grænsen mellem Ydre Nørrebro og Østerbro, hvor de fleste af centerets brugere også bor.
RCYN har eksisteret knap fire år, og kontrakten med Askovgården udløber ved udgangen af 2012. For at samle op på etableringen og de første år med RCYN, har Socialforvaltningen udarbejdet en evaluering, som Socialudvalget skal tage til efterretning. Evalueringen er udformet på baggrund af datamateriale udviklet af Center for Metode, Udvikling og Kvalitet (CMUK) under Askovgården i dialog med Socialforvaltningen.
Løsning
Evalueringen samler op på de første tre år (2009- 2011), hvor RCYN har modtaget en økonomisk bevilling fra Socialforvaltningen. I det følgende redegøres for i hvilket omfang RCYN har indfriet hhv. de effekt- og leverancemål, der blev opstillet for centeret ved indgåelsen af kontrakten.
Indfrielse af effektmål:
Evalueringen behandler RCYN’s indfrielse af følgende fem effektmål for brugergruppen og for området:
-
Stigning i registrering af unge tilhørende målgruppen sårbare unge
-
Bedre deltagelse i uddannelsestilbud blandt målgruppen
-
Højere beskæftigelsesgrad blandt målgruppen
-
Stigning i registrerede frivillighedsorganisationer på Ydre Nørrebro
-
Lavere kriminalitet blandt målgruppen.
Målgruppen
RCYN estimerer, bl.a. på baggrund af en brugerundersøgelse, at deres brugere fordeler sig som følger:
-
30 % er børn og unge, som kan begå sig i sociale sammenhænge, men som ofte føler sig ekskluderet af det danske samfund pga. deres hudfarve og religion. Det er unge fra familier, der typisk ikke har ressourcer til eller prioriterer fritidsaktiviteter og mangler viden om uddannelse.
-
50 % er børn og unge med bekymrende adfærd og førstegangskriminalitet. Det er unge på kant af samfundet og som lever i dårligt fungerende familier. De karakteriseres som potentielle medløbere, hvis liv kan udvikle sig i en positiv eller negativ retning.
-
20 % er børn og unge i gentagen kriminalitet, vold, misbrug, etc. Her er et stort behov for samarbejde med andre instanser omkring de unge.
Uddannelse
RCYN’s løbende registreringer af de unges skole- og beskæftigelsesforhold indikerer, at de unge bliver fastholdt i deres nuværende skole- og uddannelsestilbud, og at en stor del af de unge starter på en ungdomsuddannelse direkte efter 9. eller 10. Klasse. 15 % af de unge er således påbegyndt et uddannelsestilbud efter deres indregistrering i RCYN. Derudover ses det, at de unges motivation til at lave lektier og gå i skole er steget. Endeligt ses det, at de unges uddannelsesplaner er blevet mere konkrete og for nogles vedkommende mere ambitiøse.
Beskæftigelse
Der er sket en markant stigning i antallet af unge fra RCYN, der har et betalt fritidsjob, fra ca. 2 % til 17 %. Helt konkret har RCYN’s praktikprojekt medført, at 6 unge har været i praktik i lokale virksomheder. I forhold til de unges motivation for at få et arbejde ses der en stigning fra 58 % til 84 %, der har lyst til at få et arbejde. Desuden ses et fald i unge, der oplever barrierer i forhold til at få den uddannelse eller det job, de godt kunne tænke sig.
Frivillighed
Der er et stort antal frivillige organisationer, der er opstået i forbindelse med RCYN. Således har RCYN været samlingspunkt for 17 frivillige organisationer de første fire år.
Kriminalitet og sikkerhed
Stort set samtlige af RCYN brugere angiver, at de føler sig sikre i det område, de bor. Her er der dog kun sket en lille forbedring, idet en meget stor gruppe af de unge også ved indskrivningen følte sig sikre. Der ses dog en bevægelse hen imod at flere af de unge føler sig rigtig meget sikre frem for kun lidt sikre eller meget sikre. Ingen af de unge føler sig nu kun lidt sikre.
På grund af ændring i opgørelsesmetoder i Københavns Kommunes Tryghedsindeks, har det ikke været muligt at lave en før-eftermåling på RCYN’s naboers oplevelse af sikkerhed. Indeksets nyeste opgørelse viser dog, at området, hvor RCYN ligger, ligger over gennemsnittet for hele København ift. at have behov for en tryghedsskabende indsats. Der er således fortsat behov for forebyggende og tryghedsskabende initiativer i området.
Indfrielse af leverancemål:
Evalueringen behandler også RCYN’s indfrielse af leverancemål dvs. antallet af aktiviteter og antallet af deltagere. Disse er inddelt under fire temaer:
-
Fritidsrelaterede aktiviteter
-
Uddannelses- og beskæftigelsesaktiviteter
-
Frivillighed og metodeudvikling
-
PR.
RCYN har generelt haft væsentligt flere brugere og frivillige end målsætningen. I RCYN’s levetid er der registreret 521 unikke brugere mellem 13-18 år, som har benyttet sig af individuelle eller gruppeaktiviteter, hvilket er over dobbelt så mange som forventet (der er også brugere under 13 år og over 18 år, men disse er ikke blevet registreret systematisk). Især har brugerne været tiltrukket af de fritidsrelaterede herunder de sportslige aktiviteter både ved daglige aktiviteter og særarrangementer. RCYN har haft 10 forskellige idrætsaktiviteter, hvor særligt Muay Thai Boksning har tiltrukket de unge med ca. 50 deltagere pr. dag.
Derimod ser det mere blandet ud i forhold til, hvordan RCYN har levet op til forventningerne omkring de uddannelses- og beskæftigelsesrettede aktiviteter. Det forventede antal brugere har modtaget studie- eller beskæftigelsesrettet vejledning i RCYN, og der er indgået flere aftaler end forventet med private virksomheder omkring frivillige tilbud til de unge om aktivering. Derudover har et stort antal af de unge fået beskæftigelseserfaring ved at blive frivillige i RCYN, hvor nogle fx har fået en baristauddannelse. Dog har RCYN haft svært ved at skaffe praktikpladser i virksomheder og organisationer samt at få institutioner til at deltage i aktivitetsmøder.
I forhold til antallet af frivillige blev der i 2011 registreret 161 aktive voksne frivillige og 34 aktive unge frivil-lige, hvilket er dobbelt så mange som forventet. Helt generelt har RCYN langt oversteget forventningen i forhold til arbejdet med frivillige og samarbejde med frivillige organisationer, som effektafsnittet også viste. RCYN har også udviklet flere frivillighedsmetoder end forventet. Her er der tale om følgende metoder:
-
Fra bruger til frivillig
-
Gadens lokale kræfter (over 18-årige som frivillig)
-
Individuelle frivillige
-
Foreninger/frivillighedsgrupper
RCYN er dog ikke lykkedes med at få formidlet disse metoder til omverdenen, så andre vil kunne få glæde af dem.
Socialforvaltningens vurdering af de opnåede resultater og mulige udviklingspunkter
Socialforvaltningen vurderer, at RCYN’s indfrielse af de opstillede effekt- og leverancemål generelt set har været tilfredsstillende. Det store antal brugere og frivillige samt antallet af nye frivillige organisationer har oversteget forventningerne og har således været meget tilfredsstillende.
Fremadrettet bør der ift. de mest belastede unge etableres et tættere samarbejde med Socialforvaltningen. Ligeledes bør der generelt fokuseres mere på uddannelses- og beskæftigelsesrettede aktiviteter fx gennem afklaring af flere unges uddannelsesmæssige ønsker i samarbejde med UU-vejledning og uddannelsesinstitutioner, gennemførsel af flere aktiviteter i regi af RCYN’s lektiecafe samt en mere målrettet indsats for at få endnu flere unge i praktikpladser. Endeligt bør det overvejes, hvordan RCYN’s metoder kan videreformidles til andre lignende Københavnske tilbud. Socialforvaltningen vil følge disse udviklingspunkter når RCYN ved årsskiftet indgår som institutionstilbud i Center for Rådgivning og Forebyggelse.
Økonomi
Videre proces
Der er i budgetaftalen 2012 blevet bevilget 5 mio. kr. årligt fremover til at fortsætte driften af RCYN. Da kontrakten med Askovgården udløber ved udgangen af 2012, er driften af RCYN fra 2013 og frem på nuværende tidspunkt i udbud. Valg af leverandør sker medio september 2012. Efterfølgende vil Socialudvalget få valg af leverandør til orientering.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.