Status på hjemløsestrategien og udarbejdelse af handleplaner på hjemløseområdet, august 2012
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget tager 4. status for projekter under Københavns Kommunes Hjemløsestrategi til efterretning, og
2. at Socialudvalget tager 1. status om udarbejdelse af handleplaner på hjemløseområdet til efterretning.
Problemstilling
Socialudvalget har ønsket at få aflagt status for projekterne under Københavns Kommunes Hjemløsestrategi i henholdsvis 2. og 4. kvartal i 2010-2012.
På socialudvalgsmøde d. 7. december 2012 blev det besluttet, at Socialudvalget i forbindelse med de halvårlige statusnotater for hjemløsestrategien ligeledes forelægges en status om arbejdet med handleplaner på hjemløseområdet.
Løsning
Af denne indstilling fremgår en status på implementeringen af indsatserne under hjemløsestrategien. Status på implementering af strategiens projekter samt en status på effekter gennemgås nedenfor i forhold til de fire overordnede nationale målsætninger. En mere deltaljeret gennemgang af status på implementering af de enkelte projekter fremgår af bilag 1.
I bilag 2 gives en status på udarbejdelse af handleplaner til hjemløse borgere.
I bilag 3 er vedhæftet et kort resume af en netop udgivet undersøgelse med resultater af indsatsen med den længerevarende bostøttemetode ACT (Assertive Community Treatment). Undersøgelsen er foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og er en del af den samlede evaluering af hjemløsestrategien.
Målsætning 1: Nedbringe antallet af hjemløse der sover på gaden
- De opsøgende og kontaktskabende indsatser
- Etablering af tryggere og mere specialiserede akuttilbud
De opsøgende og kontaktskabende indsatser er Brobyggerne, Psykisk Syge Gadesovere og Udenbysborgere. Siden 2010 er der samlet set startet forløb op for 301 borgere under de tre indsatser, hvoraf 236 af forløbene er afsluttet. Ud af de afsluttede forløb er 133 borgere, svarende til 68 pct., flyttet i egen bolig, har fået etableret kontakt til andre instanser eller tilbud eller er flyttet til en anden kommune.
Det er således lykkedes at give over halvdelen af de borgere, der indtil nu har afsluttet et forløb, hjælp og støtte til selv at vælge et alternativ til livet på gaden.
Med åbningen af 6 midlertige herbergspladser til unge hjemløse på KFUM’s kollegium pr. 1. april 2012, er målsætningen med etableringen af tryggere og mere specialiserede akuttilbud nået. I strategiperioden er der fortaget en række omlægninger af herbergspladser fra midlertidige længerevarende til midlertidige herbergspladser, der er etableret en skærmet herbergsafdeling til kvinder på Sundholm, indsatsen på ungetilbuddet på Rådmandsgade er blevet styrket og natcafeéne på Mændenes Hjem, Hillerødgade og Aktivitetscentret er blevet renoveret.
Forvaltningen satte et ambitiøst mål om, at andelen af gadehjemløse fra 2009 til 2011 skulle falde med 50 pct. Antallet af gadehjemløse opgøres på baggrund af SFI’s hjemløsetællinger, som foretages i uge 6 hvert andet år. Tællingen fra 2011 viser, at der er sket et fald i antallet af gadesovere. Hvor der i 2009 blev registeret 174 gadesovere, var tallet i 2011 139, hvilket svarer til et fald på 20 pct. En stor del af gadesoverne har også benyttet andre overnatningsformer i løbet af tælleugen, såsom varmestuer, herberger og ophold hos venner og familie. I 2011 viste opgørelserne at 50 ud af de 139 registrerede gadesovere havde overnattet på gaden i hele tælleungen, mens de resterende 89 ud over at have overnattet på gaden, også havde benyttet sig af andre overnatningsmuligheder.
En del af faldet i antallet af gadesovere kan tilskrives, at SFI har foretaget en ændring i opgørelsesmetoden fra 2009 til 2011. Gruppen af hjemløse uden fast eller legalt ophold er i tællingen fra 2011 opgjort særskilt, hvor der i 2009 er foretaget en samlet opgørelse af gadesovere, både med og uden legalt eller fast ophold i Danmark. Det er således ikke muligt at udtale sig præcist om udviklingen i antallet af gadesovere med lovligt ophold i Danmark, da denne gruppe ikke er opgjort særskilt i 2009. Ser man på den samlede gruppe af gadesovere, både borgere med og uden fast eller legalt ophold i Danmark, er der fra 2009-2011 sket et fald fra 174 til 166 personer. Det er ud fra disse tal ikke muligt at sige noget præcist om udviklingen i antallet af gadesovere med lovligt ophold i Danmark, da udviklingen fra 2009 til 2011 kan være sløret af den udvikling der er sket inden for gruppen af gadesovere uden fast eller lovligt ophold.
Målsætning 2: Finde andre løsninger til unge end en plads på et forsorgshjem
- Forstærket indsats over for unge
- Systematisk Udredning og Plan
Udover etableringen af 6 midlertidige herbergspladser til unge på KFUM’s kollegium samt en personalemæssig opkvalificeringen af Rådmandsgade, som er et herberg til unge mellem 18-30 år, støtter den systematiske udredning af borgere, der opholder sig på herberger op om målsætning 2. Det systematiske udredningsværktøj Udredning og Plan er implementeret på samtlige herberger i København. Dette skal sikre, at borgerne udredes hurtigt, og at de visiteres til og opholder sig på et egnet botilbud eller kommer i egen bolig med den nødvendige støtte.
Forvaltningen har en målsætning om, at antallet af unge mellem 15-25 år, der befinder sig på et forsorgshjem, skal reduceres med 50 pct. fra 2009 til 2011. Hjemløsetællingen i 2011 viste, at der fra 2009 til 2011 er sket en markant stigning i antallet af unge, både på landsplan og i København. I København er der registeret en stigning fra 150 til 228 personer. I forhold til antallet af unge der befandt sig på forsorgshjem, er der ligeledes registreret en stigning fra 54 personer i 2009 til 68 personer i 2011. For at imødekomme denne udfordring med gruppen af unge hjemløse, har forvaltningen fra efteråret 2012 valgt at opkvalificere indsatsen overfor unge hjemløse ved at ansætte 2 ekstra socialrådgivere og en psykolog. De tre ekstra medarbejdere skal være udgående på Rådmandsgade og KFUM’s kollegium, som er tilbud rettet mod gruppen.
Målsætning 3: Begrænse opholdstiden på forsorgshjem til 3-4 måneder for borgere der er parat til at flytte i egen bolig med den fornødne støtte.
- Etablering af differentierede botilbud med socialfaglig støtte, herunder særboliger og alternative plejepladser
- Etablering af mere specialiserede akut tilbud
- Systematisk Udredning og Plan
Etableringen af differentierede botilbud kombineret med systematisk udredning og plan forventes at give et øget flow samt en lavere opholdstid på de midlertidige botilbud.
Indtil nu er 149 borgere kommet i egen særbolig med tilknyttet bostøtte. Indsatsen følger forvaltningens målsætning om, at der løbende skal være 125 bostøtteforløb i gang, og de foreløbige resultater er meget positive. Ud af de 149 igangsatte forløb er kun 4 forløb afsluttet med negativ udgang, det vil sige på grund af trusler, husordensproblemer eller på grund af, at borgere er vendt tilbage til livet på gaden. Dette svarer til en fastholdelsesgrad på 97 pct.
Der er i strategien afsat midler til oprettelse af 42 nye plejepladser. Med åbningen af 16 nye plejepladser på Sundholm i juli 2012 er samtlige 42 pladser etableret. Af de 42 pladser er 22 permanente, mens driften for de resterende 20 midlertidige pladser udløber ved strategiperiodens afslutning ved udgangen af 2013. Forvaltningen har uarbejdet et budgetnotat (Ø 313) om videreførelse af de 20 midlertidige pladser til brug for budgetforhandlingerne for 2013. Budgetnotat fremgår af bilag 4.
Forvaltningens pejlemærke på hjemløseområdet støtter op om den nationale målsætning om at reducere opholdstiden på herberger. Forvaltningen har en målsætning om at reducere den gennemsnitlige opholdstid fra 159 dage (5,3 måneder) i januar 2009 til 136 dage (4,5 måneder) ved udgangen af 2013. Det skal understreges at forvaltningen opgør opholdstiden på herberger fra det tidspunkt, hvor borgeren indskrives, hvor opholdstiden i den nationale målsætning opgøres fra det tidspunkt, hvor borgeren er parat til at flytte i egen bolig.
Opgørelser viser, at den gennemsnitlige opholdstid i perioden 2009 til 2011 faldt fra 159 dage til 147 dage. Fra 2011 til 2012 er der imidlertid registeret en markant stigning, da den gennemsnitlige opholdstid i juli 2012 blev opgjort til 168 dage. En af årsagerne til, at det ikke har været muligt at indfri målet om en reduceret opholdstid er, at det er svært at finde egnede boliger til målgruppen, hvilket er en forudsætning for at kunne skabe flowet fra herbergerne til permanente boligløsninger.
Målsætning 4: Skaffe løsninger på boligsituationen førend udskrivning fra behandlingsinstitution og løsladelse fra fængsel.
- Etablering af aflastningspladser
- God Løsladelse
I april 2011 blev der oprettet 7 aflastningspladser til plejekrævende hjemløse, der løslades fra fængsel eller udskrives fra behandling. Opholdet på aflastningstilbuddet er med til at klarlægge, hvilket tilbud der fremadrettet vil være egnet for den hjemløse. Pladserne har de seneste måneder været fuldt belagt.
Arbejdet med God Løsladelse er forbundet med en række udfordringer. På baggrund af de hidtidige erfaringer med God Løsladelse, har forvaltningen valgt at foretage en ændring i arbejdsgangen for koordinering af handleplaner for borgere, der står over for løsladelse. Det er besluttet, at der fra september 2012 oprettes én indgang i Socialforvaltningen, som Kriminalforsorgen skal anvende, når de henvender sig til kommunen med henblik på koordinering af handleplaner. Kriminalforsorgen skal således fremadrettet sende alle henvendelser til ét sted i Socialcenter København, som dels vil sørge for at videresende dem til den rette enhed i forvaltningen, og dels vil foretage en registrering af omfanget og kvaliteten af henvendelserne. Det forventes, at denne ændring vil føre til, at flere borgere sikres en god koordineret overgang fra fængsel til frihed.
Forvaltningen har sat et reduktionsmål, der handler om, at løsladelser/udskrivninger fra hospital uden foregående løsning på borgerens boligsituation en måned inden løsladelsen/udskrivningen skal reduceres. Fra SFI’s hjemløsetælling 2009 til tællingen i 2011 er der dog blandt antallet af afsonere, som skal løslades inden for en måned og som tillige mangler en boligløsning, registreret en mindre stigning fra 13 til 18. Ud over SFI’s opgørelser, er det på baggrund af tilgængeligt data ikke muligt at udtale sig nærmere om effekten af God Løsladelse. Det er forvaltningens forventning, at man ved at samle alle henvendelser fra Kriminalforsorgen i Socialcenter København, fremadrettet kunne indsamle viden til at forbedre arbejdet med God Løsladelse,
Økonomi
På grund af forsinkelse i opstarten af flere indsatser, vil der ved udgangen af strategiperioden i 2012 være et mindreforbrug på de bevilligede satspuljemidler. Satspuljepartierne har givet tilladelse til, at kommunen overfører ubrugte satspulje fra 2012 og forlænger strategien til og med september 2013, hvilket Socialudvalget godkendte den 15. august 2012.
Videre proces
Næste status på hjemløsestrategien samt status på udarbejdelse af handleplaner på hjemløseområdet vil tilgå Socialudvalget 4. kvartal 2012.
Anette Laigaard
/Gitte Bylov Larsen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.